Zayne’s babyhapjes van 4 maanden tot 1 jaar

Onze lieve doerak Zayne wordt over twee dagen alweer 1 jaar. Ik heb geen idee waar het afgelopen jaar is gebleven, het is zó snel gegaan! Nog sneller zelfs dan met Jessey. Alle clichés zijn waar, voordat je het weet zijn ze geen baby meer dus geniet met volle teugen …

Onze lieve doerak Zayne wordt over twee dagen alweer 1 jaar. Ik heb geen idee waar het afgelopen jaar is gebleven, het is zó snel gegaan! Nog sneller zelfs dan met Jessey. Alle clichés zijn waar, voordat je het weet zijn ze geen baby meer dus geniet met volle teugen van het eerste jaar!

De eetlust van meneertje is ook snel gegaan het afgelopen jaar. Ongelofelijk wat kan dat kind eten. Inmiddels zegt hij ook “ete”. Geen “papa” of “mama” dus. Nee, de afgelopen twee weken heeft hij het woord “ete” ontdekt en dat horen we de héle dag door. Als hij ’s ochtends wakker wordt, als de voorraadkast opengaat, als je naar de keuken loopt of als je ‘m überhaupt aankijkt. Bij alles wat er gebeurt denkt hij aan eten. Dat eten moet trouwens ook snel voor zijn neus staan. Op de crèche wordt hij zelfs een beetje driftig als zijn eten op is. Dat zijn we ‘m dus ook snel aan het afleren 😉

Wie mij volgt op Instagram ziet wekelijks stories voorbijkomen van Zayne en zijn hapjes aan tafel. Maar het leek me ook leuk om er eens een blog over te schrijven! De babyhapjes van Zayne van 4 maanden tot 1 jaar. En hoe het nu is verklap ik maar gelijk: meneer eet geen babyhapjes meer, maar eet vrijwel volledig met ons mee. Uiteraard passen we op met zout en scherpe smaken, maar verder eet hij alles. En goed ook. Ik geniet echt enorm van deze fase waarin hij zo lekker eet. Want ik weet maar al te goed dat het rond de leeftijd van 2 jaar compleet kan omdraaien. Dan is de ‘lus-ik-nie-fase’ vaak aangebroken en dat kan best een uitdaging zijn. Hoeft niet te gebeuren uiteraard (ik kan me er nu ook echt niets bij voorstellen), maar het kan.

De eerste hapjes met 4 maanden

Uit mijn boek ‘Mag ik nog een hapje?’: “Tussen de 4 en 6 maanden kun je langzaam beginnen met bijvoeden. Met de nadruk op ‘bij’, want een groente- of fruithapje vervangt vanaf dat moment nog niet een melkvoeding. Het is alleen bedoeld om baby’s te laten wennen aan nieuwe smaken, texturen en het eten van een lepeltje, wat heel anders is dan het zuigen aan de tepel of fles.”

Hoe dat ging met Zayne? Nou, die was wel toe aan een hapje met 4 maanden hoor! Hij keek het eten van onze borden af en was constant aan het smakken. Hij zat ook altijd gezellig aan tafel bij ons in zijn Stokke Tripp Trapp kinderstoel. Ideaal, want door het babystoeltje kunnen ze al van jongs af aan op ooghoogte aan tafel zitten. Ik begon met zelfgemaakte groentehapjes, want de zoete smaak kennen ze al van de melkvoedingen. Gestoomde groenten zoals wortel, bloemkool, pompoen en pastinaak waren als eerste aan de beurt. Als de groenten helemaal zacht waren, prakte ik ze fijn met een vork en dan waren de hapjes al klaar. In het weekend stoomde ik flinke porties en vroor die in kleine bakjes in. Zo had ik altijd hapjes op voorraad die ook mee konden naar de crèche.

Bij iedere nieuwe groente gaf ik het hapje een aantal dagen achter elkaar en toen hij daar eenmaal aan gewend was ging ik door met andere groenten zoals broccoli, doperwten, knolselderij, zoete aardappel en boontjes.

Rond 5 maanden kwam er ook fruit bij en dat was een kwestie van fijn prakken bij zacht fruit of eerst even stomen en daarna fijn prakken. Vaak gaf ik dan ’s ochtends rond 10.00 uur een fruithapje en ’s middags rond 15.00 uur een groentehapje.

Combineren met 6 maanden

Inmiddels was meneer gewend aan de losse smaken en toen werd het tijd om te combineren. Denk bijvoorbeeld aan avocado met aardappel, aubergine met courgette, wortel met doperwten, bloemkool met boontjes, maar ook groente met rijst of tomaat met bulgur.

De porties werden groter en de vriezer zat er vol mee. Food preppen op deze leeftijd is echt aan te raden, zeker omdat je baby dan nog niet mee kan eten met wat je voor de rest van het gezin maakt. Dikke tip: verwerk je kliekjes groenten in de babyhapjes. Ik weet dat ik met Jessey altijd apart kookte, maar bij Zayne werd ik daar een stuk makkelijker in. Halve winterpeen, kwart bloemkool en wat gekookte rijst over van een curryrecept bijvoorbeeld? Die toverde ik dan gelijk om in een babyhapje. Zo was de koelkast weer leeg en het kostte mij minder tijd. Zeker met groenten maakt het eigenlijk ook niet zoveel uit, je kunt vaak heel veel met elkaar combineren. En je baby weet toch niet dat je geen ‘recept’ hebt gevolgd.

Naast de groentehapjes was er ook dagelijks een fruithapje en ik begon langzaam met lichtbruin brood. Vooral aan korstjes sabbelen vond hij heerlijk. Ik lette altijd wel goed op dat hij niet een te groot stuk binnen kreeg. Want hij gebruikte toen zijn lippen om mee te bijten. Geen idee hoe hij het deed, maar het lukte hem altijd.

Vanaf 7 maanden

Tijd om ‘echt’ te gaan eten! Oftewel: 1 fles geschrapt en de avondmaaltijd geïntroduceerd. Veelal (mini) maaltijden waarbij groenten de basis waren en die vulde ik aan met rijst, bulgur, couscous of aardappel. Soms kwam daar ook nog vis en vlees bij. Zijn maaltijden waren enorm divers. Denk aan een knolselderijstamppotje met doperwten en witvis, rijst met wortel, tomaat, basilicum en kip of deze risotto met bietjes bijvoorbeeld. Ik maakte af en toe nog een klein voorraadje in het weekend, maar ik gebruikte steeds vaker de ingrediënten die ik ook voor onze eigen maaltijden gebruikte. Terwijl ik dan in de pannen stond te roeren, deed ik de ingrediënten die over waren in de stoompan en vaak was dat voldoende voor minimaal 3 dagen. Hij was in deze fase ook dol op soep! Groentesoep met rijst bijvoorbeeld. Dat ging erin als koek, euh, soep 😉

Van 8 – 10 maanden

Ergens in deze periode werd er weer een melkvoeding geschrapt en ging Zayne ook ‘lunchen’ met dun besmeerd licht volkorenbrood. Beleg als fruitspread, zelfgemaakte hummus, pindakaas, jonge kaas en smeerkaas was favoriet bij hem. In de avond werden de porties steeds groter en voegde ik ook ui, kruiden en specerijen toe. Sterker nog, steeds vaker at hij met ons mee, maar dan kookte ik wel anders. Zo maakte ik bijvoorbeeld een pastasaus zonder zout en peper en schepte dan eerst een deel voor hem uit de pan. Daarna bracht ik het verder op smaak voor ons. Hartstikke makkelijk en zo ontdekte hij weer nieuwe smaken. Vanaf deze leeftijd werd zijn liefde voor eten alleen maar groter!

Van 10 – 12 maanden

En weer een melkvoeding geschrapt! Inmiddels had hij alleen nog een fles bij het wakker worden en voor het slapen gaan. Verder at hij zoveel mogelijk mee. Met een fruit tussendoortje in de ochtend, volkorenbrood met beleg als lunch, groente tussendoortje of knabbelstengel in de middag en een avondmaaltijd. Daarbij zorgden we er uiteraard wel voor dat hij voldoende vocht binnen kreeg. We begonnen met water en een klein beetje ongezoete diksap voor de overgang, maar inmiddels drinkt hij naast zijn melkvoedingen alleen nog maar water en dat vind ik top. Het is echt het beste als een baby zo snel mogelijk gewend raakt aan de smaak van puur water.

En de avondmaaltijden? Zoals ik aangaf in de introductie, hij eet al bijna volledig met ons mee en wordt het meest blij van alles wat Surinaams is. Nasi, saoto en bruine bonen zijn de lievelingsmaaltjes, het zit in de genen 😉

Nu is ons ventje dus bijna 1 jaar. We gaan gewoon lekker door met eten en we zien wel hoe hij zich ontwikkeld. Hij eet, drinkt en groeit goed dus we hebben niets te klagen. Voor zijn verjaardag maak ik een cake van bananenbrood en cream cheese en ik ben super benieuwd wat hij daarvan gaat vinden! Uiteraard krijgen jullie het recept!

Wil je meer weten over het maken van de eerste babyhapjes, voorbeeld dagmenu’s zien, nog meer handige tips lezen of ben je op zoek naar babyrecepten voor hapjes, tussendoortjes en maaltijden? Bestel dan mijn boek ‘Mag ik nog een hapje?’ waar je dit allemaal in kunt vinden.

Foto’s: Wendy van Bree Fotografie en eigen foto’s

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer