Nog geen stemmen

Varkenshaas met paddenstoelen en mosterd

30 min
Hoofdgerecht
Vlees

Tijdens de kerstdagen blijft varkenshaas een populair stuk vlees om mee te koken. Ik besloot er eens iets anders mee te doen en serveerde de varkenshaas in plakjes met een saus van paddenstoelen, verse kruiden en mosterd. Gegarneerd met krokant gebakken plakjes parmaham. Alle smaken komen zo mooi samen en …

Tijdens de kerstdagen blijft varkenshaas een populair stuk vlees om mee te koken. Ik besloot er eens iets anders mee te doen en serveerde de varkenshaas in plakjes met een saus van paddenstoelen, verse kruiden en mosterd. Gegarneerd met krokant gebakken plakjes parmaham. Alle smaken komen zo mooi samen en het eindresultaat is zalig. En je bent er in 30 minuten mee klaar!

Zoek je nog een smakelijk bijgerecht? Maak dan bijvoorbeeld appelcompote, geroosterde aardappels of deze royale gratin dauphinois.

Ingrediënten

  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • zonnebloemolie
  • 300 gr paddenstoelen, ik koos voor een mix van bundelzwammen, cantharellen en shiitake, grofgehakt
  • 6 blaadjes salie, fijngehakt
  • 2 takjes tijm, blaadjes fijngehakt
  • 6 takjes platte peterselie, fijngehakt + extra voor garnering
  • rode wijnazijn
  • 200 ml kalfsfond
  • 1 el grove mosterd
  • zwarte peper
  • zeezout
  • 2 flinke (circa 350 - 400 gr) varkenshaasjes, op kamertemperatuur
  • boter
  • 8 plakjes parmaham
  • Voorbereiden: Het is mogelijk om de saus al eerder op de dag voor te bereiden. Maar net zo makkelijk is het om alles vast voor te snijden en de bereiding tijdens het diner te doen.
  • Verhit een hapjespan en fruit de ui en knoflook 2 minuten in 1 eetlepel olie. Voeg de paddenstoelen en kruiden toe en bak tot de paddenstoelen zijn geslonken. Blus af met een flinke scheut rode wijnazijn en de kalfsfond. Roer de mosterd erdoor en laat 15 minuten pruttelen op laag vuur. Proef en breng op smaak peper en zout.
  • Snijd de varkenshaasjes doormidden, bestrooi ze met peper en zout en bak in een koekenpan rondom bruin aan in een mengsel van zonnebloemolie en boter. Totaal circa 10 minuten (iets langer als het vlees dik is) terwijl je de stukken af en toe keert. Haal uit de pan, pak in aluminiumfolie en laat 5 minuten rusten. Bak in dezelfde pan de plakjes parmaham krokant en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Snijd de varkenshaasjes in dunne plakken en leg ze in de saus. Serveer op een mooie schaal en garneer met de krokante parmaham en gehakte peterselie.

Notities

  • Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen.
  • Bereiding: 30 minuten.

Recept & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)