5 van 2 stemmen

Spaghetti met cherrytomatensaus

1 uur
Hoofdgerecht
Italiaans

Een tijdje terug had ik een kilo cherrytomaten in huis die ik besloot te roosteren in de oven. Uiteindelijk werd het een cherrytomatensaus voor mijn spaghetti die zalig was. En ik had ook nog eens genoeg saus over voor nog een tweede maaltijd. Meer recepten met cherrytomaten vind je hier. …

Een tijdje terug had ik een kilo cherrytomaten in huis die ik besloot te roosteren in de oven. Uiteindelijk werd het een cherrytomatensaus voor mijn spaghetti die zalig was. En ik had ook nog eens genoeg saus over voor nog een tweede maaltijd.

Meer recepten met cherrytomaten vind je hier.

spaghetti met geroosterde cherrytomatensaus 2

Deze cherrytomatensaus is heel puur van smaak, vooral kinderen zijn er dol op. Als je wat meer pit wilt, kun je altijd nog wat chilipeper toevoegen aan de ui en knoflook. Of rooster eens een rood pepertje mee in de oven.

Geniet van mijn basisrecept! En vergeet niet om een extra portie te maken om in te vriezen, goed voor je portemonnee en voor je humeur als je een drukke dag hebt ;-).

spaghetti met geroosterde cherrytomatensaus 3

Ingrediënten

  • 500 gr cherrytomaten, gehalveerd
  • bakolijfolie
  • zout
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • snufje suiker
  • zwarte peper
  • 2 takjes basilicum, alleen de blaadjes + extra voor garnering
  • 400 gr spaghetti
  • Parmezaanse kaas (optioneel)
  • serveer erbij: een simpele salade en knapperig brood

Aan de slag!

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
  • Meng de gehalveerde cherrytomaten op de bakplaat met een scheut bakolijfolie, een snuf zout en de gedroogde oregano. Zet 30 minuten in de oven.
    spaghetti met geroosterde cherrytomatensaus 5
  • Verhit na 20 minuten een hapjespan en schenk hier een royale scheut bakolijfolie in. Fruit de ui en knoflook circa 8 minuten op middellaag vuur met een snuf zout.
  • Schep de geroosterde cherrytomaten erbij vanuit de oven met een snufje suiker. Meng goed door elkaar en laat circa 10 minuten pruttelen tot overtollig vocht weg is. Proef halverwege en voeg naar smaak zwarte peper en optioneel zout toe. Roer op het laatst de basilicumblaadjes erdoor.
    spaghetti met geroosterde cherrytomatensaus 6
  • Kook ondertussen de spaghetti beetgaar in gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Pureer de saus volledig in een goede blender of met een staafmixer. Zowel mijn blender als staafmixer zijn heel krachtig, waardoor je ook geen tomatenvelletjes meer proeft in de saus.
    spaghetti met geroosterde cherrytomatensaus 7
  • Schep de saus terug in de hapjespan en schep de gekookte spaghetti vanuit de pan (met aanhangend vocht) bij de saus. Hussel door elkaar terwijl je het verwarmt. Voeg eventueel nog een extra scheutje kookvocht van de spaghetti toe om de saus nog smeuïger te maken.
  • Serveer op diepe borden met blaadjes basilicum en optioneel nog wat geraspte Parmezaanse kaas.

Notities

  • Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen. Serveer er eventueel nog een simpele salade bij.
  • Als ik de cherrytomaten rooster, maak ik altijd een dubbele hoeveelheid. De helft van de pastasaus vries ik vervolgens in voor een drukke dag.
  • Om de velletjes volledig uit de saus te krijgen, heb je wel een krachtige blender (ik gebruik altijd mijn Magimix blender) of staafmixer nodig. Als je toch nog velletjes hebt, zou je de saus kunnen zeven. Maar dat is wel een uitdaging door de dikte van de saus. Als alternatief kun je ook goede trostomaten eerst ontvellen en daarna in grove stukken roosteren.
  • Voorbereiding, incl. roosteren: 40 minuten
  • Bereiding: 20 minuten
spaghetti met geroosterde cherrytomatensaus 4

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)