Ieder jaar probeert Miss Deedy weer een origineel dessert te bedenken waarmee ze haar gasten kan verbazen. Vorig jaar was dat al aardig gelukt met een dessert geheel geïnspireerd op kermis snoep. Deze was best pittig om te maken. Dit jaar houdt ze het met het Mojito dessert simpel, máár wel heel erg lekker. De afzonderlijke componenten zijn al heerlijk, maar gecombineerd geeft dit dessert je een geweldige smaaksensatie. Alles is van te voren klaar te maken en je hoeft het alleen nog maar samen te stellen terwijl je gasten zitten uit te buiken van het hoofdgerecht of kaasplankje.
Let it snow!
De Mojito wordt al heel wat jaren gedronken en is bijna een klassieker. En daar hoort ook een lekkere klassieker bij op muziek-gebied. Als ik aan ‘die goeie oude tijd’ denk, popt Frank Sinatra direct in mijn gedachten op. Geniet dus van deze plaat terwijl je aan het mixen, bakken of samenstellen bent. Je komt gegarandeerd in de kerststemming!
Rum meringues: wat je nodig hebt en gaat doen
– 2 eiwitten
– 100gr suiker
– 35ml rum (ik heb Bacardi gebruikt, maar je kunt ook een donkere rum gebruiken)
Klop op halve kracht van je mixer de 2 eiwitten stijf in een vetvrije kom. Wanneer er kleine golfjes ontstaan kun je de mixer op de hoogste stand zetten. Voeg nu beetje voor beetje de suiker toe en klopt dit totdat het mooie glanzende en stevige pieken heeft. Wanneer je het mengsel tussen je duim en wijsvinger wrijft en nog korreltjes suiker voelt, klop dan nog even een minuut verder door. De suiker is dan nog niet goed opgenomen. Het moet zijdezacht aanvoelen. Spatel daarna de rum er voorzichtig door totdat het goed is opgenomen.
Vul een spuitzak met dit mengsel en spuit er mooie rozetten van op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Plaats deze in een oven van maximaal 120 graden en laat dit een uur drogen. Wanneer je ze makkelijk van het bakpapier af kan halen en ze hol klinken, zijn ze perfect! Je kunt, als je bang bent dat je oven iets te hard gaat, de deur op een kiertje zetten.
Laat de meringues afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte bak tot gebruik. Eten er ook kinderen mee met het dessert? Maak dan nog extra meringues zonder de rum.
Het ijs: wat je nodig hebt en gaat doen
– 250gr suiker
– 250ml water met koolzuur
– 300ml limoensap
– 1 eiwit
– 3 muntblaadjes fijngehakt
– een ijsmachine of bakje voor in de vriezer
Breng de suiker met 200 ml van het water aan de kook, laat dit ongeveer 5 minuten doorkoken en daarna afkoelen. Meng deze suikersiroop met het limoensap en de overgebleven 50 ml water. Draai dit in je ijsmachine tot ijs. Wanneer het klaar is, spatel je er een opgeklopt eiwit en fijn gehakte muntblaadjes door. Zet het bakje in de vriezer tot gebruik.
Heb je geen ijsmachine? Zet dan het mengsel in de vriezer en roer het in 6 uur tijd elk half uur even door met een vork. Voordat het ijs echt helemaal bevroren is, spatel je er een opgeklopt eiwit door. Laat dit verder bevriezen en je ijs is klaar!
Munt crumble: wat je nodig hebt en gaat doen
– 50gr boter (koud en in blokjes)
– 50gr bloem
– 50 gr rietsuiker
– handvol verse muntblaadjes
Meng de boter, bloem en rietsuiker met elkaar door het grof door de handen te wrijven. Zo ontstaan er korreltjes deeg en zodra deze op grove paneermeel beginnen te lijken, stort je ze op een bakplaat met bakpapier. Bak deze in 10 minuten goudbruin in een oven op 210 graden. Laat het afkoelen en maak ze daarna los van elkaar met een vork.
Hak de muntblaadjes fijn en roer deze door de crumble. Bewaar dit in een bakje in de koelkast tot gebruik.
Shake that Mojito! Oftewel: de samenstelling
Gebruik leuke kleine schaaltjes of doe zoals ik het heb gedaan, gebruik er leuke potjes voor. Dat kunnen allemaal verschillende zijn. Ik had Mason Jars staan, maar je kunt ook potjes opsparen, schoonmaken en de labels afweken. Uiteraard kun je ook een mooie compositie op een bordje maken.
– Onderop komt een laagje van 2 gecrushte rum meringues
– Schep daarop 2 bolletjes ijs
– Daarover komt een laagje munt crumble
– Top af met een hele meringue
Tip: Wanneer je een potje gebruikt, knoop dan om het potje een leuk rood lintje met een kaartje eraan waarop ‘Merry Mojito’ staat!
Merry Christmas, Merry Mojito en eet smakelijk!
Deze blog is een bijdrage van co-blogger Miss Deedy