Tempeh stoofpotje

Co-blogger Bo heeft een maand vegan geleefd voor de Veganuary challenge. In deze blog vertelt ze haar laatste ervaringen na 4 weken en geeft ze het recept voor een tempeh stoofpotje. Mijn vegan maand zit erop! En zo in het staartje van Veganuary heb ik nog 2 dingen ontdekt en …

Co-blogger Bo heeft een maand vegan geleefd voor de Veganuary challenge. In deze blog vertelt ze haar laatste ervaringen na 4 weken en geeft ze het recept voor een tempeh stoofpotje.

Mijn vegan maand zit erop! En zo in het staartje van Veganuary heb ik nog 2 dingen ontdekt en geleerd die ik toch nog even met jullie wil delen:

1. Er is een briljante vegan website, VeggieDeli, die helaas gesloten was toen ik ervan hoorde, maar wat een uitkomst was geweest! Hier verkopen ze echt van alles, waaronder vegan kaas die echt oké is, maar ook Liquid Smoke waarmee je onder andere vegan bacon mee kunt maken. Omdat de site gesloten was heb ik dit recept voor tempeh bacon nog niet kunnen proberen, maar deze ga ik zeker nog eens maken. Ook als ik zo weer gewoon spek mag eten ;-).

2. Ik begrijp het gebruik van vleesvervangers inmiddels hartstikke goed. Was ik er eerst sceptisch over: de opmerking “Je wilt toch geen vlees eten, dus waarom doen alsof?” was mij niet vreemd. Maar na dagen van groenten en noten kan ik zeggen dat je toch echt gewoon een extra structuur mist. En een ‘iets’ dat je een eigen smaak kan geven. Een paprika is en blijft een paprika, tenzij je met stikstof aan de slag gaat. Maar goed, daar heb ik doordeweeks niet zo’n zin in hoor. Dus onder deze blog een heel fijn recept voor een vegan tempeh stoofpotje.

Blijft ze vegan?

Misschien hebben jullie het al geraden uit de eerdere blogs, maar een vegan levensstijl is niets voor mij. Ik wil kunnen genieten van eten, maar wel met een bewuste blik. Wat ik heel belangrijk vind, is het lelijke woord ‘consuminderen’. Het is echt niet nodig om elke maaltijd vlees of vis te eten. Zelfs niet elke dag van de week. Een beetje minder is beter voor onze planeet en het welzijn van dieren. Afgelopen maand heb ik genoeg inspiratie opgedaan om er af en toe eens een vegan dag tussendoor te fietsen en zeer zeker vaker vegetarisch te eten. Vegan is niet per se moeilijk of tijdrovend, het haalde mij alleen wel volledig uit mijn ‘comfort zone’  waardoor het in het begin meer tijd en aandacht vergde.

Bo goes vegan_introductie

Tempeh stoofpotje

Ik at dit gerecht bij vegan Restaurant Gare du Nord in Rotterdam en dit was mijn eerste kennismaking met tempeh. Ik vond het zo lekker en verrassend van structuur dat ik het recept heb gevraagd. Dat konden ze me niet precies meer geven (daar hou ik van), maar in ieder geval wel de ingrediënten. Dus thuis de keuken ingedoken en dit heerlijke stoofpotje ermee gemaakt.

Wat je nodig hebt voor 4 personen
– 1 prei
– 1 ui
– 1 blok tempeh, in blokjes
– 4 winterpenen
– olie om in te bakken
– 140 gram tomatenpuree
– 1 groentebouillonblokje
– 150 ml rode wijn
– 1 blad laurier
– peper en zout

bo_goes_vegan_tempeh_stoofpotje_2

Wat je gaat doen
Snijd de prei in ringen en snipper de ui. Snijd de tempeh en winterpeen in blokjes. Verwarm een grote braadpan en fruit de prei en olie in 2 eetlepels olie. Voeg de tempeh en tomatenpuree toe en bak even mee. Verkruimel het groentebouillonblokje en blus af met de rode wijn. Voeg de gesneden winterpeen toe en schenk er eventueel nog wat water bij als het geheel niet onder water staat. Voeg de laurier en een flinke snuf peper en zout toe. Breng aan de kook en draai daarna het vuur laag zodat het lekker kan sudderen. Laat het tenminste 2 uur op staan. Is het geheel daarna nog te waterig? Laat het even koken zonder deksel. Eet smakelijk!

Tip: Je kan hier natuurlijk zo’n beetje elke groente aan toevoegen die je lekker vindt. Ideaal om restjes op te maken!

Ook zo benieuwd of ze het echt de hele maand heeft volgehouden?

Met dank aan mijn collega’s en vriend heb ik het heel lang vol gehouden. Het was echt niet altijd even makkelijk en ik was ook zeker niet altijd even gezellig haha. Omdat het niet een overtuiging vanuit mezelf is, was het soms echt moeilijk om vol te houden. Alleen toen ik bij de Vrienden van Amstel Live was, chagrijnig door de file en ook niet direct een vegan hotspot, heb ik gespijbeld. Friet met mayo en een kaassoufflé. De mayo was vies dus daar heb ik omheen gegeten en van de kaassoufflé heb ik intens genoten. De laatste twee dagen die daarna kwamen, ben ik voor de vorm nog wel vegan geweest.

bo_goes_vegan_recap

Tussendoor heb ik voor mezelf een enorme Serranoham gekocht waar ik (en m’n kat) heel erg naar hebben uitgekeken tijdens de maand! En op de laatste dag van Veganuary zat mijn boodschappenmandje tjokvol kaas en vis.

Dat was ‘m dan, mijn Veganuary challenge. Ik hoop dat jullie wat hebben gehad aan mijn ervaringen en recepten. Liefs, Bo

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)