Zelf granola maken

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Zelf granola maken is een feestje om te doen. Ik heb 3 favoriete ontbijtjes. Met stip op 1: pannenkoeken. Daarna volgen de briochebakjes en simpel, maar oh zo gezond voor doordeweeks is granola. Het liefst zelfgemaakt, want die blaast alle kant-en-klare (waar ook best lekkere tussen zitten) volledig van tafel …

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Zelf granola maken is een feestje om te doen. Ik heb 3 favoriete ontbijtjes. Met stip op 1: pannenkoeken. Daarna volgen de briochebakjes en simpel, maar oh zo gezond voor doordeweeks is granola. Het liefst zelfgemaakt, want die blaast alle kant-en-klare (waar ook best lekkere tussen zitten) volledig van tafel qua smaak.

Wat is granola?

Granola is een combinatie van haver, noten en zaden die je roostert in de oven. C’est tout. Je kunt er alle kanten mee op en dat maakt het zo leuk om te varieren. Zie mijn recept dan ook als inspiratie en maak vervolgens je eigen ideale mix. Ik kijk ook altijd goed wat ik nog in de kast heb en gebruik mijn restjes noten en zaden in de granola, zo gaat alles op.

De granola maken basics op een rijtje

– Gebruik als basis (onbewerkte) havervlokken, ongeveer 150 gram. Tegenwoordig vind je deze ook steeds vaker bij supermarkten.
– Combineer met je favoriete (onbewerkte en ongezouten) noten. Denk aan walnoten, hazelnoten, pistachenoten, amandelen, cashewnoten, paranoten en pecannoten. Ook zo’n 150 gram.
– Dan je favoriete zaden of pitten. Zoals bijvoorbeeld lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten of pijnboompitten. Zo’n 50 gram.
– Hou je van kokos? Dan voeg je ook nog 50 gram kokosvlokken of geraspte kokos toe.
– Voor het zoete kleverige meng je met honing, ahornsiroop of agavesiroop. Ik knijp altijd even flink in de fles, dat zal zo’n 4 eetlepels zijn gok ik.
– Beetje vet erbij in de vorm van plantaardige olie of kokosolie. Zo’n 3 eetlepels.
– Als laatste nog wat specerijen. Denk aan kaneel, gember (of gembersiroop) en kardemom. Een klein snufje nootmuskaat doet ook wonderen. En onbewerkte cacaopoeder erdoor is helemaal te gek. Kaneel en cacao mag je flink mee strooien (denk aan een volle theelepel, of 2) met de andere doe je wat voorzichtiger.

Dit alles gooi je bij elkaar in een bak en meng je goed. Vervolgens schep je de granola op een met bakpapier bekleed bakblik en schuif je ‘m 15-25 minuten in de oven op 175 graden. Ik schep het tussentijds altijd 2 keer door, zodat alle kanten gelijkmatig geroosterd worden. Ik houd van een goed geroosterd smaakje en laat het bakblik daarom vrij lang in de oven staan. Vind jij het na 15 minuten wel genoeg, haal dan het bakblik er gewoon vast uit. Laat het vervolgens afkoelen en schep de granola goed door zodat je geen klonten hebt. Na het afkoelen komen de laatste stappen:

– Voeg er gedroogd fruit aan toe naar smaak. Dat kunnen rozijnen, cranberries, abrikozen en pruimen zijn. Maar ook bijvoorbeeld gedroogde stukjes banaan, ananas, mango of ander tropisch fruit. Pas dan wel op dat je de onbewerkte versie hebt, zonder toegevoegd suiker.
– Pak een grote weckpot en schep hier je granola in over. Als het goed is kun je hier zo’n 1 tot 2 weken mee verder en daarna is het weer tijd voor een nieuwe batch.

granola maken

Het recept voor zelf granola maken – Francesca’s variant

Jullie krijgen natuurlijk ook nog mijn recept! Ik gebruikte de volgende ingredienten:

– 150 gr havervlokken
– 75 gr hazelnoten
– 75 gr amandelen
– 75 gr gepofte quinoa
– 50 gr lijnzaad
– 4 el vloeibare honing
– 3 el gesmolten kokosolie
– 1 volle tl (gerookte) kaneel
– 1 flinke snuf kardemom
– na het roosteren voegde ik nog rozijnen en gevriesdroogde frambozen toe.

Granola eet je trouwens heel simpel. Gewoon met een beetje yoghurt en eventueel nog met wat extra vers fruit. Zo vind ik blauwe bessen altijd heerlijk. Meer heb je niet nodig om ‘s ochtends je dag lekker en gezond te beginnen.

Oh, en stiekem snoep ik ‘s middags ook nog een handje uit de pot, niet doorvertellen ;-)[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

recept zelf granola maken. Granola is een combinatie van haver, noten en zaden die je roostert in de oven. Lees de stap voor stap uitleg #granola[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca