Yoghurtcake met rabarber

Ik bak wat af in het rabarberseizoen. Uiteraard kun je nog veel meer met deze zalige, roodgekleurde stengels maar bakken ermee is toch wel mijn favoriet. Schillen doe ik vrijwel nooit, want daardoor behouden ze hun mooie kleur wat zo fraai staat in het eindresultaat. Behalve aan het einde van …

Ik bak wat af in het rabarberseizoen. Uiteraard kun je nog veel meer met deze zalige, roodgekleurde stengels maar bakken ermee is toch wel mijn favoriet. Schillen doe ik vrijwel nooit, want daardoor behouden ze hun mooie kleur wat zo fraai staat in het eindresultaat. Behalve aan het einde van het seizoen, dan kunnen de draden nog weleens wat stug worden en is schillen wel aan te raden.

Deze yoghurtcake is heel fris en smeuïg en heeft een licht zuurtje door de rabarber. Waar ik wel nog aardig wat basterdsuiker aan toe heb toegevoegd om de balans goed te houden. Wat mij betreft is de cake meer dan geslaagd, want na het eten van twee plakken achter elkaar heb ik de rest maar snel weggegeven uit eigenbelang. Of was dat misschien toch niet zo slim? ;-).

Wat je nodig hebt voor 1 cake met circa 10 plakken

  • 250 gr Griekse yoghurt
  • 75 gr olijfolie
  • 2 eieren
  • rasp van 1 citroen
  • 1 tl vanille extract
  • 250 gr witte basterdsuiker
  • 225 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 300 gr rabarber
  • 1 el rietsuiker

Wat je gaat doen

Bereiding: 15 minuten + Oven: 55 – 60 minuten

1. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een cakeblik met bakpapier. Invetten met bijvoorbeeld bakspray kan ook.

2. Meng de Griekse yoghurt, olijfolie, eieren, citroenrasp, vanille extract en basterdsuiker in een kom en klop met de (hand)mixer tot alles goed gemengd en romig is.

3. Roer in een andere kom de bloem, bakpoeder en zout door elkaar en roer daarna door het andere mengsel tot het goed gemengd is.

4. Snijd de stengels rabarber (verwijder eventueel stugge draden) in verticale stukken van dezelfde grootte die je naast elkaar in het beslag kunt leggen.

5. Schep 1/3 van het beslag op de bodem van het cakeblik en leg daar 1/3 van de stukken rabarber op. Herhaal dit met 2 extra lagen en eindig met stukken rabarber. Bestrooi deze laatste laag gelijkmatig met de rietsuiker.

6. Zet het cakeblik in de oven en bak 55 – 60 minuten. Controleer de garing met een satéprikker. Als deze droog uit het midden komt, is de cake klaar.

7. Haal het cakeblik uit de oven, zet op een rooster en laat iets afkoelen. Haal daarna de cake eruit door het bakpapier omhoog te trekken en laat verder afkoelen op het rooster.

8. Bestuif met poedersuiker voordat je een plakje serveert.

Tip: Deze yoghurtcake kun je ook buiten het rabarberseizoen maken met bijvoorbeeld blauwe bessen. Of gebruik stukjes appel en peer met kaneel in de herfst.

Recept & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)