Zoute boterkaramel van Rachel

Vandaag reizen we naar de Bretagne in de Rachel Khoo week. Ik ben niet zo’n ster in karamel maken. Sterker nog, bij mij mislukt het tot frustrerende toe vaak. Ik heb blijkbaar geen karamel-maak-gen, terwijl mijn karamel-eet-gen tot in perfectie is ontwikkeld. Maar goed, ik zag het recept voor de zoute boterkaramel in Mijn Franse Keuken van Rachel Khoo. Uit de Bretagne dus, omdat ze daar ontdekten dat de boter en room uit die streek gecombineerd met suiker en een snufje zout iets ontzettend lekkers oplevert. Nou had ik geen boter en room uit de Bretagne, maar zelfs met de Nederlandse versie werd het een bizar lekkere karamel. Mocht je je afvragen of dit recept nog mislukt is bij me. Ja, bijna. Ik heb wederom tierend achter de pan gestaan en vervloekte alles wat maar met karamel te maken had. Totdat de karamel was afgekoeld en ik een hap nam… Rachel ontbijt graag met een kom yoghurt en een lepel van deze boterkaramel. Ik snap haar volkomen, hier wil je iedere dag mee wakker worden.

Francesca Kookt_Zoute boterkaramel_Rachel Khoo_2

Wat je nodig hebt voor circa 250 gram karamel

– 150gr suiker
– 100ml slagroom
– 40gr golden syrup, keukenstroop of vloeibare honing
– 40gr roomboter
– 1/2tl zeezout (Maldon of Sel de gris in huis, neem die dan)

Wat je gaat doen

Doe 75gr suiker met 2 eetlepels water in een pannetje. Zet het vuur medium tot hoog en laat de suiker smelten. Roer hierbij niet, maar draai de pan af en toe rustig rond.

Zodra de karamel bruin wordt (Rachel heeft het liefste een donkerroodbruine kleur, maar dat ging ‘m niet worden bij mij) neem je de pan van het vuur en voeg je de overige ingredienten toe. Pas op, want dit borrelt flink en kan ook spetteren. Schud even flink met de pan en zet ‘m op matig vuur. Kook de karamel nog 3-4 minuten of totdat de karamel een temperatuur van 113°C heeft bereikt.

Neem de pan daarna van het vuur, laat even een paar minuten afkoelen en schenk de karamel daarna in een schone pot. Gebruik een hittebestendige spatel om alles uit de pan te schrapen. Je kunt de boterkaramel een aantal maanden bewaren in de koelkast. Warm de gewenste hoeveelheid karamel voor gebruik even op en voeg eventueel een beetje water toe om iets te verdunnen.

Francesca Kookt_Zoute boterkaramel_Rachel Khoo_3

Tip van Rachel: hou je van een kruidige karamel? Voeg dan eens 1tl kaneel en 1tl gemberpoeder toe.

Meer Rachel Khoo recepten? Kijk dan hier.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Zoute boterkaramel van Rachel”

  1. Hai Francesca,

    Na een verwoede zoektocht (ik kon jouw post op instagram niet meer vinden, en heb er dus eindeloos zitten scrollen ha ha) ben ik via Google uiteindelijk toch op jouw recept uitgekomen. Nu eet ik geen zuivel, en al helemaal geen suiker. Heb jij ervaring met dit recept icm stevia en plantaardige room? Roomboter gebruik ik soms wel, heb rauwmelkse boeren roomboter liggen dus dat is geen punt.
    Hoor graag van je! Groetjes, Claire

    1. Ha Claire, volgende keer gewoon even op de site kijken 😉 Karamel maken met stevia is geen optie. Je hebt echt suiker nodig, want door het karameliseren van de suiker krijg je karamel. En stevia kan heel veel, maar niet karameliseren 🙂 Plantaardige room kan wel denk ik, je kunt room er wel uitlaten.

  2. Oohh wat lekker! Ik heb laatst ook karamelsaus gemaakt, maar het lijkt me ook superlekker om er wat golden syrup bij te doen. De volgende keer dat ik karamelsaus maak, maar ik hem zo!