Hoe maak je een weekplanning met gezonde recepten?

In januari is het bij vrijwel ieder gezin een belangrijk thema: hoe pakken we, na al die weken met lekkers, de gezonde draad weer op? Hier is dat niet anders. Om te voorkomen dat het snaaien nog even doorgaat, maak ik in januari altijd weer een weekplanning met gezonde recepten. …

In januari is het bij vrijwel ieder gezin een belangrijk thema: hoe pakken we, na al die weken met lekkers, de gezonde draad weer op? Hier is dat niet anders. Om te voorkomen dat het snaaien nog even doorgaat, maak ik in januari altijd weer een weekplanning met gezonde recepten. Dit zorgt ervoor dat ik altijd iets gezonds binnen handbereik heb en mijn mannen ook weer voldoende vitamines binnen krijgen. In dit artikel laat ik je zien hoe je zo’n weekplanning met gezonde recepten maakt, ook als je een druk gezin hebt en weinig tijd om te koken.

Weekplanning met gezonde recepten – waar moet je op letten?

Tijd is iets wat we maar zelden ‘te veel’ hebben, dat geldt voor mij ook. Ik besteed het liever aan andere dingen dan aan het maken van een maaltijdplan voor de rest van de week. Daarom zorg ik ervoor dat dit me ook niet al te veel tijd kost. Gelukkig is er een oplossing: het opstellen van een slimme weekplanning met gezonde en voedzame recepten die ook nog eens snel op tafel staan!

Je kan het op een groot bord in de keuken schrijven, zodat het hele gezin weet wat jullie de rest van de week eten. Een notitie in je telefoon volstaat natuurlijk ook. Het belangrijkste is dat het vooral geen extra ruimte in je hoofd inneemt, dus zorg ervoor dat je precies weet wat je wanneer gaat eten en hoe lang het duurt voordat het klaar is.

Stappenplan voor handige planning vol gezonde recepten

Tot nu toe is alles nog behoorlijk overzichtelijk, toch? Precies! En dat worden de volgende 5 stappen ook, want ik ga je nu uitleggen hoe je zo’n gezonde weekplanning voor je eigen gezin maakt en waar je op moet letten.

Stap 1: hoe ziet je week eruit?

Een goede weekplanning met gezonde recepten begint met een overzicht van de activiteiten in de komende week. Wanneer moet de jongste naar zwemles, jij naar de sportschool en je partner naar die ene cursus? Noteer belangrijke afspraken, vergaderingen en buitenschoolse activiteiten in de agenda zodat je precies weet wanneer je iets snels op tafel moet zetten en wanneer je wat meer tijd hebt.

Stap 2: Gezonde recepten kunnen ook makkelijk zijn

Gezonde recepten hoeven niet per se heel ingewikkeld of saai te zijn. Je kan ook prima mega gezond eten met maar een handvol ingrediënten. Hierdoor ben je snel klaar zonder in te leveren op smaak en voedingswaarde. Denk bijvoorbeeld aan:

Stap 3: een goede weekplanning begint bij de voorbereiding

Meal prepping is dé sleutel tot succes voor drukbezette gezinnen. Reserveer één dag in de week om maaltijden voor te bereiden en bijvoorbeeld ingrediënten te snijden. Portioneer ze in afsluitbare bakjes en bewaar ze in de koelkast. Op drukke dagen kun je dan snel een gezonde maaltijd op tafel zetten zonder kostbare tijd te verspillen.

Stap 4: Denk ook aan de snacks

Wil je het helemaal makkelijk maken voor jezelf? Denk dan ook aan de snacks! De kans is groot dat je gaat snaaien als je trek hebt en niets gezonds kan vinden. Zonde van al die gezonde gerechten die je verder eet. Vergeet dus niet om gezonde snacks toe te voegen aan je weekplanning. Noten, fruit, gesneden groenten met hummus of yoghurt met bessen zijn uitstekende keuzes.

Stap 5: Schuiven in je weekplanning met gezonde recepten mag gewoon

Hoewel een weekplanning structuur biedt, is het belangrijk om een beetje flexibel te blijven. Het leven is nu eenmaal onvoorspelbaar en soms verlopen dagen anders dan gepland. Niemand wordt boos op je, dreumesen en kleuters daargelaten, als je besluit een aantal dagen door elkaar te wisselen.

Ga jij aan de slag met een planning?

Hopelijk heeft dit artikel je geïnspireerd om ook met een weekplanning vol gezonde recepten te werken. Het vergt wat oefening in het begin, maar de voordelen voor de gezondheid en de gemoedsrust wegen wat mij betreft ruimschoots op tegen de inspanning. En met deze tips moet het helemaal lukken. Wil je helemaal niet meer na hoeven denken over wat je gaat koken? Kijk dan eens naar het kookboek 365 dagen koken! Iedere dag staat er een nieuw recept voor je klaar, inclusief ingrediëntenlijst.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer