Bloemkoolsoep met cheddar

Dit is zo’n heerlijk herfstsoepje waar je in het weekend een flinke pan van maakt. Lekker om jezelf te verwarmen met een kopje als het buiten guur is. Maar ook gewoon voor de maandagavond als je vegetarisch wilt eten. Met geroosterde broodjes erbij met gesmolten cheddar. Doe mij een lol …

Dit is zo’n heerlijk herfstsoepje waar je in het weekend een flinke pan van maakt. Lekker om jezelf te verwarmen met een kopje als het buiten guur is. Maar ook gewoon voor de maandagavond als je vegetarisch wilt eten. Met geroosterde broodjes erbij met gesmolten cheddar. Doe mij een lol en koop dan wel echte cheddar voor deze soep en niet die smeltplakjes uit de supermarkt. Die mag je van mij prima gebruiken (heb ik ook wel eens gedaan), maar niet in deze soep. Want dat is echt zonde van de smaak. Dus breng even een bezoekje aan je kaasboer en haal daar een stukje cheddar. Geen zin of geen tijd om naar de kaasboer te gaan? Dan laat je de cheddar uit het gerecht of je vervangt het door wat geraspte oude kaas.

Bloemkoolsoep_3

Wat je nodig hebt

– 1 ui
– 1 stengel bleekselderij
– 1 bloemkool
– 2 takjes rozemarijn
– 1000ml kippenbouillon (gebruik groentebouillon voor de vegetarische versie)
– 1/2tl nootmuskaat
– 100gr cheddar
– olijfolie om in te bakken
– zeezout
– gemalen zwarte peper

Wat je gaat doen

Hak de ui en de bleekselderij grof. Snijd de bloemkool in roosjes en hak de blaadjes van de rozemarijn fijn.

Verwarm wat olijfolie in een grote soeppan. Fruit hier de ui en bleekselderij in totdat het zacht wordt en glazig begint te zien. Voeg de bloemkool erbij en roer goed door. Laat nog een minuutje doorbakken.

Schenk daarna de bouillon erbij en voeg de gehakte rozemarijn en nootmuskaat toe. Heb je wel eens nootmuskaat zelf geraspt? Je kunt de nootmuskaat noten gedroogd kopen en dan met een klein raspje gebruiken. Qua smaak een enorme verbetering versus de poeder die je in de winkel koopt.

Breng de soep aan de kook en laat 30-40 minuten pruttelen op laag vuur. Haal daarna de staafmixer erdoor en maal de soep helemaal fijn. Snijd de cheddar in blokjes en roer deze door de nog warme soep heen zodat de kaas helemaal smelt. Proef de soep en breng eventueel nog op smaak met zout en peper.

Tip van mede foodblogster Kay: serveer de soep met een drupje amandelolie. Ik heb het uitgeprobeerd en dit is een heerlijke combinatie!

Bloemkoolsoep_2

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca