4.86 van 7 stemmen

Alcoholvrije glühwein met sap uit de Betuwe

30 minuten
Drankje
Kerst

Ik drink nu al een tijdje vrijwel geen alcohol meer om de opvliegers tegen te gaan en dat werkt verbazingwekkend goed! De opvliegers zijn zo goed als verdwenen en ik ontdek steeds meer feestelijke alcoholvrije drankjes waar ik echt heel blij van word. Speciaal voor de kerstdagen wilde ik een …

Ik drink nu al een tijdje vrijwel geen alcohol meer om de opvliegers tegen te gaan en dat werkt verbazingwekkend goed! De opvliegers zijn zo goed als verdwenen en ik ontdek steeds meer feestelijke alcoholvrije drankjes waar ik echt heel blij van word. Speciaal voor de kerstdagen wilde ik een alcoholvrije glühwein maken en als basis daarvoor gebruikte ik krenkelaars uit de Betuwe.

Nou hoor ik je denken…krenkelaars? Jazeker! Dat zijn appels die net niet mooi genoeg zijn voor in de supermarkt, maar die nog wel heel goed van smaak zijn. Oftewel restappels en daar maken ze bij de Betuwse Fruitmotor onder andere een heerlijke appelcider van, maar ook Krenkelaar Appelsprankel, een mousserende drank zonder alcohol. Ik ontmoette de gepassioneerde mensen achter De Fruitmotor op een beurs en mocht daar alle variaties proeven. Ik was laaiend enthousiast over de smaken en de variatie met Kers & Bes werd de basis voor mijn alcoholvrije glühwein.

Hieronder vind je het recept, in de notities geef ik een paar alternatieven voor het sap. Voor het geval je het Krenkelaar sap niet in huis kunt of wilt halen. Ik serveerde een glaasje alcoholvrije glühwein als aperitief bij de start van mijn makkelijke kerstdiner, samen met een geitenkaas-ricottadip met pistache en cranberry. Het recept daarvoor komt vanavond online.

Meer inspiratie voor alcoholvrije drankjes? Hier vind je ze allemaal.

Ingrediënten

 • 500 ml Krenkelaar Kers & Bes drank (zie notities voor alternatieven)
 • 200 ml water
 • 2 tl lichtbruine basterdsuiker
 • 6 zwarte peperkorrels
 • 4 gekneusde jeneverbessen
 • 3 kruidnagels
 • 2 steranijs
 • 2 gekneusde kardemompeulen
 • 2 kaneelstokjes
 • 2 schijfjes sinaasappel + extra om te serveren

Aan de slag!

 • Meng alle ingrediënten in een pannetje. Breng aan de kook, draai het vuur lager en laat 25 minuten op laag vuur pruttelen met de deksel op de pan. Laat daarna iets afkoelen.
 • Serveer de alcoholvrije glühwein met verse partjes sinaasappel en een kaneelstokje (hergebruik daarvoor de stokjes uit de pan).
 • Variatietip: Ook leuk om te serveren met verse cranberry’s of een takje rozemarijn in het glas, als je die in huis hebt.

Notities

 • Met dit recept maak je een drankje voor 4 personen.
 • De producten van De Fruitmotor vind je in ieder geval in hun webshop. Ze zijn ook te koop bij Crisp.
 • Dit recept kun je ook met ander vruchtensap maken. Denk bijvoorbeeld aan druivensap, appel-kersensap of appel-bessensap. Let wel op dat deze sap vaak wat zoeter is, dus dan hoef je waarschijnlijk geen suiker meer toe te voegen.
 • Bereiding: 5 minuten
 • Kooktijd: 25 minuten + afkoelen

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)