Babi Ketjap

Babi ketjap is een klassieker! Dit gerecht van langzaam gegaard varkensvlees in ketjap is een gerecht uit de Chinees-Indonesische keuken en als je daarvan houdt, heb je het vast en zeker weleens gegeten. Wellicht heb je het nog nooit zelf gemaakt, maar daar zou na vandaag zomaar eens verandering in kunnen komen. Zelf ben ik niet zo’n fan van afhalen bij de Chinees, vroeger werd ik hier vaak ziek van en nog steeds trekt het me daarom niet erg aan. Tot vorige zomer had ik dan ook niet eerder babi ketjap gegeten.

Mijn verhaal over babi ketjap

Was ik dan toch langs de Chinees geweest die bewuste zomer? Nee, zeker niet. Ik had meteen de allerbeste versie te pakken. Een vriendin van mij had namelijk voor haar verjaardag een tafel vol eten gemaakt waaronder deze heerlijke babi ketjap. Die vond ik zo lekker en sindsdien laat het gerecht me dan ook maar niet los. Dus het werd tijd om het ook eens zelf te maken. En ook nu was het weer heerlijk! Het kost even wat geduld, maar meer dan dat ook niet want het is totaal niet ingewikkeld om te maken.

Het recept heb ik dus van mijn vriendin, die het weer voor een deel uit het Groot Indonesisch Kookboek heeft die van haar vader was geweest. Geheel onwetend kwam ik er laatst achter dat ik dit boek ook gewoon in de kast heb staan, en die is weer van mijn moeder geweest. Al die tijd stond het recept dus allang in mijn boekenkast. Al heb ik er zeker mijn eigen versie van gemaakt, want destijds was er bijvoorbeeld maar weinig verse gember in Nederland te vinden. Toch even een bedankje aan deze culinaire klassieker en onze ouders die het boek voor ons bewaard hebben 🙂

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 1 grote ui (of 2 kleintjes)
  • 4 teentjes knoflook
  • 600 gram speklapjes
  • zout
  • witte peper
  • 6 el ketjap manis
  • 3 cm verse gember
  • 2 el plantaardige olie
  • 2 el water
  • 1 el azijn
  • 2 el fijngehakte bakgember

Wat je gaat doen voor babi ketjap

Bereidingstijd: 20 min + minimaal 1 uur (maar liever een nacht) marineren + minimaal 5 uur sudderen

  1. Het handigste is om de avond van tevoren de speklapjes al te gaan marineren. Dan kan de smaak er goed intrekken. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn (dit kun je ook samen in een hakmolen doen, is het binnen 1 minuut klein). Bestrooi de speklapjes met peper en zout, meng met de ketjap, ui en knoflook en rasp de gember eroverheen. Dek af en laat het liefste een hele nacht, maar minimaal een uur, marineren.
  2. Zet dan de ochtend erna een pan met een dikke bodem op het vuur en verhit hier de olie in. Doe de gemarineerde speklapjes erbij en bak even kort aan. Voeg er dan het water, de azijn en bakgember aan toe en laat het sudderen totdat het vlees zacht wordt. Het valt na een aantal uur langzaam uit elkaar.
  3. Lekker met gebakken rijst en oosterse groenten. En schenk daar gerust wat van de saus van de babi ketjap door.

Ik ben heel blij dat ik deze babi ketjap eindelijk zelf eens gemaakt heb en ik heb er dan ook behoorlijk van lopen smullen. Geniet ervan!

Recept & fotografie: Dominique

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer