Vakantie is meer dan onbeperkt eten opscheppen

De eerste keer dat het me overkwam, had ik niet zitten opletten. Opeens zat ik in een all-inclusive resort in een Egyptische badplaats. Ik keek de nietsvermoedende jongen achter de balie boos aan toen hij me probeerde in te lijven met het groene polsbandje wat ik blijkbaar de rest van …

De eerste keer dat het me overkwam, had ik niet zitten opletten. Opeens zat ik in een all-inclusive resort in een Egyptische badplaats.

Ik keek de nietsvermoedende jongen achter de balie boos aan toen hij me probeerde in te lijven met het groene polsbandje wat ik blijkbaar de rest van de week niet meer af mocht doen. We passeerden een groep luidruchtige, bierdrinkende vakantiegangers en bereikten onze kamer. Waar niets mis mee was, met het resort en het kilometerslange zwembad ook niet trouwens.

Nee, het was de plek, het concept en het volledige gebrek aan authenticiteit en cultuur wat me diep ongelukkig maakte die week. Een breed lachende en zwaar overdrijvende vrouw in de bediening die blijkbaar niet een echt gesprek met gasten mocht aangaan, overvloed aan eten in grote bakken wat allemaal hetzelfde smaakte, gasten die ’s ochtends om 7  uur al hun handdoek klaarlegden op de zwembadstoelen om daar vervolgens de hele dag te gaan liggen en de enorme woestijn die ons resort omsloot waardoor we werkelijk nergens heen konden gaan. Ben nog nooit zo blij geweest toen ik thuiskwam.

De tweede keer, vele jaren later, had ik wel zitten opletten, maar toen leek het de ideale oplossing. Met twee gezinnen, een baby en nog wat kleine kinderen naar een all-inclusive resort in Turkije. Ik had beter moeten weten, maar wilde gewoon onbezorgd een weekje weg. Het werd de tweede keer dat ik nog nooit zo blij geweest ben toen ik thuiskwam.

Het plezier van ontdekken

Laten we vooropstellen dat ik niet een hele actieve vakantieganger ben. Je zult mij geen bergen zien beklimmen, fietsen door de wijnvelden of surfen in de golven. Ik houd van mijn rust. Maar dan wel in een omgeving waar ik het echte land kan ontdekken, met de echte mensen en vooral het echte eten. Dat hele toeristische sausje mag van mij gestolen worden, ik ontdek het zelf wel.

vakantie-is-meer-dan-onbeperkt-eten-opscheppen-vakantieboulevard-2

Als ik met mijn mannen op vakantie ga, proberen we altijd een bijzondere locatie te vinden om te verblijven. We houden van comfort, intimiteit en goed eten. Ik heb er inmiddels ook een neus voor gekregen. Het lukt me vrijwel altijd om een accommodatie te vinden die daar volledig aan voldoet. Verder doen we niet aan voorbereiding, we gaan er gewoon heen en op de plek zelf ontdekken we wat er te doen is. Wel verdiep ik me vooraf in de cultuur en het eten. Ik ben nieuwsgierig aangelegd en wil altijd iets leren, het liefst tijdens een kookworkshop of van de locals. Het mooie is dat als je oprecht geïnteresseerd bent, mensen daar meestal heel enthousiast van worden. En voordat je het weet heb je een geanimeerd gesprek of word je thuis uitgenodigd. Dat zijn de mooiste avonden.

vakantie-is-meer-dan-onbeperkt-eten-opscheppen-vakantieboulevard-3

Het is niet altijd even makkelijk om de mooiste plekjes, accommodaties en activiteiten te vinden. Vaak kom je direct terecht op sites van grote aanbieders, maar daar wil je nou net niet zijn. Tenminste, ik niet.

Ik ben dan ook erg gecharmeerd van kleinere sites die zich specialiseren en reisblogs (nationaal en internationaal) die hun reisverslagen delen. Dat zijn vaak de eerste plekken die ik bezoek (al dan niet via Google) en vervolgens ga ik de diepte in. Reviewsites bezoek ik ook altijd, dat geeft me gelijk een goed beeld of een accommodatie wel of niet geschikt is. Sites als Booking vind ik ook fijn, of je vervolgens besluit om om via hen of gewoon rechtstreeks te boeken is aan jou. Kost dit alles meer tijd? Jazeker! Maar we hebben daardoor wel bijna altijd fantastische vakanties en dat vind ik het waard.

Tekst: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)