Varkenshaas met paddenstoelen en mosterd

Tijdens de kerstdagen blijft varkenshaas een populair stuk vlees om mee te koken. Ik besloot er eens iets anders mee te doen en serveerde de varkenshaas in plakjes met een saus van paddenstoelen, verse kruiden en mosterd. Gegarneerd met krokant gebakken plakjes parmaham. Alle smaken komen zo mooi smaken en het eindresultaat is zalig. En je bent er in 30 minuten mee klaar!

Zoek je nog een smakelijk bijgerecht? Maak dan bijvoorbeeld appelcompote, geroosterde aardappels of deze royale gratin dauphinois.

Wat je nodig hebt als hoofdgerecht voor 4 personen

  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • zonnebloemolie
  • 300 gr paddenstoelen (ik koos voor een mix van bundelzwammen, cantharellen en shiitake), grofgehakt
  • 6 blaadjes salie, fijngehakt
  • 2 takjes tijm, blaadjes fijngehakt
  • 6 takjes platte peterselie, fijngehakt + extra voor garnering
  • rode wijnazijn
  • 200 ml kalfsfond
  • 1 el grove mosterd
  • zwarte peper
  • zeezout
  • 2 flinke (circa 350 – 400 gr) varkenshaasjes, op kamertemperatuur
  • boter
  • 8 plakjes parmaham

Wat je gaat doen

Bereiding: 30 minuten

Voorbereiden: Het is mogelijk om de saus al eerder op de dag voor te bereiden. Maar net zo makkelijk is het om alles vast voor te snijden en de bereiding tijdens het diner te doen.

  1. Verhit een hapjespan en fruit de ui en knoflook 2 minuten in 1 eetlepel olie. Voeg de paddenstoelen en kruiden toe en bak tot de paddenstoelen zijn geslonken. Blus af met een flinke scheut rode wijnazijn en de kalfsfond. Roer de mosterd erdoor en laat 15 minuten pruttelen op laag vuur. Proef en breng op smaak peper en zout.
  2. Snijd de varkenshaasjes doormidden, bestrooi ze met peper en zout en bak in een koekenpan rondom bruin aan in een mengsel van zonnebloemolie en boter. Totaal circa 10 minuten (iets langer als het vlees dik is) terwijl je de stukken af en toe keert. Haal uit de pan, pak in aluminiumfolie en laat 5 minuten rusten. Bak in dezelfde pan de plakjes parmaham krokant en laat uitlekken op keukenpapier.
  3. Snijd de varkenshaasjes in dunne plakken en leg ze in de saus. Serveer op een mooie schaal en garneer met de krokante parmaham en gehakte peterselie.

Recept & fotografie: Francesca

De laatste Eetkalenders
nu voor slechts € 14,95 incl. verzendkosten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Varkenshaas met paddenstoelen en mosterd”

  1. Nou dat is toevallig! Dit recept stond volgens mij in één van je ebook recepten en staat dit jaar bij ons op het menu 1e Kerstdag. Heb het al eens eerder gegeten en viel toen goed in de smaak.