Bavette met vijgenchutney en pastinaak stamppot met geroosterde ui

Vanochtend vertelde ik jullie al over de Lindenhoff en dat ze hun fantastische producten nu ook bij jou in de keuken komen afleveren. Een uitkomst voor de thuiskok die graag met goede producten kookt. Heb je een speciaal etentje in de planning staan, kijk dan zeker even in hun nieuwe webshop!

De komende tijd ga ik iedere maand een recept maken met de ingredienten uit de speciale Lindenhoff ‘mystery box’ die ze mij toesturen. De box die ik afgelopen maand heb ontvangen zat gevuld met de heerlijkste producten. Zoals black angus runder bavette, verse vijgen, pastinaak, gezouten boter, kervel en geroosterde ui. Daar wist ik wel raad mee en vandaag geef ik jullie het recept voor de bavette met vijgenchutney en pastinaak stamppot met geroosterde ui die ik daarmee heb gemaakt. Die kan alvast op je kerst wishlist of maak er je vrienden/familie blij mee in het weekend.

bavette-met-vijgenchutney-en-pastinaakpuree-3

Wat je nodig hebt voor 4 personen

150gr gezouten boter, kamertemperatuur
bosje kervel, fijngehakt
– 1 teentje knoflook
1 stuk bavette van circa 600 gram
6 vijgen
– 1 sjalot
– olijfolie
– zout
– 2el rode wijnazijn
– 1tl rietsuiker
– 25ml water
– blaadjes van 1 takje tijm
– gemalen zwarte peper
500gr pastinaak
– 500gr kruimige aardappel
1 geroosterde ui
– 100ml melk
250gr shiitake

bavette-met-vijgenchutney-en-pastinaakpuree-ingredienten

Wat je gaat doen

Meng 120gr boter met een half bosje fijngehakte kervel en uitgeperst teentje knoflook. Wrijf hier de bavette helemaal mee in en laat afgedekt een paar uur marineren in de koelkast. Haal 1 uur voordat je gaat bereiden uit de koelkast om zowel het vlees als de boter op kamertemperatuur te laten komen.

Snijd de vijgen grof en snipper de sjalot. Verhit een medium pan en fruit de sjalot in 1 eetlepel olijfolie met een snufje zout. Roer de vijgen erdoor samen met 1el rode wijnazijn, rietsuiker, 25ml water en tijm. Laat 15 minuten rustig pruttelen. Schenk extra water erbij als het te droog wordt. Proef en voeg eventueel extra azijn toe als je het nog te zoet vindt. Breng op smaak met zout en peper.

Schil de pastinaak en aardappel en kook in ruim kokend water met zout gaar, dit duurt ongeveer 20 minuten. Snijd de geroosterde ui in stukjes en hak de rest van de kervel grof. Giet de pastinaak en aardappel af en stamp grof in de pan met een scheutje melk en klontje gezouten roomboter. Schenk extra melk erbij als de puree nog te droog is. Roer de geroosterde ui en kervel erdoor en breng op smaak met peper en zout.

Laat een koekenpan goed heet worden en leg de bavette erin. Bak rondom bruin in, ongeveer 6 minuten per kant. Pak in aluminiumfolie en laat 10 minuten rusten. Snijd in de tussentijd de shiitake grof en bak in dezelfde pan aan met een snufje zout.

Trancheer de bavette (tegen de draad in) en leg de plakjes op een schaal. Verdeel de shiitake erover en serveer met de chutney en puree. Garneer met grof gehakte kervel. Of, in mijn geval, met peterselie, omdat ik al mijn kervel al had opgemaakt.

Wijntip: Corette Syrah

bavette-met-vijgenchutney-en-pastinaakpuree-1

Voor dit recept heb ik gratis producten van de Lindenhoff ontvangen. Lees hier mijn disclaimer.

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Bavette met vijgenchutney en pastinaak stamppot met geroosterde ui”

 1. En bedankt. Je hebt me uren van turen op het www bespaard. Ik weet wat we met Kerst op tafel zetten als ik mag gaan koken voor 7 personen. Hier word ik vrolijk van..

 2. Lijkt me heerlijk. Ben gek op bavette. Vlees wat van zichzelf al zo lekker Is. We gooien het meestal op de BBQ. Maar ga dit wel een keertje proberen

 3. Voor aankomende kerst is de Cotes de Boeuf al besteld maar daarbij zou ik graag deze vijgenchutney en pastinaak stampot maken. Een vraagje.. wat voor soort vijgen gebruik je hiervoor?

 4. Dag Francesca, geweldig recept, ik ga het maken met kerst. Twee vragen: kun je de compote van tevoren maken en weer opwarmen? En heb je een suggestie voor een groenten bijgerecht? Ik dacht zelf aan je geglaceerde wortelen met honing en tijm. Dank vast voor je reactie!

  1. Ja, compote kun je opwarmen. De geglaceerde wortelen passen daar goed bij. Of anders iets met geblancheerde groene groenten? Succes en eet lekker 🙂

 5. Wauw, net bij de slager een mooi stukje bavette gehaald. Maar wat maak je er nou mee? Al zoekend op internet kom ik hier op uit. Ik ga dit zeker vanavond proberen. Hop hop naar de supermarkt voor de rest van de ingrediënten. thanks francesca

 6. Wij willen het precies zo gaan maken met kerst. Maar hoe heet dat papier waar het op ligt?

 7. Hellup, suffe vraag mss maar ik heb verse vijgen.. moet ik die uitlepelen of met schil en al verwerken?.. heb stress nu

  1. Vooral geen stress hebben, want Google is er ook altijd nog. En die heeft heel veel antwoorden ;-). Maar uitlepelen zonder schil zou ik in dit geval doen.

Reacties zijn gesloten.