Zo verspil je nooit meer brood

Brood is een van de meest verspilde voedingsmiddelen in Nederland. Volgens Samen Tegen Voedselverspilling worden wekelijks 60 miljoen boterhammen verspild, wat circa 4 boterhammen per persoon is. Of zoals ik het onlangs bij het Voedingscentrum las: dat huishoudens wekelijks zo’n 2 miljoen kilo aan diverse broodsoorten van de afvalbak kunnen …

Brood is een van de meest verspilde voedingsmiddelen in Nederland. Volgens Samen Tegen Voedselverspilling worden wekelijks 60 miljoen boterhammen verspild, wat circa 4 boterhammen per persoon is. Of zoals ik het onlangs bij het Voedingscentrum las: dat huishoudens wekelijks zo’n 2 miljoen kilo aan diverse broodsoorten van de afvalbak kunnen redden. Omgerekend zijn dat 2,5 miljoen broden. Per week.

Deze aantallen zijn bizar als je er goed over nadenkt. Terwijl er genoeg manieren zijn om vers brood goed te houden of langer te bewaren. Daarnaast kun je met oud brood tal van lekkere gerechtjes maken. Dit alles inspireerde me tot een artikel om broodverspilling tegen te gaan. Vandaag deel ik met jullie al mijn tips!

In deze serie verscheen eerder een artikel over citroen. Meer tips om voedselverspilling tegen te gaan, lees je hier.

Zo bewaar je vers brood

Een vers brood kun je zeker 3 dagen goed houden in een afgesloten broodzak die je in een broodtrommel legt. Hoe minder zuurstof bij het brood komt, hoe beter. Als je je brood zacht wilt houden, werkt een plastic zak beter. Voor een knapperige korst werkt papier beter, maar dan wordt het brood wel weer sneller oud. Er bestaan ook speciale brooddozen waarbij je geen zak meer nodig hebt. Bewaar vers brood in geen geval in de koelkast, want dan wordt het heel snel oud.

Na deze 3 dagen is het brood veelal nog steeds prima te eten, maar wordt het wel droger en muffer. Maar dat is dan het moment dat je er broodgerechten mee kunt maken. Waarover later meer in dit artikel.

Ben je een kapjesmens, net als ik? Eet die dan gelijk op! Want deze blijven vaak alleen op dag 1, als het brood echt knettervers is, lekker krokant.

En heb je nou het idee dat je altijd brood over hebt na 3 dagen, koop dan eens een tijdje wat minder brood. Bijvoorbeeld een halfje in plaats van een heel brood. Soms kopen we ook gewoon te veel en daar weet ik alles van, want dat was bij ons ook altijd het geval. Deze tip is trouwens alleen voor mensen die niet kunnen of willen invriezen.

Zo vries je vers brood in

Nu we toch bij invriezen terecht zijn gekomen, dit is toch echt wel de beste tip om minder brood te verspillen. Vers brood kun je namelijk direct na aankoop invriezen. Dit kun je doen in de zak die vaak al om het brood heen zit. Maar invriezen kan ook in een katoenen broodzak. Het kan zelfs in papier, maar je brood droogt dan wel veel sneller uit.

Ingevroren brood blijft tot 1 maand goed in de vriezer, maar de smaak en kwaliteit kan na 2 weken achteruit gaan, volgens een bakker die ik hierover heb gesproken. Het begint dan toch al een beetje droger te worden, maar de voedingsstoffen blijven wel bewaard.

Als je een heel brood invriest, moet je dat hele brood ook ontdooien om het te kunnen eten. Een gesneden brood invriezen is veel makkelijker en efficiënter, want dan haal je alleen de sneetjes eruit die je echt nodig hebt.

Losse, bevroren sneetjes zijn vaak in 10 – 15 minuten ontdooid in de ochtend als je het gelijk wilt eten. Ik leg er altijd een doek of keukenpapiertje over tijdens het ontdooien zodat het niet droog wordt tijdens het ontdooien. Maar je kunt ook bevroren boterhammen smeren en in je lunchtrommel leggen, tegen de tijd dat je gaat lunchen zijn ze dan wel ontdooid. Mijn sporttrainer Vanessa gaat zelfs nog een stapje verder. Zij smeert ’s avonds voordat ze naar bed gaat bevroren boterhammen en legt die afgedekt in de koelkast. De volgende ochtend kan ze dan gelijk haar trommel meenemen.

Zo maak je oud brood snel weer lekker

Het overkomt iedereen weleens, oud brood over hebben. Denk aan een half stokbrood na een barbecue, 2 croissantjes die nog over zijn van het ontbijt, maar vooral die paar sneetjes die nog in de zak zitten maar die echt te oud zijn om zo te eten. Eerst geef ik jullie een paar algemene tips hoe je deze snel weer lekker kunt krijgen en daarna volgen er ook ook nog een heleboel lekkere recepten met oud brood.

Sneetjes die een beetje muf en droog zijn? Stop ze in de broodrooster, gril ze in een grillpan of bak ze even met een beetje olie in een koekenpan. Zo heb je snel heerlijke toast.

Stokbrood wat hard is geworden? Maak het stokbrood een beetje nat en piep ‘m 5 minuten op in de oven op 200 graden. Dit schijnt ook goed te werken met Turks brood.

Recepten met oud brood

Croque madame van oud stokbrood

Brioche wentelteefjes met gerookte zalm, avocado en ei

Hartige broodpudding met brie en bacon

Wentelteefjes met vers fruit

Tosti’s uit de pan

Wentelteefjes uit de oven met frambozen en kardemom

Knoflook croutons

Panzanella broodsalade met avocado

Pappa al pomodoro (Italiaanse broodsoep)

Zelfgemaakte crostini’s

Bruschetta’s met ansjovis, rucola en balsamico tomaatjes

Bij Samen Tegen Voedselverspilling zag ik ook nog goede tips voor een broodpizza, broodquiche en hoe je zelf paneermeel kunt maken. Die vind je hier.

Hopelijk heb ik je kunnen inspireren met mijn tips om broodverspilling tegen te gaan. Vanaf nu gaan we samen die 60 miljoen verspilde boterhammen eens drastisch naar beneden halen, deal?

Tekst: Francesca, Fotografie: Francesca Kookt & Shutterstock

Bronnen: Samen Tegen Voedselverspilling, Voedingscentrum, Brood.net, Echte Bakker Frentz

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)