Zelf pasta maken met de KitchenAid pastaroller

Laat ik beginnen met een bekentenis. Sinds ik in de kinderen zit, heb ik nooit meer zelf pasta gemaakt. Ik nam er de tijd niet meer voor, omdat het in mijn hoofd leek alsof het een enorme klus was. En dat vond ik het vroeger ook wel een beetje met …

Laat ik beginnen met een bekentenis. Sinds ik in de kinderen zit, heb ik nooit meer zelf pasta gemaakt. Ik nam er de tijd niet meer voor, omdat het in mijn hoofd leek alsof het een enorme klus was. En dat vond ik het vroeger ook wel een beetje met een manuele pastamachine. Het was wel heel leuk om te doen, dat wel! En het eindresultaat was altijd verbluffend. Want er is niets beter dan zelfgemaakte pasta.

Maar sinds ik een prachtige KitchenAid Artisan mixer in mijn keuken heb staan, waarvan je hier de review leest, ontdek ik ook steeds meer de handige hulpstukken die ze daarvoor hebben ontwikkeld. Zoals de pastaroller waarmee je, zoals ze aangeven, in een handomdraai zelf verse pasta kunt maken. Ik was enorm benieuwd en ging ermee aan de slag!

Zelf pastadeeg maken

Laten we eens beginnen met het pastadeeg. Zoals je vaak zult lezen of horen ontdek je met vallen en opstaan wat een perfect deeg is voor je pasta. In veel recepten wordt het met de hand gekneden, want dat harde werken zorgt ervoor dat het deeg de perfecte structuur krijgt voor pasta. Maar dat kan natuurlijk ook met de mixer zelf. Daarmee begon ik en ik gebruikte als basis een recept van KitchenAid zelf, want die weten nou eenmaal het beste hoe hun apparatuur werkt.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

    • 300 gr bloem ‘tipo OO’, oftewel de ‘echte’ bloem voor pasta. Maar die kun je ook vervangen door gewone patentbloem, heb ik inmiddels van menig Italiaan gehoord. Ik vond het een mooi moment om dat uit te proberen en ik gebruikte daarom patentbloem.
    • 1 tl zout
    • 3 eieren, licht geklutst
    • 30 ml olijfolie extra vergine
    • verder heb je extra bloem nodig voor het maken van de pasta

Wat je gaat doen

Meng de 300 gr bloem, zout, eieren en olijfolie extra vergine in de mengkom. Plaats de platte menghaak, zet de stand op 2 en laat de mixer draaien tot alles net gemengd is. Vervang de menghaak nu voor de deeghaak en laat de mixer een minuut of 3 draaien op stand 1.

In het originele recept staat dat het deeg daarna goed is, maar daar was ik het niet mee eens. Ik heb daarom het deeg op mijn werkvlak gestort en nog een minuut of 8 met de hand gekneed. Een goede truc om te checken of het deeg de juiste structuur heeft is om het door te snijden en te kijken of er nog luchtbelletjes in zitten. Je voelt het ook aan het deeg, het verandert van structuur terwijl je kneed.

Pak het daarna in vershoudfolie en laat 30 minuten op kamertemperatuur rusten. Daarna snijd je het in 4 delen en ben je klaar voor het rollen van je pastavellen.

De KitchenAid pastaroller

De pastaroller van de KitchenAid mixer is een opzetstuk wat je aan de voorkant bevestigd. Het bestaat uit 2 rollen die gaan draaien als je de mixer aanzet. Het heeft 8 standen waarmee je de vellen steeds dunner kunt rollen, naargelang het type pasta wat je wilt gaan maken.

Schoonmaken is trouwens super simpel. Na gebruik borstel je de binnenkant met het bijgeleverde dunne borsteltje en dan is de roller al schoon.

Let wel: met de pastaroller maak je alleen vellen. Wil je er ook nog bijvoorbeeld spaghetti of fettuccine van maken dan is het raadzaam om de set aan te schaffen waar ook de snijders bij zitten. De prijs van alleen de pastaroller is € 89,-. De set met 3 onderdelen kost € 199,-. Er is ook nog een aparte raviolimaker (€ 179,-) waarmee ik in de toekomst nog een keer aan de slag ga!

Pasta maken met de KitchenAid pastaroller, hoe moeilijk is dat nou?

Nou, helemaal niet! Sterker nog, het is super simpel. Ik besloot er tagliatelle van te maken, omdat ik die zelf makkelijk kon snijden na het maken van de vellen. Ik had namelijk geen snijders tot mijn beschikking.

Wat je doet is als volgt: het deeg heb je in 4 stukken gesneden. Je pakt een stuk en dat druk je plat met je hand. Ik had een groot tafelkleed op mijn werkvlak gelegd en die bestoven met bloem. Het stuk deeg bestoof ik licht en haalde ‘m daarna door de pastaroller die ik op stand 1 (de dikste stand) had gezet, met de mixer op stand 1-2. Je haalt het erdoor, of eigenlijk gaat dat vanzelf, en je vangt de deeglap rustig op met je hand. Dan vouw je de lap dubbel en haalt ‘m er nog een keer doorheen op deze stand. Daarna haal je ‘m een keer door stand 2, stand 3, stand 4 en stand 5. Op dat moment vond ik de dikte goed genoeg voor mijn tagliatelle.

Tussendoor legde ik de lap steeds even op mijn tafekleed zodat er weer een licht bloemlaagje op zat waardoor er geen kans was dat de boel zou vastplakken.

Zelf tagliatelle snijden is trouwens heel makkelijk. Daarvoor legde ik de plak op een met bloem bestoven houten plak en ik vouwde ‘m heel losjes aan de korte kant op. Vervolgens sneed ik met een goed scherp mes dunne slierten ervan. Die ik losjes weer op het tafelkleed legde en een beetje bestoof met bloem. Je kunt daarvoor ook zo’n profi houten rekje gebruiken, maar dit werkt voor tagliatelle ook prima.

Je kunt de tagliatelle daarna direct al dente koken in ruim komend water met een flinke snuf zout. Of je vriest ze in. Laat ze daarvoor eerst helemaal drogen op het tafelkleed en leg daarna in bakjes. Koken doe je rechtstreeks vanuit de vriezer (dus niet eerst laten ontdooien). Je hebt dan 5 minuten nodig om de tagliatelle beetgaar te koken. En wil je er een heerlijke saus bij, maak dan deze ragù!

Nou, dat was het! En weet je hoe lang het me effectief heeft gekost om de pasta te maken, nog geen 30 minuten (en 30 minuten wachten op het rustende deeg). Om vervolgens mijn tanden te zitten in de meest verrukkelijke pasta. Ik was een gelukkig mens. Oh, en ik kwam ook nog tot de ontdekking dat je perfect pasta kunt maken van patentbloem. Weer wat geleerd!

Voor deze review heb ik de pastaroller cadeau gekregen van KitchenAid. Lees ook hier mijn disclaimer.

Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer