3.83 van 17 stemmen

Zwangerproof tiramisu uit Oh baby!

2 uur 20 minuten
Nagerecht
Italiaans

Wat een bijzonder tijd is het toch als je zwanger bent. Er gebeurt ontzettend veel, zowel lichamelijk als emotioneel. Ik heb het twee keer mogen meemaken en vond beide keren geweldig. Zelfs de periode van 6 weken misselijkheid waarin ik alleen maar spaghetti met tomatensaus en fruitsalades at… oké, blij …

Wat een bijzonder tijd is het toch als je zwanger bent. Er gebeurt ontzettend veel, zowel lichamelijk als emotioneel. Ik heb het twee keer mogen meemaken en vond beide keren geweldig. Zelfs de periode van 6 weken misselijkheid waarin ik alleen maar spaghetti met tomatensaus en fruitsalades at… oké, blij werd ik er niet van, maar het was een fase die ook weer overging.

Wat ik af en toe wel lastig vond, zeker bij mijn eerste zwangerschap, was de lange lijst van producten die ik niet meer mocht eten en alle andere voedingsadviezen en -restricties die ik kreeg. Zeker voor een foodie was dat even omschakelen en ik moest daar echt mijn weg in vinden. Hetzelfde overkwam Denise Kortlever (je kent haar wel van de fantastische All Day-kookboeken) tijdens haar zwangerschap.

Ellenlange lijsten van wat je wel/niet mag eten, saaie dagmenu’s en het advies om alles goed te doorbakken. Het voelde voor haar alsof je als zwangere vrouw totaal niet meer geïnspireerd wilt worden. Terwijl lekker eten in je zwangerschap al zo’n uitdaging is. Op de momenten dat je je niet fit voelt bijvoorbeeld, maar ook als je cravings hebt of als je weinig puf hebt om te koken. Dat je gezond eet voor jezelf en je kleintje staat buiten kijf, maar de manier waarop kan veel leuker en lekkerder.

Al haar haar ervaringen, gesprekken met andere zwangeren en experts bundelde ze in het boek Oh baby! waarin je de lekkerste recepten vind voor je zwangerschapsperiode of vlak daarna. Van snelle maaltijdsalades die goed zijn voor jezelf en je baby tot zalige eenpersoons triple chocolate cookies voor als je cravings hebt. Maar ook lichte powermeals voor als je je misselijk voelt en zwangerproof sushi, cocktails en filet americain.

De 47 recepten zijn gebundeld in 5 hoofdstukken Feel better, All day cravings, Good for you both, Preggo proof en #Momlife. Vooral het laatste hoofdstuk vind ik super slim, want daarin vind je allemaal maaltijd om je vriezer mee vol te stoppen voor na de bevalling. En geloof me, daar word je blij van in de eerste weken :-).

Ik vind Oh baby! een geweldig boek en iedere zwangere zou hier eigenlijk mee verwend mogen worden aan het begin van de zwangerschap. Daar zou ik in ieder geval heel blij mee zijn geweest.

Tiramisu tijdens je zwangerschap, ja hoor dat kan!

Natuurlijk testte ik ook een recept uit het boek en dat werd de zwangerproof tiramisu. Door de rauwe eieren en alcohol is een traditionele tiramisu volledig niet geschikt. Maar daar bedacht Denise een heerlijke variant voor waarin ze gebruik maakte van aquafaba. Dat is het vocht uit een blikje kikkererwten wat je volledig kunt opkloppen zoals eiwit. Het lijkt er zelfs zo op dat je er ook meringues en mayonaise mee kunt maken. Een ideale plantaardige vervanger dus.

Deze zwangerproof tiramisu was bijzonder geslaagd en we hebben ervan gesmuld thuis!

Ingrediënten

 • vocht uit 1 blikje kikkererwten, à 200 gr = ca 8 el
 • 4 tl suiker
 • 250 gr mascarpone
 • 20 lange vingers
 • 100 ml sterke koffie of espresso, afgekoeld
 • eventueel: 3 el alcoholvrije koffiesiroop met hazelnootsmaak
 • cacaopoeder, om te bestuiven

Ook nodig

 • handmixer
 • zeefje
 • 4 glazen

Aan de slag!

 • Klop het kikkererwtenvocht in een vetvrije kom tot pieken. Dat gaat het makkelijkst met een handmixer en duurt een paar minuten. Voeg dan de suiker toe en mix nog even tot de suiker is opgelost.
 • Klop de mascarpone in een andere kom goed los met de mixer en meng er de helft van het kikkererwtenschuim door met een lepel. Schep er dan snel de rest van het schuim door, om de luchtigheid te behouden.
 • Meng de koffie eventueel met de siroop. Doop 10 lange vingers een voor een in de koffie en leg ze in één laag in de glazen. Verdeel er de helft van het mascarponemengsel over. Herhaal met de rest van de lange vingers, koffie en mascarpone.
 • Laat de tiramisu liefst 2 uur opstijven in de koelkast. Bestuif vlak voor het serveren met een laagje cacaopoeder.

Notities

 • Met dit recept maak je 4 desserts, alhoewel Denise gelijk heeft in haar boek, liever eet je dit met z'n tweeën, haha.
 • Bereidingstijd: 20 minuten + koelen 2 uur. Totale tijd: 2 uur en 20 minuten.
 • Tip: Je kunt de tiramisu natuurlijk ook in een grote schaal maken. En eet de tiramisu wel dezelfde dag. Ik vond persoonlijk de opgeklopte aquafaba niet geschikt om te bewaren tot de volgende dag.

Wil jij ook een exemplaar van Oh baby! voor jezelf of als cadeau voor een ander? Je koopt ‘m voor € 14,99 in de (online) boekwinkel of hier bij bol.com.

Recept: Denise Kortlever, Fotografie: Francesca.
Het boek heb ik gekregen van de uitgever, lees ook hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)