Spaghetti al ragù

De echte Italiaanse ragù alla bolognese heeft niets te maken met de bolognese saus zoals we die in Nederland vaak maken. We zijn gewend om daar naast het vlees ook veel tomaten en groenten bij te doen. Terwijl de ragù saus zich bijna alleen concentreert op het vlees. Vlees dat je met liefde koopt en bereidt. Zonder die liefde kun je namelijk ook niet het geduld opbrengen om zolang te wachten. Want daar moet je wel rekening mee houden, je pan met goddelijke saus voor deze spaghetti al ragù heeft circa 5 uur nodig om te pruttelen. Maar als deze dan klaar is, kan het grote smullen genieten. Officieel eten Italianen dit gerecht met tagliatelle, maar ik vind het net zo lekker met spaghetti. En ach, wat maakt het uit. Deze saus is zelfs goddelijk op een broodje. Dus eet het lekker zoals je wilt.

Wat je nodig hebt voor 4 personen:
500gr (runder)gehakt (van de slager)
1 grote ui
1/2 winterwortel
1 stengel bleekselderij
250ml passata di pomodoro (bij de supermarkt te koop, neem wel een goede kwaliteit)
250ml runderbouillon (van een blokje)
75ml rode wijn
mespunt nootmuskaat
1 pak spaghetti
Parmezaanse kaas
olijfolie om te bakken

Wat je gaat doen:
Doe de ui, wortel en bleekselderij als grove stukken in de keukenmachine en maal het dan fijn. Je kunt het ook met de hand snijden, maar dan ben je wat langer bezig.

Neem een (gietijzeren) braadpan en verwarm hierin wat olijfolie. Bak de groenten zachtjes hierin, circa 5 minuten fruiten. Schep de groenten uit de pan en bak daarna het gehakt op hoog vuur bruin.

Voeg de groenten weer toe aan het gehakt samen met de bouillon, wijn, passata en nootmuskaat. Er moet genoeg vocht in de pan zitten (gehakt moet net onder staan). Is dit niet het geval, voeg dan nog wat extra bouillon toe.

Laat de saus zo lang mogelijk pruttelen op het vuur, het mooiste is toch zeker 5 uur. Dan wordt de smaak heerlijk intens. Doe dit wel heel zachtjes en controleer af en toe of de pan niet droog kookt. Voeg dan gelijk wat extra bouillon toe!

Als de saus bijna klaar is, ga je de spaghetti koken. Doe dit al dente, zodat de spaghetti nog een lichte bite heeft.

Serveer de spaghetti op een bord met daarover een flinke schep van de saus. Rasp daarover wat verse Parmezaanse kaas. Buon appetito 🙂

Spaghetti al ragu

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Recept spaghetti al ragu. De echte bolognese saus die je lekker 5 uur laat pruttelen. #ragu #bolognesesaus

De laatste Eetkalenders
nu voor slechts € 14,95 incl. verzendkosten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Spaghetti al ragù”

  1. Hoi Francesca,

    Vandaag deze saus gemaakt met zelfgemaakte pasta. Heb net van de week mijn Kitchenaid pastaset binnen gekregen en kwam zoekend naar een recept op jouw website terecht. Wat een heerlijke saus! Ik heb wel de verhoudingen iets aangepast en 2 teentjes knoflook en kruiden toegevoegd maar hij is echt zalig. De saus in combinatie met tagliatelle gegeten en zelfs mijn tafelgenoot die niet dol is op tagliatelle vond het heerlijk. Ik heb gelukkig een grote pan saus gemaakt dus kan er nog een paar keer van genieten .

    Groetjes,

    Elise

  2. Hoi Francesca!
    Ben dit recept ( ook met wat knoflook en kruiden erbij) nu voor de tweede keer aan het maken: Mmmm!! Ook mijn italiaanse vriend vond het heerlijk 😀 dank je wel!!

  3. Hallo Franceska, heb een vraagje over “Spaghetti al Ragù.
    Waarom moet dit 5 uur op laag pitje met deze weinige ingrediënten, lijkt
    mij dat er geen voedingsstof meer inzit!

    Hoor graag van je
    Groet van tineke

  4. Beste Francesca, ik mis in dit recept de gesmolten ansjovisfilet, de salie, laurier en marjolein. Is dit domweg een andere regionale versie? Ik doe er zelf ook altijd 2 peperoncini bij en eet het bij voorkeur met tagliatelle. Doe ik het verkeerd?