4.67 van 6 stemmen

Gefrituurde sjalotjes (oftewel gebakken uitjes) maak je zo!

20 minuten
Bijgerecht
Aziatisch

Er zijn een paar dingen die ik ongegeneerd kan blijven eten en gefrituurde sjalotjes (oftewel gebakken uitjes) is er daar een van. De smaak en knapperigheid zijn voor mij verslavend lekker en ik gebruik het daarom (misschien iets te) vaak als garnering. In ieder geval op tal van Aziatische gerechten, …

Er zijn een paar dingen die ik ongegeneerd kan blijven eten en gefrituurde sjalotjes (oftewel gebakken uitjes) is er daar een van. De smaak en knapperigheid zijn voor mij verslavend lekker en ik gebruik het daarom (misschien iets te) vaak als garnering. In ieder geval op tal van Aziatische gerechten, op mijn boerenkoolstamppot en zelfs op een broodje met pindakaas en sambal, maar daar moet je van houden haha.

Natuurlijk kun je gebakken uitjes kant-en-klaar (en ook van goede kwaliteit) kopen. Maar als je deze gefrituurde uitjes eenmaal zelf hebt gemaakt wil je misschien nooit meer anders. Het is ook nog eens heel makkelijk om zelf te maken en de olie waarin je frituurt kun je weer perfect hergebruiken door de heerlijke sjalottensmaak die erin achterblijft. Bijvoorbeeld om een spiegelei in te bakken, voor een snel wokgerecht of als basis voor een saladedressing met een Oosters tintje.  

Zelf je goudgele en knapperige gefrituurde sjalotjes maken is echt niet ingewikkeld. Twee belangrijke dingen moet je onthouden en het bruinen gaat vervolgens vanzelf; zorg dat je sjalotten allemaal ongeveer even dun zijn gesneden en doe ze daarna in olie op kamertemperatuur om gezamenlijk op te warmen tot de juiste baktemperatuur. Want als je de sjalotten namelijk in hete olie laat vallen, zullen ze vrij snel verbranden en als er iets vies smaakt is dat het… Geloof me, ik heb het meerdere malen geproefd voordat ik deze techniek ontdekte ;-).

Weet je waar deze gebakken sjalotjes ook heerlijk voor zijn? Voor deze loaded fries met kip ketjap!

Ingrediënten

  • 3 flinke sjalotten
  • zonnebloemolie
  • zeezout

Ook nodig

  • scherp koksmes of een mandoline
  • pannetje waarin je kunt frituren (die van mij heeft een diameter van 20 cm)
  • metalen schuimspaan
  • keukenrol

Aan de slag!

  • Pel de sjalotten, halveer ze in de lengte en snijd ze daarna in dunne, halve maantjes. Als je evenredig dun snijden met de hand lastig vindt, kun je ook een mandoline gebruiken.
  • Maak de gesneden sjalot los van elkaar met je vingers en doe ze in een pan waarin je goed kunt frituren. Schenk er zonnebloemolie bij tot de sjalot helemaal onder staat en niet meer de bodem raakt. Zet ook vast een schaal klaar die je bekleedt met keukenrol.
  • Verhit de olie op middelhoog vuur tot het gaat bubbelen en zet daarna het vuur wat lager. De sjalotten worden nu langzaam gefrituurd. Blijf erbij staan met je schuimspaan in de hand. Zodra de sjalotten mooi licht goudbruin kleuren is het al zo goed als tijd om ze er met de schuimspaan uit te scheppen op het keukenpapier. Als er nog wat witte plekjes tussen zitten is dat niet erg, want de gefrituurde sjalotjes garen nog enigszins door als ze uit de pan komen.
  • Verdeel de gefrituurde sjalotjes over het keukenpapier en bestrooi ze gelijk met een snuf zeezout. Alleen als ze nog warm zijn, hecht het zout eraan, daarom gelijk doen.
  • Laat verder afkoelen en verpak ze dan in een goed afsluitbaar bakje. Bewaar de gefrituurde sjalotjes op kamertemperatuur en dan zijn ze zeker 4 dagen houdbaar. Maar bij ons halen ze niet eens 1 dag ;-).

Notities

  • Met dit recept maak je een bakje vol met gefrituurde sjalotjes.
  • Meer of minder maken is heel makkelijk door meer of minder sjalotten te gebruiken.
  • Je kunt de gefrituurde sjalotten na het afkoelen op kamertemperatuur bewaren in een goed afsluitbaar bakje voor zeker 4 dagen.
  • Bereiding: 20 minuten

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)