3x feestelijke bijgerechten met aardappel

Met aardappel kun je oneindig variëren voor bijgerechten. En laten we eerlijk zijn, het is ook een van de lekkerste ingrediënten ervoor. Tenminste, dat vinden wij thuis wel. Vandaag deel ik met jullie drie nieuwe recepten voor bijgerechten met aardappel. Perfect gebakken aardappels We raakten geïnspireerd door dit artikel waarin …

Met aardappel kun je oneindig variëren voor bijgerechten. En laten we eerlijk zijn, het is ook een van de lekkerste ingrediënten ervoor. Tenminste, dat vinden wij thuis wel. Vandaag deel ik met jullie drie nieuwe recepten voor bijgerechten met aardappel.

Perfect gebakken aardappels

We raakten geïnspireerd door dit artikel waarin ze een studie gemaakt hebben van de perfect gebakken aardappel. Het eindresultaat klonk zo waanzinnig lekker dat we gelijk de keuken zijn ingedoken. De chemie hebben we achterwege gelaten en zijn vooral op gevoel gaan bakken.

Wat je nodig hebt als bijgerecht voor 4 – 6 personen

    • 750 gr iets kruimige aardappels
    • olijfolie
    • peper
    • zout
    • 3 teentjes knoflook fijngehakt
    • handje fijngehakte rozemarijn
    • handje fijngehakte platte peterselie

perfect-gebakken-aardappels

Wat je gaat doen (bereidingstijd: 30 min + 1 uur oventijd)

    1. Schil de aardappels en snijd in grove stukken. Een normaal formaat aardappel snijd je in vieren.
    2. Verwarm de oven voor op 200 graden.
    3. Kook de aardappels 10 minuten, giet af en laat vervolgens even uitstomen.
    4. Doe de aardappels in een grote bak met een scheut olijfolie, peper en zout. Nu moet je goed gaan schudden en omscheppen totdat er een ‘pureelaagje’ om de aardappelstukken is gevormd. Doe dit geheel in een ovenschaal en zet deze 50 – 60 minuten in de oven tot ze goed goudbruin gekleurd zijn. Schep de stukken halverwege om.
    5. Maak ondertussen het knoflook-rozemarijnmengsel. Verhit 5 el olijfolie in een kleine koekenpan. Doe de knoflook en rozemarijn 3 minuten in de pan en blijf geregeld roeren totdat de knoflook goudbruin kleurt. Schep over in een vergiet zodat de olie eruit kan lekken.
    6. Meng de aardappels in een schaal met het knoflook-rozemarijnmengsel en strooi er wat fijngehakte peterselie over vlak voor het serveren.

Salade van aardappel met ciderdressing, veldsla en biet

Wat je nodig hebt als bijgerecht voor 4 – 6 personen

    • 600 gr (oven)aardappelen met schil
    • boter
    • 1 sjalot, gesnipperd
    • appel-ciderazijn
    • peper
    • zout
    • 75 gr veldsla
    • 50 gr biet, julienne gesneden (bij AH kun je deze kant-en-klaar kopen)
    • optioneel: potje truffelmayonaise

salade-van-aardappel-met-appel-cider-dressing

Wat je gaat doen (bereidingstijd: 30 min)

    1. Boen de aardappelen schoon en snijd ze in wedges (in de lengte door de helft en daarna nog een keer in de lengte door de helft, in vieren in de lengte dus)
    2. Smelt een klont boter in een hapjespan en fruit hierin de sjalot totdat deze glazig ziet.
    3. Voeg de aardappelen toe in de pan en bak deze rondom bruin aan op hoog vuur. Zet het vuur daarna laag en laat in zo’n 15 minuten gaar worden met de deksel op de pan. Schep af en toe om.
    4. Blus het geheel af met een scheut appel-ciderazijn en breng op smaak met peper en zout.
    5. Verdeel de veldsla over een schaal, schep daar de warme aardappeltjes op en vervolgens de biet julienne. Extra lekker met wat truffelmayonaise erbij.

Pommes duchesse van zoete aaardappel

Wat je nodig hebt voor circa 25 stuks

    • 250 gr bloemige aardappels
    • 500 gr zoete aardappels
    • zout
    • melk
    • boter
    • 1 teentje knoflook
    • peper

Verder nodig

    • bakpapier
    • spuitzak met kartelspuitmond

pommes-duchesse-van-zoete-aardappel

Wat je gaat doen (bereidingstijd: 40 minuten + 20 min oventijd)

    1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
    2. Schil beide soorten aardappels. Snijd ze in blokjes en kook gaar in 15 – 20 minuten met een snuf zout.
    3. Verwarm 200 ml melk met een flinke klont boter in een steelpannetje.
    4. Giet de aardappels af en pureer met een scheutje van de warme melk (niet gelijk alles erbij schenken). Schenk extra melk erbij als je ‘m nog te dik vindt. Extra glad krijg je ‘m met een pureeknijper of bolzeef.
    5. Breng op smaak met zout, peper en pers 1 teentje knoflook erdoor heen.
    6. Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Doe de aardappelpuree in een spuitzak met kartelspuitmond en maak in totaal zo’n 25 kleine torentjes op de bakplaat. Tip hierbij: werk omhoog en duw niet, dan krijg je de mooiste torentjes. Oefen even naast de bakplaat voordat je begint.
    7. Bak in 15 – 20 minuten in de oven tot de pommes duchesse goudbruine randjes hebben gekregen en net krokant worden aan de buitenkant. Serveer vanuit de oven op een schaal.

Geniet van deze feestelijke bijgerechten met aardappel! En laat het ons zeker even weten als je een van de recepten hebt gemaakt. Deel je foto met #francescakookt op social media zodat we het kunnen terugvinden.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca