Dit gerecht van langzaam gegaard varkensvlees in ketjap is een gerecht uit de Chinees-Indonesische keuken en als je daarvan houdt, heb je het vast en zeker weleens gegeten. Wellicht heb je het nog nooit zelf gemaakt, maar daar zou na vandaag zomaar eens verandering in kunnen komen. Zelf ben ik niet zo’n fan van afhalen bij de Chinees, vroeger werd ik hier vaak ziek van en nog steeds trekt het me daarom niet erg aan. Tot vorige zomer had ik dan ook niet eerder babi ketjap gegeten.
Was ik dan toch langs de Chinees geweest die bewuste zomer? Nee, zeker niet. Ik had meteen de allerbeste versie te pakken. Een vriendin van mij had namelijk voor haar verjaardag een tafel vol eten gemaakt waaronder deze heerlijke babi ketjap. Die vond ik zo lekker en sindsdien laat het gerecht me dan ook maar niet los. Dus het werd tijd om het ook eens zelf te maken. En ook nu was het weer heerlijk! Het kost even wat geduld, maar meer dan dat ook niet want het is totaal niet ingewikkeld om te maken.
Het recept heb ik dus van mijn vriendin, die het weer voor een deel uit het Groot Indonesisch Kookboek heeft die van haar vader was geweest. Geheel onwetend kwam ik er laatst achter dat ik dit boek ook gewoon in de kast heb staan, en die is weer van mijn moeder geweest. Al die tijd stond het recept dus allang in mijn boekenkast. Al heb ik er zeker mijn eigen versie van gemaakt, want destijds was er bijvoorbeeld maar weinig verse gember in Nederland te vinden. Toch even en bedankje aan deze culinaire klassieker en onze ouders die het boek voor ons bewaard hebben 🙂
Ziet er heerlijk uit! Kan het ook in een slowcooker? Zo ja, hoe lang? 🙂
Dankjewel! Dat zal vast kunnen, wij hebben zelf alleen geen slowcooker dus kunnen je daar geen goed antwoord op geven.
Vanavond stond Babi Ketjap op het menu. Het was heerlijk en …. ook de jongens van 11 en 13 jaar vonden het voor herhaling vatbaar😄!!
Wat is het verschil tussen verse gember en bakgember in het recept babi ketjap?
Bakgember is stemgember (ook wel jonge gemberwortels genoemd) op siroop. Gekonfijte stemgember dus eigenlijk. Verse gember geeft een andere smaak want dat is lang niet zo zoet als bakgember.
Wat is het verschil tussen verse gember en bakgember?
Dank je voor het antwoord
Wat is het verschil tussen verse gember en bakgember?
Ik en mijn drie meiden hebben er van gesmuld, het was zo smaakvol!
het enige waar ik tegenaan liep was dat na het sudderen er heel veel vet was en je dus geen lekkere saus had. Heb ik iets verkeerd gedaan of kan ik er iets aan doen waardoor je een mooie saus krijgt?
Hoi kan dit ook met anders vlees bv runderlappen?
Dat kan zeker. Ik maak dit vandaag voor de 2e keer met runderlappen. Heerlijk!
🙂
Yes, kan met speklapjes, hamlappen, rund of kip
Kan dit gerecht ook met hamlappen bereid worden ipv speklapjes?
Yes
Ik heb de babi ketjap gemaakt alleen heb ik er een ajam ketjap van gemaakt met kippendijfilet.
Wat was dat lekker. De volgende keer ga ik het proberen met hamlap om te sudderen .Het is een heerlijk gerecht . Mijn complimenten.
Groeten , Agnes
Top!
Hoi vandaagna 24 uur in de marienade gezeten .maar .dit keer .met wild stoofvlees en spekjes .recept gevolgd en iets meer ketjap .1 lepel .iedereen was er wild van zo lekker .top .aanrader echt .
Super zeg!
Kan je ook gembersiroop gebruiken ipv stem/bak gember?
Ja hoor, maar wel iets minder. Want de siroop is zoeter dan de stemgember.
Do you have this recipe in English?
Wat ziet het er goed uit. Begrijp dat je de speklappen niet snijd maar dat je ze 5 uur stooft en ze dan vanzelf uit elkaar vallen? Het ziet er uit als weinig vocht en veel suikers. Gaat dat niet enorm aanbakken?
Ik hoor graag van iemand!
Ik geef even antwoord op mn eigen vraag voor als iemand anders hetzelfde wilde weten. Het klinkt inderdaad als weinig vocht maar het gaat gewoon goed. Gewoon het recept aanhouden.
Hoewel het na 3 uur al klaar was. Na 5 uur bakt het wel aan. De speklappen waren ook al goed uit elkaar gevallen. Wel ben ik het eens met een voorgaande reactie. De saus is heel erg vet dus ik maak het denk ik volgende keer half om half met speklap en schouderlap
Heb je de deksel erop gelaten? Dat helpt tegen het droogkoken, en je kunt altijd nog wat vocht toevoegen.