Witlofsalade met radijs, grapefruit en pecannoten

Eerst maar eens een bekentenis. Ik vind gekookte witlof smerig. Niet een klein beetje smerig, nee, heel erg smerig. Maar rauwe witlof daarentegen. Het is niet zo dat je me ervoor mag wakker maken, maar in een salade vind ik het een welkome afwisseling door de knapperige en licht bittere …

Eerst maar eens een bekentenis. Ik vind gekookte witlof smerig. Niet een klein beetje smerig, nee, heel erg smerig. Maar rauwe witlof daarentegen. Het is niet zo dat je me ervoor mag wakker maken, maar in een salade vind ik het een welkome afwisseling door de knapperige en licht bittere smaak. Zo had ik laatst een paar mooie stronken in huis uit de Streekbox en daar wilde ik een salade van maken voor mezelf als lunch.

Bij mij ontstaan recepten vaak door ingredienten die ik in huis heb of iets wat ik geproefd heb. Ik snuffelde in mijn oliecollectie van Foodelicious en kwam de clementine olie tegen. Een frisse extra vergine olijfolie met de smaak van zongerijpte clementines. Mijn recept voor deze witlofsalade met radijs, grapefruit en pecannoten was geboren. Zonder clementine olie in huis kun je dit recept nog steeds maken. Gebruik dan een goede kwaliteit extra vergine olijfolie en meng deze met een eetlepel grapefruitsap.

Francesca Kookt_Witlofsalade met radijs, grapefruit en pecannoten_2

Wat je nodig hebt als lunch voor 2 personen

– 4 stronken witlof
– 8 radijsjes
– 1/2 grapefruit
– 1el clementine olie (of meng 1el extra vergine olijfolie met een scheutje grapefruitsap)
– zeezout
– gemalen zwarte peper
– 1el geroosterde pecannoten

Wat je gaat doen

Maak de witlof schoon, trek de buitenste bladeren eraf en snijd in langwerpige schuitjes. Ik snijd zelf het hart er ook nog uit voor een salade, maar dat hoeft niet. Verdeel de witlof over een grote platte schaal.

Snijd de radijsjes in hele dunne plakjes en verdeel deze over de witlof. Van de grapefruit heb je alleen de partjes nodig. Snijd hiervoor met een scherp mesjes tussen het vruchtvlees en het velletje (in een driehoekje), daarna kun je de partjes er met je mes uitwippen. Verdeel de grapefruit over de salade.

Meng de clementine olie met zout en peper en druppel daarna over de salade. Hak de pecannoten grof en strooi erover. Meer heb je niet nodig voor een overheerlijke salade.

Francesca Kookt_Witlofsalade met radijs, grapefruit en pecannoten_3

Tip: je kunt er ook nog wat feta overheen brokkelen. Dat was mijn initiële idee, maar er was geen feta meer in de koelkast te vinden toen ik de salade maakte 🙂

Over de clementine olie

De extra vergine clementine olie wordt speciaal voor Foodelicious gemaakt in Foggia (Zuid-Italië). Daar groeien namelijk de lekkerste clementines. Aan het einde van de dag perst men de geurige clementines mee met de olijven zodat alle etherische oliën vrijkomen. Dit resulteert in een heel puur product zonder smaakversterkers. Je proeft echt de Italiaanse zon en sappigheid van zongerijpte clementines.

Heerlijk fris door salades en over een gebakken witvis. Maar ook in desserts, sprenkel bijvoorbeeld wat over citrus-ijs of gebruik ‘m in gebak. Een flesje van 225ml kost € 7,95 en die koop je online of in de winkel in Rotterdam.

Francesca Kookt_Witlofsalade met radijs, grapefruit en pecannoten_clementine olie

Bij Francesca Kookt! zijn we mega fan van de producten van Foodelicious. Je proeft de vakmanschap en passie! Kijk hier voor de andere recepten die we al hebben gemaakt of doe mee aan de winactie die t/m vrijdag 16 mei loopt. Je maakt kans op een verwenpakket met al mijn favoriete producten uit de winkel.

Voor dit recept hebben wij gratis producten ontvangen van Foodelicious.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)