4.50 van 8 stemmen

Witte bonenpuree met paddenstoelen, sojasaus en cashewkruim

30 minuten
Hoofdgerecht
Vegan

Op de peulvruchtenladder scoort de witte boon bij mij niet heel hoog. Dat heeft alles te maken met de zachte structuur en neutrale smaak van deze boon. Maar dat maakt ‘m dus wel heel erg geschikt om er witte bonenpuree van te maken en dat is me toch lekker! En …

Op de peulvruchtenladder scoort de witte boon bij mij niet heel hoog. Dat heeft alles te maken met de zachte structuur en neutrale smaak van deze boon. Maar dat maakt ‘m dus wel heel erg geschikt om er witte bonenpuree van te maken en dat is me toch lekker! En ook nog eens zo gedaan.

Voor dit gerechtje maakte ik een witte bonenpuree met knoflook en olijfolie en combineerde die met sjalot en gebakken paddenstoelen die ik afbluste met sojasaus. Nog wat kruidig roergebakken boerenkool erover en als laatste mijn cashewnoten met ketjap en sriracha. Die gewoon zo al heerlijk zijn om te eten, maar als je ze hakt heb je een fijne topping voor gerechten zoals deze waar je nog iets knapperigs aan wilt toevoegen. Geniet ervan!

Heel veel meer recepten met witte bonen heb ik dus niet echt. Maar wel veel recepten met paddenstoelen!

Ingrediënten

  • 1 pot (à 720 gr) witte bonen (ik gebruik HAK)
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 el olijfolie extra vergine
  • zout
  • zwarte peper
  • bakolijfolie
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 500 gr paddenstoelen, grof gesneden
  • sojasaus
  • 2 stengels lente-ui, in grove stukken
  • 300 gr boerenkool, gesneden
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl gemalen korianderzaad
  • 4 el grof gehakte cashewnoten
  • of 4 el van deze cashewnoten met ketjap en sriracha

Ook nodig

  • keukenmachine of blender

Aan de slag!

  • Giet de witte bonen af, maar spoel ze niet na. Meng ze met de fijngehakte teen knoflook, 1 eetlepel olijfolie, snufje zout en peper in de keukenmachine of blender. Draai dit in een paar minuten tot een romige puree. Warm vlak voor serveren op in een pannetje op middellaag vuur. Voeg eventueel nog een klontje (plantaardige) boter toe voor een extra romige witte bonenpuree. Vergeet niet te proeven en voeg eventueel nog wat peper en/of zout toe.
  • Verhit een grote koekenpan en schenk hier een scheut bakolijfolie in. Fruit de sjalotten voor 5 minuten op middellaag vuur met een klein snufje zout. Zet daarna het vuur hoger en bak de paddenstoelen tot ze vocht gaan afvegen. Blus daarna af met een scheut sojasaus (zo’n 2 eetlepels) en bak nog even door tot het vocht verdampt. Proef daarna en breng verder op smaak met zwarte peper.
  • Zet daarnaast nog een hapjespan op het vuur en bak de stukjes lente-ui 2 minuten in een scheut bakolijfolie. Voeg daarna de boerenkool toe (eventueel in delen) samen met de gemberpoeder, korianderzaad en een snuf zout. Roerbak een paar minuten op middelhoog vuur tot de boerenkool iets krokant wordt.
  • Verdeel de witte bonenpuree over 4 borden en schep daarover, om en om, de gebakken paddenstoelen met boerenkool. Garneer met de gehakte cashewnoten of mijn cashewnoten met ketjap en sriracha voor nog meer power in je gerecht.

Notities

  • Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
  • Bereiding: 30 minuten

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)