Heerlijk voor jong en oud: zelf vissticks maken

Jullie weten inmiddels wel dat er in mijn keuken geen vis binnenkomt die niet duurzaam is gevangen. Het liefst kook ik dan ook nog met duurzaam gevangen wilde vis, want de textuur van wilde vis is toch echt anders en dat proef je. Een van de gebieden in de wereld …

Jullie weten inmiddels wel dat er in mijn keuken geen vis binnenkomt die niet duurzaam is gevangen. Het liefst kook ik dan ook nog met duurzaam gevangen wilde vis, want de textuur van wilde vis is toch echt anders en dat proef je.

Een van de gebieden in de wereld waar ze het goed voor elkaar hebben met hun wilde, duurzame vis is Alaska. In deze koele wateren is de lokale visserij 100% duurzaam. Niet alleen qua vangsttechnieken, maar ook qua behoud van de seizoenen. Om ervoor te zorgen dat vissoorten niet uitsterven, is het essentieel dat je ze af en toe ook met rust laat. Zodat ze kunnen paren bijvoorbeeld. In die maanden mag er dan in Alaska niet op gevist worden. Elke visserij in Alaska heeft ook een jaarlijks vangstquotum. Wanneer deze bereikt is, sluit de visserij. Op deze manier wordt er niet overbevist en zorgen ze ervoor dat de totale visserij in Alaska gezond blijft.

Naast duurzaamheid is het voedsel van de vis ook een heel belangrijk punt. Een duurzaamheidsstempel zegt namelijk niets over het voer van een vis. Bij wilde vis (versus gekweekte vis) weet je dat dit in orde is. De wateren van Alaska zijn niet vervuild en de vissen eten, logischerwijs, alleen natuurlijk voedsel zonder toevoegingen.

Omdat ik bezig was met mijn research naar wilde vis uit Alaska, kwam Versvishandel Jan van As langs met een ‘verrassingsvis’. Vooraf had ik geen idee met welke vis ik zou gaan koken, ik wist alleen dat het witvis was. Ik verwachtte een paar schattige filetjes. Niets was minder waar, ik kreeg een hele koolvis (black cod) thuis afgeleverd. Zelfs voor de geoefende thuiskok (ja, ik dus) is dit een uitdaging qua fileren. Ik nodig mezelf daarom bij deze uit bij Jan van As voor een cursusje vis fileren, want ik ben er heilig van overtuigd dat dit met minder afsnijdsels mogelijk moet zijn. Wanneer spreken we af?

Maar goed, met een visbouillon is ook niets mis (aangezien ik niets wilde weggooien heb ik er een mooie bouillon van getrokken, recept vinden jullie hier) en met de koolvis besloot ik zelf vissticks te maken.

Vissticks voor het hele gezin

Kinderen aan de vis krijgen kan een uitdaging zijn. Als je ze van jongs af aan laat kennismaken ermee komt het vaak wel goed. Zo eet onze 6-jarige zeker 2x in de week vis, is hij dol op rauwe zalm en tonijn en eet in z’n eentje een kilootje mossels of kokkels weg. Ik ben daar blij om, want naast de smaak is vis ook nog eens ontzettend gezond. Het is een bron van Omega 3 vetzuren en rijk aan vele vitaminen en mineralen.

Daarom adviseer ik ook altijd iedereen om zoveel mogelijk ingevroren vis te kopen (behalve als je vlakbij de Noordzee woont natuurlijk), want als een vis van ver komt is deze ingevroren het meest vers. In mijn vriezer ligt dan ook altijd vers ingevroren vis. Handig voor doordeweeks, want ’s ochtends haal ik het uit de vriezer en laat de vis rustig ontdooien in de koelkast zodat we het ’s avonds kunnen eten.

Dat kan ook makkelijk voor dit recept! Met wilde koolvisfilets uit de vriezer kun je perfect deze vissticks maken.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 25 gr bloem
  • zout
  • witte peper
  • 2 eieren
  • 100 gr panko, Japans broodkruim
  • 600 gr Alaska Black Cod (koolvis), in kleine repen
  • zonnebloemolie
  • 300 gr snijbonen, geraspt
  • 350 gr wortel, geraspt
  • 1 venkel (circa 225 gr), geraspt
  • 2 el mosterd
  • 1 el honing
  • 1 el (citroen)azijn
  • 3 el olijfolie
  • handje dille, fijngehakt
  • zwarte peper
  • citroen

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 30 minuten

1. Zet 3 diepe borden klaar. In bord 1 meng je de bloem met een flinke snuf zout en wat witte peper. In bord 2 klop je de eieren en los en in bord 3 strooi je de panko. Haal iedere reep koolvis eerst licht door de bloem met je ene hand, klop af en haal met je andere hand door de ei en daarna door de panko. Zorg ervoor dat iedere reep goed bedekt is met panko zodat je straks een krokant korstje krijgt als je de vissticks gaat bakken. Leg de vissticks naast elkaar op een schaal en zet in de koelkast totdat je ze gaat bakken.

2. Zet een pannetje met water en snuf zout op het vuur en breng aan de kook. Blancheer hier 2 minuten de snijbonen in. Giet af in een vergiet, spoel na met koud water en dep droog. Meng de snijbonen, geraspte wortel en venkel in een schaal.

3. Klop de mosterd, honing en azijn door elkaar in een kommetje. Schenk in een straaltje de olie erbij terwijl je blijft kloppen. Roer als laatste de dille erdoor en breng op smaak met zwarte peper en zout. Meng de dressing door de salade.

4. Verhit een koekenpan met anti-aanbaklaag en schenk er een flinke scheut zonnebloemolie in. Leg de vissticks naast elkaar in de pan en bak ze in 2 tot 3 minuten per kant goudbruin. Haal uit de pan en leg op keukenpapier.

5. Serveer de salade met de vissticks en partjes citroen. Eet smakelijk!

Tip: Maak voor de kinderen ook nog een dipsaus van 1 deel Griekse yoghurt, 1 deel mayonaise, een scheutje citroensap, wat fijngehakte dille, peper en zout.

Recept & fotografie: Francesca. Voor dit recept heb ik een gratis product ontvangen, lees hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)