2 heerlijke groentegerechten van de grill

Steeds vaker zijn we aan het grillen met groenten in Nederland en dat is een goede zaak! Want groenten zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens beter voor onze gezondheid en voor het milieu. Speciaal voor dit onderwerp dook ik samen met 2 fans de keuken in om hun …

Steeds vaker zijn we aan het grillen met groenten in Nederland en dat is een goede zaak! Want groenten zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens beter voor onze gezondheid en voor het milieu.

Speciaal voor dit onderwerp dook ik samen met 2 fans de keuken in om hun favoriete groentegerechten van de grill te bereiden. Het werd een super gezellige middag met Renate en Elmas en de recepten die we samen maakten vind je hieronder![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

De recepten van Renate en Elmas

De recepten van Renate en Elmas waren beiden heel smaakvol en kregen daarom zelfs een plekje in mijn nieuwe Eetkalender 2019, want mooie groentegerechten mogen van mijn breed gedeeld worden. Groenten zijn namelijk allang niet saai meer, sterker nog…ik hou er steeds meer van!

Gegrilde portobello met halloumi, paprikasalsa, zoete aardappel en tahinidressing van Renate

Ingrediënten voor 2 personen:

    • 2 rode puntpaprika’s
    • 1 tl chilipoeder
    • 1 tl komijnpoeder
    • bakolijfolie
    • 2 zoete aardappels, in plakken van 3 cm
    • 4 flinke portobello’s
    • 2 el grove mosterd
    • 225 gr halloumi, in plakken van ½ cm
    • 2 el tahini
    • 2 el Griekse yoghurt
    • zeezout
    • 2 teentjes knoflook, gehalveerd
    • 2 el fijngesneden verse dragon
    • 2 el fijngesneden krulpeterselie
    • 2 el citroensap + rasp van ½ citroen
    • 100 gr bladspinazie
    • olijfolie extra vergine
    • 100 gr cherrytomaten, gehalveerd
    • 2 el sesamzaadjes, geroosterd

Wat je gaat doen

Bereiding: 30 minuten

1. Begin met het roosteren van de paprika. Leg deze op de grillplaat (of barbecue) en laat aan alle kanten zwart blakeren. Even afkoelen (eventueel in een gesloten plastic zak) en daarna trek je het vel er zo af. Snijd daarna in reepjes.

2. Meng in de tussentijd chilipoeder, komijnpoeder en 2 el bakolie in een kommetje en smeer hiermee de plakken zoete aardappel in.

3. Bestrijk de bovenkant van de portobello’s met de mosterd en leg ze samen met de halloumi en plakken zoete aardappel op de grillplaat. Heb geduld met de halloumi, deze verliest eerst wat vocht en krijgt daarna de mooie grillstrepen in de pan. Draai de zoete aardappel om de 3 minuten om.

4. Meng de tahini en yoghurt en doe er water bij tot de dikte naar wens is. Proef en breng op smaak met zout.

5. Schenk 1 el olijfolie op de grillplaat (of een aparte koekenpan voor de snelheid) en bak op laag vuur de knoflook kort zodat deze smaak afgeeft. Haal eruit en schep de peterselie, dragon, citroensap en reepjes paprika in de pan. Bak 2 minuten en schep daarna alles over in een bakje.

6. Na 10 minuten grillen is alles klaar. Beleg de portobello’s met haloumi en een royale schep van de paprikasalsa. Leg op een bord met een deel van de plakken zoete aardappel en serveer met een groene salade. Wij combineerden daarvoor bladspinazie met olijfolie extra vergine, gehalveerde cherrytomaten, citroenrasp en geroosterd sesamzaad.

Auberginesalade met puntpaprika van Elmas

Wat je nodig hebt voor 4 personen

    • 5 aubergines
    • 3 puntpaprika’s
    • 3 tomaten
    • 4 lente-ui
    • 15 gr verse platte peterselie
    • 10 gr verse dille
    • zout
    • chilipoeder
    • olijfolie
    • sap van 1 citroen
    • 1 stokbrood

Wat je gaat doen

Bereiding: 30 minuten

1. Prik de aubergines rondom in met een scherp mes en leg ze daarna, zonder olie, op de grillplaat (of barbecue) samen met de puntpaprika’s. Draai ze af en toe even om zodat ze gelijkmatig bruin worden. Na circa 10 minuten zijn de puntpaprika’s klaar en de aubergines hebben ongeveer 15 minuten nodig. Maak je geen zorgen als ze donker kleuren, de velletjes worden later toch verwijderd.

2. Snijd in de tussentijd de tomaten, lente-ui, platte peterselie en dille helemaal fijn.

3. Zodra de puntpaprika’s en aubergines helemaal zacht zijn geworden haal je ze van de grillplaat af. Laat iets afkoelen en pel daarna de vellen van beiden af. Daarna snijd je ze in kleine stukjes.

4. Meng alle ingrediënten in een grote kom met een snuf zout, chilipoeder naar smaak, flinke scheut olijfolie en de helft van het citroensap. Proef en breng eventueel extra op smaak met zout, chilipoeder of citroensap.

5. Deze salade smaakt heerlijk met knapperig stokbrood. Ook lekker is om er een bakje yoghurt (Grieks of Turks) bij te serveren met uitgeperste knoflook en een snufje zout.

Geniet van deze zalige recepten en gooi zelf ook eens wat vaker groenten op de grill!

Recepten: Renate en Elmas, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca