Makreelsoep met bonen

2016 is het jaar van de boon en deze soep maken wij dan ook ten ere van al die gezonde en bovenal heerlijke bonen. En dan denken we niet alleen aan de reguliere bruine en witte boon, niets ten nadele van deze bonen hoor, maar wij doen deze keer juist eens wat met de meer exotische varianten zoals linzen en rode kidneybonen. Natuurlijk kun je ook experimenteren met andere soort bonen, laten we daarbij de gedroogde bonen niet vergeten. Hier zullen we zeker nog recepten mee gaan maken dit jaar.

Deze makreelsoep met bonen is super makkelijk te maken en was ook nog eens echt heel lekker. Een stevige maaltijdsoep is het waaruit blijkt dat de combinatie van makreel en bonen een hele goede keuze zijn, eigenlijk is het een soort erwtensoep. Maar dan met vis! Heerlijk voor de lunch, maar zou ook prima als avondmaaltijd kunnen. Dan neem je gewoon twee kommen en misschien wat brood erbij om lekker erin te dopen.

Wat je nodig hebt voor circa 800ml soep

– 1 ui
– 1 stengel bleekselderij
– 2 teentjes knoflook
– 1 rode peper
– olijfolie
– 1 groentebouillonblokje
– 1 blik linzen (310 gram), afgespoeld en uitgelekt
– 1 blik rode kidneybonen (310 gram), afgespoeld en uitgelekt
– 1 hele gerookte makreel
– handje selderij, grof gehakt
– zwarte peper
– sap van 1/2 citroen

makreelsoep-met-bonen-2

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 20 minuten

Snijd de ui, bleekselderij, teentjes knoflook en rode peper (zonder zaadlijst) fijn of gebruik hier een hakmolentje voor. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een soeppan en fruit hierin de fijngesneden ingrediënten. Schenk hier 600ml water bij en verkruimel het groentebouillonblokje over. Roer alles goed door.

Pureer in de tussentijd de linzen en roer dit door de soep. Laat het geheel nog 10 minuten pruttelen. Fileer de makreel, in dit artikel lees je hoe, en ‘verkruimel’ de filets. Roer op het laatst de rode kidneybonen, gerookte makreel en selderij door de soep. Breng op smaak met wat zwarte peper en citroensap.

Wij hopen dat alle bonen van 2016 blij worden van dit recept als eerbetuiging en wellicht ben jij wel geïnspireerd geraakt om meer met bonen te gaan experimenteren. Het zou natuurlijk ook kunnen dat je dit allang doet, dan zijn we natuurlijk heel benieuwd naar jouw ervaringen :). Laat daarvoor een reactie achter onderaan dit recept en wie weet wat we er nog mee gaan doen!

Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+  en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op
Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!

De laatste Eetkalenders
nu voor slechts € 14,95 incl. verzendkosten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Makreelsoep met bonen”

  1. Deze soep ga ik zeker maken. Wat bij ons òòk regelmatig gegeten word is de Mexicaanse ovenschotel. Dit heerlijke recept zit boordevol bonen, oa zwarte- en kidney bonen, en heb ik ook van jou!

  2. Wat een geweldig idee, bonensoep met makreel! Ziet er lekker uit.

    Zelf gebruik ik heel vaak bonen, chili con carne is een favoriet hier.
    Maar ook heel lekker is een salade met malse veldertjes en veldsla. Gebaseerd op de kaapse raasdonders uit Het boek Otje van Annie M.G. Smidt

  3. Hi Franceska, elke keer weer discussie met de visboer over gerookte en gestoomde makreel. Ze lijken wel op elkaar maar smaken totaal anders. Welke van de twee bedoel je in jouw recept. Als ik op de smaak afga zou ik eerder zeggen gestoomde, maar ik kan me vergissen.

    1. Hi Lily, het is uiteindelijk de gestoomde makreel want hij is gaar. Maar bij vrijwel alle visboeren wordt deze verkocht als ‘gerookte makreel’. Daarom omschrijf ik ‘m ook zo in de ingrediëntenlijst.