Alles wat je wilt weten over thee

Het is voor velen de normaalste zaak van de wereld, een kopje thee drinken. En met velen bedoel ik ook daadwerkelijk velen. Thee is namelijk na water het meest gedronken drankje ter wereld. Dat is ook helemaal niet gek want thee gaat al een tijdje mee, het is voor het …

Het is voor velen de normaalste zaak van de wereld, een kopje thee drinken. En met velen bedoel ik ook daadwerkelijk velen. Thee is namelijk na water het meest gedronken drankje ter wereld. Dat is ook helemaal niet gek want thee gaat al een tijdje mee, het is voor het eerst ontdekt in 2737 v.C. in China. De Chinezen zijn dan ook diegenen die de meeste thee drinken, alhoewel dat gebaseerd is op de theeconsumptie van het hele land en daar wonen natuurlijk ook vrij veel mensen. De bevolking die de meeste thee per persoon drinkt, dat is de Turkse, gevolgd door Ierse, Oezbekistaanse en welbekende theedrinkers: de Engelse bevolking.

Hoe ik dat allemaal weet en waarom het mij interesseert? Een tijdje terug werd ik uitgenodigd voor een thee workshop bij de Haarlemse thee bar Cups and Leafs. Dat trok direct mijn interesse, want ten eerste ben ik een grote theeleut, ten tweede kende ik dit plekje nog niet wat zich nota bene in mijn eigen stad bevindt en ten derde ben ik vrij nieuwsgierig en was ik wel benieuwd wat zij mij allemaal konden vertellen over thee. En zo begon mijn thee avontuur…

Thee workshop bij Cups and Leafs

Tijdens de workshop kreeg ik een klein stukje geschiedenis over thee voorgeschoteld (voor de hele geschiedenis hadden we wel een paar dagen nodig) en natuurlijk verschillende soorten kopjes thee. Dan heb ik het niet over ‘gewoon’ een kopje thee, want ze hebben bij Cups & Leafs maar liefst 38 soorten Oosterse thee waarvan de bladeren met uiterste zorg door hun eigen tea master, mevrouw Xiao, zijn geselecteerd. Zij is in China opgeleid tot tea master en weet alles over theesoorten, herkomst, smaken, zettechnieken en de esthetische en culturele aspecten van thee. Op haar beurt leidt zij haar personeel op tot echte tea-rista’s! Toen had ik dus al door dat er heel wat meer schuil achter het zetten van thee.

de_wereld_achter_een_gewoon_kopje_thee_2

Een stukje geschiedenis

Omdat ik het te leuk vind om niet te benoemen neem ik je, voordat ik meer vertel over thee zelf, toch nog even mee in de geschiedenis. Het begon dus allemaal in China waar in 2737 v.C. per ongeluk wat blaadjes van de Camellia Sinensis plant in een ketel kokend water vielen. Hiervan raakte de Chinezen zo onder de indruk dat het drinken van thee al snel in de cultuur werd opgenomen. De theeteelt en -handel groeide net zo hard mee in de eeuwen die volgden. En hoe kan het ook anders, ook in dit geschiedenisverhaal moesten de Nederlanders er zich weer eens mee bemoeien. Vanaf 1606 begon de V.O.C. met het commercieel importeren van thee vanuit China naar Europa. Wist ik dus helemaal niet, dat hebben ‘we’ maar even goed gedaan ;).

Thee over de hele wereld

Waar het begon in het oosten heeft thee vervolgens over de hele wereld zijn opmars weten te maken. In iedere cultuur is er wel thee te vinden en overal vind je andere gebruiken en rituelen voor het drinken van thee. Wij vinden het heel normaal dat je in een restaurant of waar dan ook een theedoos voorgeschoteld krijgt, maar dat is dus typisch Nederlands en zal je bijvoorbeeld in het Midden-Oosten nooit tegenkomen. In Marokko is muntthee een onderdeel van de gastvrijheid: als je een kopje aangeboden krijgt, wordt weigeren als lomp beschouwd. Het is juist de bedoeling dat je op zo’n moment even 5 minuten de tijd neemt om te genieten van je thee. En zo heeft ieder land haar gebruiken. Maar waar ter wereld je het ook drinkt, wat je overal tegenkomt is dat het mensen verenigt, kalmeert, oppept of wat dan ook! Thee is op verschillende manieren een echt held voor onze planeet :).

de_wereld_achter_een_gewoon_kopje_thee_6

Beeld: passie voor thee

Verschillende soorten thee

Alle thee komt van origine dus van de Camellia Sinensis plant, maar niet alles wat wij als thee kennen komt ook van die plant. Huh, wat? Ja, rooibos en kruidenthee zijn dus eigenlijk geen thee, maar aftreksels van thee. Toen snapte ik het even niet meer. Want hoe kunnen er dan alsnog zoveel verschillende soorten thee zijn? Dat bleek ook heel logisch. Want de soort thee die je creëert is sterk afhankelijk, eigenlijk net als bij de druiven voor wijn, van het proces dat het blad ondergaat van ontstaan tot aan verwerking. Zo vind je bijvoorbeeld alleen de allerbeste Daarjeeling zwarte thee op de berghellingen van de Himalaya, is witte thee eigenlijk niet-verwerkte thee en is oolong thee half-geoxideerd. Zodoende zijn er onwijs veel verschillende soorten thee. De overkoepelende categorieën, waaronder weer opnieuw vele verschillende soorten zijn, zijn witte thee, oolong thee, groene thee en zwarte thee.

de_wereld_achter_een_gewoon_kopje_thee_4

Beeld: passie voor thee

Hoe schenk je het perfecte kopje thee?

Het is vast wel duidelijk, thee is geen veralgemeniseerd product en zijn er vele gebruiken om thee te drinken en te schenken. Drink je het bijvoorbeeld uit een mok, kopje, glas, kom? Warm of koud? Met specerijen, suiker, honing, fruit, melk het kan allemaal. Uiteindelijk ben jij zelf degene die het perfecte kopje thee voor jezelf kunt bepalen. Desalniettemin zijn er toch wat basisregels voor het zetten van het perfecte kopje thee. Hier komen ze:

Regel 1: Gebruik altijd vers getapt water
Hiermee bedoel ik rechtstreeks uit de kraan. Het opnieuw koken van water maakt de thee vlak. Met ‘nieuw’ water komt er juist veel zuurstof bij en gaat de thee lekkerder smaken.

Regel 2: Verhit tot de juiste temperatuur
De juiste temperatuur voor je thee hangt af van de soort thee die je drinkt. Zwarte thee en kruideninfusies hebben 100 graden nodig, dus kokend water. Groene thee, witte thee en oolong thee moet water rond de 80 graden hebben. Omdat je anders de bladeren verbrandt en de smaak verdwijnt en er puur bitterheid overblijft. Natuurlijk heb je niet altijd zin en de mogelijkheid om dit precies te meten. Je waterkoker iets eerder uitzetten of het water wat af laten koelen in je kopje werkt ook prima!

Regel 3: Ga voor kwaliteitsthee
Kwaliteit proef je. Dus hoe hoger je kwaliteit, hoe beter de thee zal smaken. Grote bladeren zijn vaak een herkenningspunt voor kwaliteit. Zeer verpulverde thee in standaard zakjes geven niet de meest delicate smaken.

Regel 4: De juiste hoeveelheid water
De thee-waterverhouding is belangrijk om een juiste smaakbalans te krijgen. 1 blaadje op een liter water doet vrij weinig. Je kunt het beste 1 theelepel of 1 zakje thee per 300 ml water aanhouden. Dat is een mok van gemiddelde grootte.

Regel 5: Laat de thee drie minuten trekken
Door de grote bladeren van kwaliteitsthee, heeft de thee tijd nodig om zijn smaken af te geven aan het water. Dit duurt gemiddeld drie minuten.

Regel 6: Verwarm je pot thee
Als je thee in een grote pot zet, verwarm dan je pot voor. Want als je kokend water in een ijskoude pot giet zal de temperatuur meteen heel erg dalen en dat is zonde! Dit kun je makkelijk doen door twee keer water te koken en met het eerste water je pot even op laten warmen en daarna pas het echte theewater erin te doen. Of je breidt een theemutsje, ook leuk.

Regel 7: Genieten!
Laat de thee voordat je drinkt iets afkoelen, want je wilt je uiteraard niet branden en dan proef je de smaken ook veel beter. Daarna hoef je alleen nog maar volop te genieten.

Extra regel/tip: Als je van melk in je thee houdt, zijn rooibos en zwarte thee daar het beste voor geschikt. Doe eerst je melk in je kopje en dan pas de thee.

Wat je nog meer kunt met thee

En naast een perfect kopje thee drinken, kun je nog veel meer met thee. Namelijk het verwerken in gerechten. In Azië wordt al vele jaren thee gebruikt om vlees en vis op smaak te brengen. Een biefstuk in theemarinade is daar helemaal niet gek, en een kippentheebouillon ook zeker niet, of wat dacht je van een theegerookte eendenborst of makreel? Zeker leuk om eens uit te proberen! Het verwerken van thee in zoete recepten, is wel wat algemener en ook hartstikke lekker. Zo hebben wij zelf koekjes met chai thee, groene thee gelei met aardbeien en walnoot, Griekse yoghurt met aardbeienmousse en groene thee en een groene thee shake met meloen, munt en gember op de blog staan. En aangezien we zo in de ‘thee-mood’ zijn, komt er zondag ook een cake met cassis thee online 🙂

chai-koekjes-voor-bij-de-thee-41

Buiten dat je thee dus heel goed kunt verwerken in gerechten, kun je thee ook heel goed drinken bij je eten. Volgens mevrouw Xiao van Cups and Leafs is thee een perfect alternatief voor wijn om te combineren met eten. Er zijn dan in theebarren ook echt theeproeverijen (met of zonder spijs) waarin je dat zelf kunt ervaren.

de_wereld_achter_een_gewoon_kopje_thee_1

Passie voor thee

Nu heb ik al deze informatie niet allemaal verkregen tijdens de thee workshop. Het grootste deel van deze informatie heb ik namelijk uit het boek Passie voor thee van Louise Cheadle en Nick Kilby. Dat zijn de oprichters van Teapigs en hebben dit fantastische boek over thee geschreven. Ik moet eerlijk zeggen dat toen ik het boek van de buitenkant zag ik er niet heel warm van werd, maar ik vervolgens echt met enthousiasme het hele boek in een middag heb gelezen. Het neemt je op een speelse manier mee in de geschiedenis en wereld van thee en wordt begeleid door leuke illustraties en mooi beeld. In dit boek zijn ook verschillende adressen van theebars over de hele wereld te vinden en 30 verschillende verrassende recepten met thee (zoals die biefstuk in theemarinade). Voor de echte theeliefhebbers is dit boek een aanrader en trouwens ook als je simpelweg nieuwsgierig bent naar de wereld van thee, want er staat zo veel in.

de_wereld_achter_een_gewoon_kopje_thee_3

Beeld: passie voor thee

Mocht je ooit het idee hebben gehad dat thee suf, saai en muf is, hoop ik dat je door het verhaal over mijn thee avontuur daar nu anders over denkt! Thee is namelijk net zo hip, en als je het mij vraagt hipper, als koffie of ieder ander drankje. Niet voor niets komen er steeds meer theebarren bij en stijgt de theeconsumptie wereldwijd nog steeds. Go thee, you’re the best! 🙂

Tekst: Dominique

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)