Zwarte bonen brownies met chili

Ik vertelde al eerder dat we dit jaar graag meer met bonen willen experimenteren. Dit keer gaan we op de zoete toer, zijn we een beetje van ons geloof gevallen en hebben we zwarte bonen brownies gemaakt. Een ‘gezonde’, te droge brownie waardoor het eigenlijk geen brownie meer is? Welnee, deze is gewoon lekker, smeuïg en heeft een rijke chocoladesmaak met een beetje pit door de chili. Daar worden wij blij van. En wie een beetje schrikt van de zwarte bonen, we kunnen je gerust stellen…je proeft ze niet eens! Heel knap als je de bonen wel weet te herkennen, wij zelf en meerdere mensen om ons heen die de ingrediënten niet wisten, herkenden de bonen in ieder geval niet. Geniet ervan!

Wat je nodig hebt voor 1 brownieblik of 8 losse brownies

– 1 blik, 400gr, zwarte bonen
– 75gr pure chocolade
– 40gr pecannoten
– 40gr havermout
– 15gr cacaopoeder
– 150ml ahornsiroop
– 45ml olijfolie
– 1tl bakpoeder
– 1tl vanille extract
– 1/4tl gemalen chili (minder mag ook als je niet goed tegen pittig kunt en hou je hier niet van: laat het er dan vooral uit)
– 1/2tl piment poeder (kun je er eventueel ook uitlaten)
– snuf zout

zwarte-bonen-brownies-met-chili-3

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 15 minuten / Oventijd: 35-40 minuten

Spoel de zwarte bonen af, laat goed uitlekken en dep daarna nog droog met keukenpapier. Verwarm de oven voor op 160 graden en vet een brownieblik of een siliconen vorm voor kleine cakejes (die vonden wij bij Xenos) in, bijvoorbeeld met bakspray. Pureer de zwarte bonen in een keukenmachine. Hak vervolgens de chocolade en de pecannoten grof. Pak een grote kom en doe hier de havermout, cacaopoeder, ahornsiroop, olijfolie, bakpoeder, vanille extract, chocolade, pecannoten, gemalen chili, pimentpoeder, zout en natuurlijk de gepureerde zwarte bonen in. Meng alle ingrediënten goed door elkaar tot een dikke en vloeibare massa.

Giet het mengsel in je bakvorm en bak de brownies in 35-40 minuten gaar. Check af en toe de gaarheid met een satéprikker, lange tijd lijken de brownies namelijk nog niet gaar en van het een op het andere moment zijn ze dit opeens wel. Houd dit dus, zeker na 25 minuten zo om de 5 minuten even in de gaten. Laat de brownies afkoelen en haal ze daarna uit de bakvorm.

Ik kan je vertellen dat ze de dag erna ook nog prima smaken. We hebben er zelfs mee ontbeten, want die zwarte bonen zijn toch hartstikke ‘gezond’? 😉

Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+  en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op
Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!

Smakelijk delen en printen
Eetkalender 2019
met 210 recepten, weekmenu’s en duurzame tips

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Zwarte bonen brownies met chili”