How to: kaasplankje samenstellen

Ik weet van mezelf dat ik soms iets te veel op mijn hals haal als het om het kerstdiner gaat. En eerlijk, een uitgebluste kokkin in de stress daar heeft niemand wat aan. In het geval van een kaasplankje: hoe leuk ik het ook vind om een hele middag tussen …

Ik weet van mezelf dat ik soms iets te veel op mijn hals haal als het om het kerstdiner gaat. En eerlijk, een uitgebluste kokkin in de stress daar heeft niemand wat aan. In het geval van een kaasplankje: hoe leuk ik het ook vind om een hele middag tussen de kazen te struinen, puzzelen met combinaties en een verkoper de hemd van het lijf te vragen. Dit is qua tijd gewoon niet altijd praktisch.

Maar het kan dus ook heel relaxt! De lekkerste kaas bestel je namelijk eenvoudig bij De Lekkerste Kaas. De site navigeert je met groot gemak door alle verschillende soorten kaas die zij aanbieden. En het aanbod is enorm. Extra handig: per kaas geven ze een wijnadvies en ook of de kaas gegeten mag worden tijdens de zwangerschap. Daarnaast kun je ook kiezen voor een compleet kaasplateau (van 5 tot en met 35 personen), die bestaat uit zorgvuldig geselecteerde bijzondere kazen. Niets geen uren in de rij, geen oververhitte verkoopsters en bovenal, geen stress. De kaas wordt vakkundig verpakt en gekoeld afgeleverd bij je thuis. Klein aandachtspuntje: op zondag is de webshop dicht en kun je ook niet rondneuzen op de website.

Kerst kaasplankje, speciaal voor jullie geselecteerd

De Lekkerste Kaas heeft mij geholpen met het selecteren van de volgende kazen en mijn testpanel en ik zijn op onderstaande volgorde uitgekomen:

How to_kaasplankje samenstellen_2

Tête du Moine – Zwitserland
Dit is mijn absolute favoriet. Zelfs toen bleek dat ik mijn kaaskruller (girolle) een beetje té goed had opgeruimd (lees: harstikke weg is ‘ie). Want normaal maak je van Tête du Moine prachtige kaaskrullen die vrij pittig zijn, maar smelten op je tong. Ik moet zeggen, in blokjes smaakt hij veel minder heftig en is het een perfecte koemelkkaas om mee te beginnen.

Comte – Frankrijk
Een bijzonder bergkaasje met een hele aardse smaak. Gemaakt van alleen maar zomermelk, als de koeien zich hebben volgegeten met vers gras en een heleboel wilde kruiden. Iets meer uitgesproken als zijn voorganger maar alsnog een heerlijke subtiele kaas.

Chabichou Fermier AOC – Frankrijk
Als je van geitenkaas houdt is dit ultiem genieten. Meer geit heb ik eigenlijk nog nooit in een kaas geproefd. De smaak is romig, jong maar niet vet. Super lekker in combinatie met de zachte, zoete stoofpeertjes en de rauwe textuur van de kaas.

Petit Délice des Crémiers – Frankrijk
Qua uiterlijk lijkt het op een brie maar de kaas is zo fluweelzacht dat het een echte verrassing is terwijl je proeft. Licht zout door de korte rijping in de grotten. Heel bijzonder en een perfecte combinatie met het dadel-walnotenbrood.

Petit Grés affiné au kirsch – Frankrijk
Deze koemelkkaas wordt eerst drie weken lang, tweemaal per week, liefdevol gewassen met zout water. Daarna krijgt hij nog eens drie weken een badje van zout water en kirsch en vlak voordat deze kaas de verkoop in gaat, krijgt hij een laatste wasbeurt met pure kirsch. Het levert een bijzonder intense, zoute kaas op. Die misschien geen allemansvriend is, maar ik ben er dol op. Eet hem met kleine hapjes en geniet!

Zoete begeleiding

Er gaat natuurlijk ook bij dit gerecht een beetje gekookt worden. Maar geheel in lijn met de intentie ‘geen stress met kerst’, houden we het simpel maar lekker. Kaas en zoet gaat perfect samen en sommige kazen worden nog lekkerder met een zoete ondersteuning. Dadel-walnotenbrood en stoofpeertjes compote lenen zich hier uitstekend voor.

Wat je nodig hebt voor de stoofpeertjes compote
– 500 gram stoofpeertjes
– 50 gram bruine basterdsuiker
– 50 ml water
– 50 ml rode wijn
– 1 kaneelstokje
– 100 gram blanke rozijnen

Wat je gaat doen
Schil de stoofpeertjes, snijd ze in vieren, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes. Samen met de rozijnen, alle andere ingrediënten en een klein laagje water in de pan, even omroeren en aan de kook brengen. Vervolgens draai je het vuur laag en laat je de stoofpeertjes zo’n 40 minuten stoven. Je kunt dit makkelijk twee dagen van te voren maken. De stoofpeertjes zijn het lekkerst als je ze koud bij de kaas serveert.

Wat je nodig hebt voor het dadel-walnotenbrood
– 250 gram gewelde dadels, zonder pit
– 250 gram gewelde vijgen
– 2 eetlepels biologische bloemenhoning
– 250 gram gepelde walnoten

Dadel-walnotenbrood ingredienten

Wat je gaat doen
Check door een snel kneepje of alle dadels ook echt pitloos zijn. Hak de walnoten grof en doe ze daarna met de dadels, vijgen en de honing in de blender. Giet het mengsel in een cakeblik, of rol het op in aluminiumfolie, en zet het voor minstens 20 uur in de koelkast.
Et voilà, dadel-walnotenbrood! Ook lekker: vervang 125 gram walnoten voor 125 gram pecannoten.

East Indian Sherry; een toevalstreffer

Ik hoor het jullie denken, sherry bij kaas? Wat is er met de port gebeurt? De east indian sherry, of eigenlijk East Indian Solera werd vroeger als doodgewone sherry meegenomen in grote houten vaten als ballast van een schip. In plaats van het hele zooitje weg te gooien bij aankomst, bleek het een bijzonder drankje te zijn geworden. Door de lange reis van Engeland naar Indonesië, het oxideren in de houten vaten én de hitte van de evenaar was de sherry qua smaak veranderd in een stevige zoete port.

Tegenwoordig wordt de smaak in ere gehouden door bodegacomplex Emilio Lustau en maken ze deze bijzondere sherry door te mixen met oude Oloroso sherry en de zoete wijn Pedro Ximénez en versterken ze de alcohol.

Met dank aan De Lekkerste Kaas voor het ter beschikking stellen van het kaasplankje.

Alle kerstinspiratie op een rijtje? Klik dan hier!

Deze blog is een bijdrage van co-blogger Bo.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca