Spaghetti al ragù

De echte Italiaanse ragù alla bolognese heeft niets te maken met de bolognese saus zoals we die in Nederland vaak maken. We zijn gewend om daar naast het vlees ook veel tomaten en groenten bij te doen. Terwijl de ragù saus zich bijna alleen concentreert op het vlees. Vlees dat je met liefde koopt en bereidt. Zonder die liefde kun je namelijk ook niet het geduld opbrengen om zolang te wachten. Want daar moet je wel rekening mee houden, je pan met goddelijke saus voor deze spaghetti al ragù heeft circa 5 uur nodig om te pruttelen. Maar als deze dan klaar is, kan het grote smullen genieten. Officieel eten Italianen dit gerecht met tagliatelle, maar ik vind het net zo lekker met spaghetti. En ach, wat maakt het uit. Deze saus is zelfs goddelijk op een broodje. Dus eet het lekker zoals je wilt.

Wat je nodig hebt voor 4 personen:
500gr (runder)gehakt (van de slager)
1 grote ui
1/2 winterwortel
1 stengel bleekselderij
250ml passata di pomodoro (bij de supermarkt te koop, neem wel een goede kwaliteit)
250ml runderbouillon (van een blokje)
75ml rode wijn
mespunt nootmuskaat
1 pak spaghetti
Parmezaanse kaas
olijfolie om te bakken

Wat je gaat doen:
Doe de ui, wortel en bleekselderij als grove stukken in de keukenmachine en maal het dan fijn. Je kunt het ook met de hand snijden, maar dan ben je wat langer bezig.

Neem een (gietijzeren) braadpan en verwarm hierin wat olijfolie. Bak de groenten zachtjes hierin, circa 5 minuten fruiten. Schep de groenten uit de pan en bak daarna het gehakt op hoog vuur bruin.

Voeg de groenten weer toe aan het gehakt samen met de bouillon, wijn, passata en nootmuskaat. Er moet genoeg vocht in de pan zitten (gehakt moet net onder staan). Is dit niet het geval, voeg dan nog wat extra bouillon toe.

Laat de saus zo lang mogelijk pruttelen op het vuur, het mooiste is toch zeker 5 uur. Dan wordt de smaak heerlijk intens. Doe dit wel heel zachtjes en controleer af en toe of de pan niet droog kookt. Voeg dan gelijk wat extra bouillon toe!

Als de saus bijna klaar is, ga je de spaghetti koken. Doe dit al dente, zodat de spaghetti nog een lichte bite heeft.

Serveer de spaghetti op een bord met daarover een flinke schep van de saus. Rasp daarover wat verse Parmezaanse kaas. Buon appetito 🙂

Spaghetti al ragu

Smakelijk delen en printen
Eetkalender 2019
met 210 recepten, weekmenu’s en duurzame tips

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Spaghetti al ragù”

  1. Heerlijk deze saus! Ik gebruik ik het ook weleens om de lasagne mee te vullen, samen met een romige bechamelsaus is het altijd een succes!
    Ik doe er nog wel altijd een pakje ontbijtspek bij voor iets meer pit. Deze bak ik tegelijk met de groenten.

    Leuke website, ik heb al verschillende dingen geprobeerd!

  2. Hi Odette,

    Thanks voor de tip van de ontbijtspek! Wij eten geen varkensvlees, vandaar dat ik het niet had opgenomen in het recept. Maar voor de overige kokers is dat zeker een goede aanvulling.

    En thanks voor je compliment, hartstikke leuk dat je met mijn recepten aan de gang bent 🙂

  3. Wat leuk dat je deze saus ook maakt! Ik heb jaren geleden het recept van mijn Italiaanse oma gekregen en nog wekelijks eten wij pasta al ragu!
    Ik heb wel geleerd van mijn oma om er varkensvlees in te doen en wel zo: 250 gram rundergehakt + 250 varkenssaucijzen. Van de saucijzen haal je het vel af en dan brokkel je het vlees zo in de pan.

    Fijn dat steeds meer mensen zo kunnen genieten van échte Italiaanse gerechten 🙂

    1. Hi Reny,
      Ja inderdaad, in het echte oorspronkelijke recept hoort ook varkensvlees. Maar aangezien wij dat thuis niet eten is mijn versie zonder. En geloof me, je mist het niet echt 😉 Italiaanse gerechten zijn fantastisch!

      1. Ook ik gebruik pancetta en doe er oregano bij…en laat het ook uren studeren. ..maar dan in de oven op 160 graden…en dan soms nog wat bouillon bij voegen….heerlijk!

  4. Ik heb bovenstaand recept ook gemaakt, maar ipv rundvlees heb ik tonijn gebruikt en de rundvleesbouillon heb ik vervangen door visbouillon.
    Heerlijk!

  5. Dit is echt een heerlijk recept. Ik maak dit al sinds een jaartje of zo. Mijn gezin geniet ervan. Mijn dochter heeft coeliakie maar al je gerechten zijn met zelf nadenken glutenvrij te krijgen!

    bedankt voor dit recept! Het is een goede aanvulling op onze dagelijkse maaltijden en mijn persoonlijke favoriet…

  6. Heerlijke saus, meteen een dubbele portie gemaakt zodat de helft in de vriezer kon voor een keer snel!
    Ben de rode wijn vergeten er in te doen, maar heb er wel een glaasje bij gedronken.
    Ik heb de saus iets natter gelaten en er stokbrood bij geserveerd, heerlijk om de saus mee op te dippen!

  7. Hoi, ik heb deze ragu gemaakt en hij was echt superlekker! En als toetje heb ik die citroentiramisu gemaakt die ook ergens op je site staat, ook superlekker!! Die gaan allebei dus echt wel in mijn receptenklapper. Die tiramisu (ik weet de naam niet meer) was wat meer werk en ik denk dat ik de koekjes (zelfgemaakt, zooo makkelijk!) iets te lang in de siroop heb gedrenkt want er zat best veel vocht onderin maar lekker dat het was! Echt, de volgende dag was het mijn ontbijt en ik ga nu meer recepten van je site maken, zeker weten!