Wat is advocaat toch heerlijk, zeker in deze tijd van het jaar als het weer bijna Pasen is. Ik kreeg laatst twee hele bijzondere flessen advocaat toegestuurd (waarover later meer) en daar besloot ik onder andere een advocaat tiramisu mee te maken en dat werd een mega succes. Dus natuurlijk deel ik vandaag het recept met jullie! Ik maakte de advocaat tiramisu met cantuccini koekjes en topte ‘m af met witte chocolade. Makkelijk om te maken, vrolijk om te serveren en een feest om te eten.
Laten we advocaat weer eens helemaal hip maken, moeten ze gedacht hebben in Zwolle. En zo ontstond er een nieuw gastronomisch advocaatje in twee smaken door een unieke samenwerking tussen Marigold en De Librije. Een traditionele Hollandse klassieker op z’n allerlekkerst.
De fluwelen zacht-romige eierdooiers van Marigold vormen de basis van de advocaat en doordat hun dooiers zo krachtig geel zijn, is de kleur van de advocaat ook volledig natuurlijk en wordt er geen kleurstof toegevoegd. Gecombineerd met de aroma’s van de Botanical Spirits van Jonnie en Thérèse Boer is het werkelijk een prachtig samenspel.
De advocaat is verkrijgbaar in twee smaken: Rumour, een premium rum met een kus van botanische kruiden, samengesteld door Thérèse Boer, en Revenge, een genever met onder meer kaffir-limoen en citroenschil, de signature drink van Jonnie Boer. En deze laatste gebruikte ik ook voor deze advocaat tiramisu.
Ik mocht de twee soorten advocaat proeven en kreeg er ook nog een doosje Marigold eieren bij. Wat een feest was dat. Naast dat ik niet snel meer een andere advocaat wil lepelen, was ik ook erg onder de indruk van de Marigold eieren. Ze smaken veel romiger, hebben een prachtige gele dooier en niet eerder heb ik zo’n perfect spiegelei gebakken.
Met deze prachtige ingrediënten kon ik niet anders dan een zalig dessert voor Pasen maken, en zo werd deze advocaat tiramisu geboren.
Benieuwd naar deze advocaatjes of wil je ze bestellen voor Pasen? Hier vind je alle informatie en kun je ook een giftbox bestellen. Meer informatie over de Marigold eieren vind je hier op hun site.
Meer lekkers met advocaat? Maak dan ook eens deze advocaat cheesecake met oreo bodem.
Ingrediënten
- 170 ml espresso koffie (circa 4 espresso’s)
- 4 eieren
- 100 gr fijne suiker
- 500 gr mascarpone
- 100 ml slagroom
- 1 tl vanille extract
- zout
- 2 zakken cantuccini koekjes (circa 400 gr nodig)
- 75 gr advocaat (Marigold with Revenge)
- 1 reep witte chocolade
Ook nodig
- espressomachine of percolator
- 2 grote kommen
- spatel
- handmixer
- schaal met opstaande rand van circa 22×22 cm of 20×25 cm
- grove rasp
Aan de slag!
- Zet eerst je 4 espresso’s, schenk die in een platte schaal en laat volledig afkoelen.
- Splits de 4 eieren in dooiers en eiwitten. Doe de eidooiers in de kom van je mixer en de eiwitten in een vetvrije tweede kom.
- Tip: zorg ervoor dat er absoluut geen eidooier bij je eiwitten komt, anders kun je die straks niet meer stijf opkloppen. Het vetvrij maken van de kom van de eiwitten doe ik altijd met een stukje keukenrol en een drupje natuurazijn.
- Klop de 4 eidooiers met 50 gr suiker op voor een paar minuten tot het mengsel lichtgeel en verdubbeld is in volume.
- Roer ondertussen de 500 gr mascarpone los met een spatel. Voeg dit toe aan de opgeklopte eidooiers samen met de 100 ml slagroom en 1 tl vanille extract. Klop verder op, nog een paar minuten, tot het mengsel lobbig wordt.
- Klop de eiwitten daarna, in de tweede kom, op tot stijve pieken met een snufje zout en de resterende 50 gr suiker. Voeg die in 3 delen rustig toe terwijl je aan het kloppen bent. Als je de kom op z’n kop kunt houden, zijn de eiwitten goed opgeklopt.
- Spatel de stijve eiwitten daarna heel rustig in 2 delen door het mascarponemengsel heen. Als het eerste deel is opgenomen, ga je door met het tweede deel.
- Spatel een dun laagje van het luchtige mascarponemengsel op de bodem van je schaal. Daarna volgt een laag met cantuccini koekjes. Dip die aan beide kanten snel in de espresso, tik af en leg daarna in de schaal.
- Schep daarna de helft van het resterende mascarponemengsel erover en verdeel gelijkmatig. Sprenkel de helft van de 75 gr advocaat daarover.
- Vervolgens ga je door met de tweede laag cantuccini koekjes die je weer dipt in de espresso. Leg deze laag haaks erop, dus als je de eerste laag verticaal hebt gelegd, gaan deze er nu horizontaal in. Verdeel het resterende mascarponemengsel en als laatste de advocaat erover. Maak met je spatel mooie golfjes waarbij je ook nog de advocaat ziet.
- Dek de schaal af en zet 4 uur in de koelkast om op te stijven.
- Rasp vlak voor serveren wat grof geraspte witte chocolade over de advocaat tiramisu. Bedek de bovenkant niet volledig, want dan zie je de advocaat laagjes niet meer en dat is zonde.
Notities
- Met dit recept maak je een nagerecht voor 6 – 8 personen.
- Cantuccini zijn krokante amandelkoekjes. Je kunt ze steeds vaker gewoon bij de supermarkt kopen (bijvoorbeeld van Matilde Vicenzi) of je koopt ze (online) bij een (Italiaanse) delicatessenwinkel.
- Uiteraard kun je de tiramisu ook maken met ‘gewone’ eieren (kies dan wel voor de meest verse eieren van goede kwaliteit) en met andere advocaat. Maar als je eenmaal de Marigold Advocaat hebt geproefd wil je waarschijnlijk ook niet meer anders ;-).
- Bereiding: 40 minuten + Koelen: 4 uur
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious
Voor dit recept heb ik gratis producten ontvangen om te reviewen. Lees ook hier mijn disclaimer.