Een tijd geleden, een paar maanden voor de zomervakantie, ben ik eens goed gaan zitten voor onze uitgaven. Want het geld vloog echt van mijn rekening af en daar was ik helemaal klaar mee. Nadat ik alles in kaart had gebracht, schrok ik enorm van het bedrag dat we neerlegden voor onze wekelijkse boodschappen. Het liep op van ongeveer € 950 tot soms wel € 1050 euro per maand voor een gezin van vier. Dat tikt aan. En het was niet eens dat we buitensporig of bijzonder luxe aten. Het ging sluipenderwijs: een paar extra rondjes supermarkt in de week, even snel iets meenemen omdat we geen plan hadden voor het avondeten, vergeten (of gewoon niet opmaken) wat er nog in de koelkast lag. En heel soms maakten we wel buitensporige keuzes, dat geef ik dan ook wel weer eerlijk toe ;-).
Dat moest anders en ik ging aan de slag met de grote besparing op onze wekelijkse boodschappen. Wat een avontuur is dat geworden! Ik heb de meeste supermarktketens van binnen gezien, heb door anderen laten bezorgen en heb heel veel berekeningen gemaakt.
Fast forward naar nu, zo’n 6 maanden later. We geven nu per maand gemiddeld tussen de 650 en 750 euro uit aan boodschappen. Dat scheelt ongeveer 35 procent. Zonder dat we een greintje plezier of smaak hebben ingeleverd. We eten minstens zo lekker, juist omdat ik bewuster kies (de mannen in het huishouden zijn nog in ontwikkeling haha) en we verspillen ook veel minder eten.
Ik vertel je graag welke tien veranderingen voor ons het verschil maakten. Hopelijk helpt jou dat erbij om ook een besparing door te voeren op je wekelijkse boodschappenbudget.
1. Bereken je ideale boodschappenbudget
Je kunt geen veranderingen doorvoeren als je niet weet wat je benchmark is. Dus ik ben gaan zoeken op de site van het Nibud en daar staat een hele handige tabel waarmee je makkelijk je maandelijkse, gemiddelde budget kunt berekenen. In ons geval kwam ons budget uit op € 718,42 per maand (1 volwassen vrouw + 1 volwassen man + 1 kind van 14 + 1 kind van bijna 9 die eet als een kind van 14). En dat rond ik voor het gemak even af naar € 725,- per maand.
2. Maak een weekplanning die past bij je leven
Op zaterdag of zondag maak ik een weekplanning van dinsdag t/m maandag. Dit doe ik bewust zo, omdat ik op dinsdagochtend standaard de boodschappen doe. Dus laat je week lopen vanaf het moment dat je je boodschappen doet of laat bezorgen.
Ik plan wat we eten aan de hand van onze agenda’s. Drukke dagen krijgen snelle en makkelijke gerechten, op dagen met iets meer lucht maak ik grotere porties of gerechten die iets langer mogen sudderen. Zondag en maandag zijn onze restjesdagen en mocht ik nog iets extra’s nodig hebben dan kan ik dat nog op zaterdag halen.
Het weekmenu geeft rust en voorkomt impulsaankopen. Ik neem daarin, naast de avondmaaltijden voor het hele gezin, ook mijn ontbijt + lunch + tussendoortjes voor het hele gezin mee. Voor de jongens zorg ik dat er genoeg brood, rijstwafels, beleg, fruit, snackgroenten, eieren, kwark, chocoladekoekjes en ketchup in huis is. Zo komen zij het ontbijt en de lunch wel door ;-).
3. De voorraad is de basis van het nieuwe weekmenu
In plaats van te bedenken waar ik zin in heb, kijk ik eerst wat we al in huis hebben. Ik heb standaard een lijst in mijn notities staan waarin ik die voorraad wekelijks aanpas. Daarvoor worden de koelkast, diepvries en voorraadkast doorgeplozen en ik pas eerst de lijst aan voordat ik het weekmenu maak. Dat lijkt misschien veel werk, maar dat valt reuze mee. Als je de lijst eenmaal hebt gemaakt, kost het je maximaal 10 minuten tijd om het wekelijks aan te passen. En het scheelt uiteindelijk heel veel geld!
Vervolgens kun je 2 dingen doen:
- Je maakt je eigen weekmenu op basis van de voorraad en voegt gerechten en producten toe waar je zin in hebt om aan te vullen. Kijk daarbij ook naar mijn weekmenu en wat er in de aanbieding is bij de supermarkt waar je graag boodschappen doet. Of koop mijn boek 365 Dagen Koken waar je 365 verschillende hoofdgerechten in vindt, ingedeeld per seizoen. En met een handige index waarmee je kunt zoeken op ingrediënt.
- Of je voert je lijst in een AI tool en vraagt om een weekmenu op basis van jouw richtlijnen. Een voorbeeld prompt kan dan zijn (vul de correcte waarden in bij de X posities):
Maak een weekmenu voor ons gezin met X volwassenen en X kinderen van X en X. Daarin moet terugkomen:
– X keer avondmaaltijd voor X personen (geef hierbij ook aan of het voedzaam doordeweeks, comfort food voor het weekend of een feestelijk gerecht moet zijn)
– X keer voedzaam ontbijt voor X persoon
– X keer voedzame lunch voor X persoon
– X keer tussendoortje waar het hele gezin van kan eten
Houd rekening met deze dieetvoorkeuren: X (denk aan vegetarisch, 2x per week vis, 1x per week peulvruchten, glutenvrij, eiwitrijk, et cetera).
Gebruik de voorraadlijst (plak die onder de prompt) als basis en voeg nog aan te schaffen producten toe om het weekmenu compleet te maken.
<optioneel>: Gebruik de aanbiedingen van supermarkt X als aanvulling op het weekmenu.
Maak het menu zo efficiënt mogelijk met handige mealprep opties. Denk aan 1x ontbijt maken waar 3 dagen van gegeten kan worden. Grotere groente batches van het avondeten waar de volgende dag mee geluncht kan worden. Tussendoortjes die je 1x maakt en waar porties van kunnen worden ingevroren.
Geef het weekmenu gecategoriseerd per dag en maak ook de boodschappenlijst van de producten die nog aangeschaft moeten worden.
Met deze prompt rolt er een compleet weekmenu uit wat je waarschijnlijk nooit in z’n volledigheid gaat maken (ik in ieder geval niet), maar het geeft wel interessante nieuwe richtingen waardoor je uit je comfort zone gaat en creatiever wordt. Let alleen wel op dat AI nog niet zo goed is in het maken van recepturen, dus als je die ook vraagt check dan goed of de hoeveelheden en stappen wel kloppen.
4. Ga nog maar één keer per week naar de supermarkt (of laat bezorgen)
Wij doen nog maar één grote boodschappenronde per week, met een lijstje dat vooraf al helemaal is gemaakt op basis van het weekmenu + de wekelijkse basics (denk aan melk, mineraalwater, keukenrol, brood, et cetera). Soms haal ik later in de week nog iets vers, maar dat is als aanvulling en wordt (bijna nooit) een verleidingstocht.
De wekelijkse boodschappenronde kun je zelf doen in je favoriete supermarkt of je laat het bezorgen, aan jou de keuze.
5. Vaste lage prijzen gaan boven aanbiedingsknallers
We kennen ze allemaal, de tweede gratis, stapelkortingen en zelfs de 2+2 of 2+3 gratis aanbiedingen. Dat klinkt allemaal heel voordelig, maar dat hoeft het in de praktijk niet te zijn. Want deze aanbiedingen worden vaak gegeven op A-merken die relatief veel duurder zijn dan huismerken die standaard een lage prijs hebben. En waar soms bijna geen kwaliteitsverschil in zit.
Een aanbieding is alleen een besparing als je de producten ook echt opmaakt. En die zet je in voor de producten waar je echt een voorkeur voor hebt, of wat echt een enorme besparing oplevert. Dan rij ik er soms zelfs voor om.
6. Bewust kiezen waar je boodschappen doet
Ik schreef in de inleiding al dat ik de afgelopen maanden alle supermarktketens in onze regio van binnen heb gezien. En daarnaast heb ik door anderen mijn boodschappen laten bezorgen.
Uiteindelijk ben ik voor het grootste deel overgestapt naar een supermarkt die standaard lage prijzen heeft, maar wel echte goede en verse producten heeft van hun eigen huismerk en andere merken. Vooral groente en fruit zijn er van goede kwaliteit en vaak ook biologisch. Grote aanbiedingen en A-merkmarketing laat ik me niet meer door verleiden, behalve als het voorkeursproducten zijn. Ik ga voor kwaliteit die past bij ons budget.
Nou willen jullie natuurlijk weten wat mijn voorkeuren zijn, dus die deel ik ook gewoon. Is allemaal no-spon trouwens!
Voorkeurssupermarkten op basis van prijs-kwaliteit:
– Lidl om zelf boodschappen te doen (o.a. fantastische groente- en fruitafdeling, goed basisaanbod, huismerken snoep, koek en snacks heel goed en veel betaalbaarder, alleen vis en vlees vind ik minder)
– Picnic om te laten bezorgen (goed aanbod, huismerk veel voordeliger en heel goed, fijne service aan de deur, prijs-kwaliteit beter dan andere grotere supermarktketens)
Ook hoog in mijn lijstje:
– Combinatie Aldi en Dirk (vaste lage prijzen in combinatie met de goede aanbiedingen van Dirk).
– Combinatie Lidl en PLUS (vaste lage prijzen in combinatie met de aanbiedingen en het lokale aanbod van PLUS).
Wat voeg ik zelf nog toe:
– Brood van de lokale bakker.
– Noten, zaden en gedroogd fruit koop ik groot in. Dat scheelt ook veel geld.
– Periodiek lokaal groente, fruit en zuivel. Zo bestel ik in mijn regio af en toe bio groenten en fruit van Bio aan Huis, of nog lokaler bij Dat is Kaasie.
– Bijozndere producten voor speciale momenten bij lokale verswinkels of ik bestel bij Crisp.
Wanneer ga ik voor de grote aanbiedingen?
– Simpel: als mijn voorkeursmerken in de aanbieding zijn. Zoals bijvoorbeeld mijn Euroma specerijen, Holie’s granola, Arla Skyr, Lurpak boter, Mutti tomaten, Spa Touch smaken, et cetera. Ik check iedere week even de aanbiedingen via Supermarktscanner en als er iets tussen zit dan rij ik even langs de betreffende supermarkt.
7. Kip, vlees en vis anders inkopen
We eten nog steeds kip, vlees en vis, maar niet meer elke dag. Peulvruchten, eieren, granen en groenten spelen vaker de hoofdrol. Dat is goed voor het boodschappenbudget en voor onze gezondheid, en onze maaltijden zijn er alleen maar gevarieerder door geworden. Gaat niet altijd zonder slag en stoot trouwens, want ik krijg wel regelmatig de vraag waar de kip is…maar ik blijf stug volhouden!
Ik haal deze producten (vrijwel) niet meer bij de supermarkt, veelal omdat ik niet weet wat de herkomst is. Wat ik wel doe is lokaal inkopen of online bestellen en dan vries ik het per portie in.
Zo haal ik bijvoorbeeld vis op Scheveningen (in de haven) en daarna gaat alles de vriezer in. Voor kip en vlees probeer ik ook zoveel mogelijk lokaal in te kopen. Kijk bijvoorbeeld eens bij jou in de buurt waar er boeren zijn waar je rechtstreeks kunt kopen.
8. Mealpreppen geeft je rust
Mealpreppen is echt mijn nieuwe liefde. Regelmatig sta ik op zondagmiddag een paar uur in de keuken om in ieder geval het begin van de week vast te preppen. Met als resultaat dat er voor een dag of drie ontbijtjes, lunch gerechten, soep en gesneden groenten klaar staan zodat ik sneller kan eten en koken gedurende de week. Dat scheelt echt enorm! Over mealpreppen heb ik al een hele guide geschreven, die vind je hier.
9. Restjes zijn geen afval, maar ingrediënten voor nieuwe gerechten
Oude, gekookte rijst wordt gebakken rijst. Groentenschillen of kippenbotten worden de basis van een bouillon. Oud brood wordt croutons, een tosti of gaat de vriezer in. Groente die nét niet meer knapperig is, belandt in een soep of stoof. Het is een sport geworden om alles op te maken, en het geeft juist veel creativiteit terug in de keuken. En het scheelt uiteindelijk ook geld.
10. Luxe blijft leuk als het luxe blijft
We trakteren onszelf nog steeds op een mooie kaas, een bijzondere fles wijn of luxe vlees. Alleen niet standaard. Door keuzes te maken geniet je er des te meer van wanneer je het wél eet.
Wat het ons heeft gebracht
Uiteindelijk was dit de combinatie die voor ons het beste werkte:
– Een weekmenu dat past bij ons gezin.
– Met een voorraad die slim in kaart is gebracht.
– Creatief omgaan (al dan niet met AI) met wat je nog in huis hebt.
– Praktische routines die echt werken binnen ons leven.
Deze manier levert ons als gezin heel veel op:
– Minder geld uitgeven zonder in te leveren op lekker eten.
– Veel minder voedselverspilling.
– Rust en overzicht in de week.
– Meer variatie in de seizoenen.
– Meer ruimte om te genieten van luxe op de juiste momenten.
Hopelijk kan ik je met deze tips op weg helpen en mocht je nog vragen hebben, stuur me gerust een berichtje via Instagram of Facebook!
Succes 🙂 Liefs, Francesca


