Vegetarische pot pie met pompoen

Mijn groenteboer heeft op dit moment de allermooiste pompoenen liggen. Van die oranje joekels. Onmogelijk om op te krijgen, zo groot zijn ze. Ik vroeg om een halve en hij knipoogde naar me. Dat was dus geregeld. De pompoen kreeg een hele bijzondere bestemming, ik wilde namelijk een vegetarische pot pie maken. Oftewel, een stoof die je in bakjes schept en afdekt met bladerdeeg. Vervolgens de oven in en goudbruin afbakken. Dan heb je dus een hartige taart in een potje. En dat is zalig!

Ik heb ‘m in het verleden al met kip, gehakt en stoofvlees gemaakt. Nu was het tijd voor een vegetarische variant en daarvoor gebruikte ik vegetarisch gehakt. Deze kun je er ook uitlaten en de vulling volledig van groenten maken.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 1 rode ui
– 2 teentjes knoflook
– 1 stengel bleekselderij
– 2 wortels
– 750gr pompoen
– 2el plantaardige olie
– 1 bakje, circa 200 gr, vegetarisch gehakt
– 1el tomatenpuree
– 2tl gerookt paprikapoeder (pimenton mild of vervang door paprikapoeder)
– 500ml groentebouillon
– 2el kruiden (vers of gedroogd: combi van tijm, oregano en rozemarijn)
– 1 laurierblad
– 1el maizena mix (1el met 1el water)
– 1 rol vers bladerdeeg
– 1 ei, losgeklopt

vegetarische-pot-pie-met-pompoen-staand

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 30 minuten / Wachttijd: 30 minuten / Oventijd: 25-30 minuten

Snipper de ui en knoflook fijn. Snijd de bleekselderij en wortel in kleine stukjes. Schil de pompoen, verwijder de zaadlijsten en snijd in blokjes.

Verhit een grote hapjespan of wok. Schenk er 2 eetlepels olie in en fruit de ui en knoflook hierin totdat het glazig ziet. Schep de bleekselderij en wortel erdoor en bak 1 minuut mee.

Nu gaat het fijngehakt en de pompoen erin, bak dit 5 minuten op medium vuur. Blijf geregeld roeren. Schep de tomatenpuree en paprikapoeder erdoor en bak nog 1 minuut.

Schenk de bouillon erbij en roer de kruiden en laurier erdoor. Laat dit 30 minuten zachtjes pruttelen. Meng op het laatst 1 eetlepel maizena met 2 eetlepels koud water in een kommetje. Roer dit goed door elkaar en meng daarna door de stoof. Even laten pruttelen en dan zie je dat het gaat indikken.

Verwarm in de tussentijd de oven voor op 180 graden en zet 4 ovenschaaltjes klaar waar je de stoof straks in kunt scheppen. Of pak 1 grote ovenschaal als dat makkelijker is. Zorg dat het bladerdeeg is ontdooit.

Vul je bakjes (of grote bak) met de stoof. Kwast de randjes van je bakjes in met losgeklopt ei en bekleed met plakken bladerdeeg. Zorg wel dat het over de rand heen hangt en maak 2 sneetjes bovenin met een scherp mes zodat het stoom kan ontsnappen.

Zet je bakjes 25-30 minuten in de oven totdat de bovenkant gaar en goudbruin is. Serveer je pot pie eventueel met witte rijst, bulgur of farro.

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Vegetarische pot pie met pompoen”

 1. Top! Dank je wel! Een vegetarisch gerecht en wat een leuke/mooie! Wij zijn al een jaar of 10 flexitariers en ben dus altijd op zoek naar leuke en lekkere vegetarische gerechten. Dit gaan we proberen.

 2. Op foto ziet het er sowieso al heerlijk uit. Ik ben gek op pompoen, deze gaat op mijn “nog te maken” lijstje.

 3. Mijn partner is vegetariër, ik niet. Vroeger at ik die vegetarische spul met hem mee, omdat ik absoluut geen zin heb om 2 verschillende potten te koken. En toendertijd vond ik het nog wel lekker.
  Tegenwoordig kijk ik er naar en griezel ik ervan. Kan er ook absoluut niet meer enthoustiast over worden. brrrr.
  Tegenwoordig (als het moet) gebruik ik gedroogde tofu. Weken in heet water en je kunt dan zelf kruiden en spul erbij voegen. En dat is echt ook het enige wat ik gebruik als vleesvervanging.
  Ik eet veel liever indiaas, surinaams en indonesisch (zonder de trassie) vegetarisch. Ik heb 1 vegetarisch boek (eigenlijk meerdere) die wij onze bijbel noemen, we halen daar ook heel veel uit. Maar daarin staan ook de combinaties die je het beste met elkaar kan eten, erg handig. Jammer dat ik niet mee kan doen hier aan. Echt, en dat is alleen omdat ik van dat vegetarische spul griezel. Want ik had echt wel een paar restaurantjes geweten waar ik heel heel erg graag zou willen eten. Ow en pompoen hmmmmmmmmmm <3 altijd goed. We hebben hier 3 liggen 2 van 1 kilo en 1tje van 2 kilo en er liggen volgens mijn partner nog tig op de tuin. Joost mag weten hoe we daar tegen gaan eten. LOL We zien wel, genoeg receptjes om uit te proberen. Hmmm lekker op z'n hindoestaans met rijst of roti (wat ik dus niet kan maken) of pompoensoep. Lekker pittig hmmm.

 4. Pot(pie)verdikke, wat was dit lekker zeg! Voor herhaling vatbaar. Bedankt voor het recept, Fransesca 😊

 5. Ik heb het vegetarisch gehakt vervangen door een blikje kikker erwten. Heerlijk. De volgende keer ga ik het met linzen proberen. Smullen gewoon.

Reacties zijn gesloten.