Tempeh stoofpotje

Co-blogger Bo heeft een maand vegan geleefd voor de Veganuary challenge. In deze blog vertelt ze haar laatste ervaringen na 4 weken, geeft ze het recept voor een tempeh stoofpotje en geeft ze ook nog een ‘groen’ kookboek cadeau!

Mijn vegan maand zit erop! En zo in het staartje van Veganuary heb ik nog 2 dingen ontdekt en geleerd die ik toch nog even met jullie wil delen:

1. Er is een briljante vegan website, VeggieDeli, die helaas gesloten was toen ik ervan hoorde, maar wat een uitkomst was geweest! Hier verkopen ze echt van alles, waaronder vegan kaas die echt oké is, maar ook Liquid Smoke waarmee je onder andere vegan bacon mee kunt maken. Omdat de site gesloten was heb ik dit recept voor tempeh bacon nog niet kunnen proberen, maar deze ga ik zeker nog eens maken. Ook als ik zo weer gewoon spek mag eten ;-).

2. Ik begrijp het gebruik van vleesvervangers inmiddels hartstikke goed. Was ik er eerst sceptisch over: de opmerking “Je wilt toch geen vlees eten, dus waarom doen alsof?” was mij niet vreemd. Maar na dagen van groenten en noten kan ik zeggen dat je toch echt gewoon een extra structuur mist. En een ‘iets’ dat je een eigen smaak kan geven. Een paprika is en blijft een paprika, tenzij je met stikstof aan de slag gaat. Maar goed, daar heb ik doordeweeks niet zo’n zin in hoor. Dus onder deze blog een heel fijn recept voor een vegan tempeh stoofpotje.

Blijft ze vegan?

Misschien hebben jullie het al geraden uit de eerdere blogs, maar een vegan levensstijl is niets voor mij. Ik wil kunnen genieten van eten, maar wel met een bewuste blik. Wat ik heel belangrijk vind, is het lelijke woord ‘consuminderen’. Het is echt niet nodig om elke maaltijd vlees of vis te eten. Zelfs niet elke dag van de week. Een beetje minder is beter voor onze planeet en het welzijn van dieren. Afgelopen maand heb ik genoeg inspiratie opgedaan om er af en toe eens een vegan dag tussendoor te fietsen en zeer zeker vaker vegetarisch te eten. Vegan is niet per se moeilijk of tijdrovend, het haalde mij alleen wel volledig uit mijn ‘comfort zone’  waardoor het in het begin meer tijd en aandacht vergde.

Bo goes vegan_introductie

Tempeh stoofpotje

Ik at dit gerecht bij vegan Restaurant Gare du Nord in Rotterdam en dit was mijn eerste kennismaking met tempeh. Ik vond het zo lekker en verrassend van structuur dat ik het recept heb gevraagd. Dat konden ze me niet precies meer geven (daar hou ik van), maar in ieder geval wel de ingrediënten. Dus thuis de keuken ingedoken en dit heerlijke stoofpotje ermee gemaakt.

Wat je nodig hebt voor 4 personen
– 1 prei
– 1 ui
– 1 blok tempeh, in blokjes
– 4 winterpenen
– olie om in te bakken
– 140 gram tomatenpuree
– 1 groentebouillonblokje
– 150 ml rode wijn
– 1 blad laurier
– peper en zout

bo_goes_vegan_tempeh_stoofpotje_2

Wat je gaat doen
Snijd de prei in ringen en snipper de ui. Snijd de tempeh en winterpeen in blokjes. Verwarm een grote braadpan en fruit de prei en olie in 2 eetlepels olie. Voeg de tempeh en tomatenpuree toe en bak even mee. Verkruimel het groentebouillonblokje en blus af met de rode wijn. Voeg de gesneden winterpeen toe en schenk er eventueel nog wat water bij als het geheel niet onder water staat. Voeg de laurier en een flinke snuf peper en zout toe. Breng aan de kook en draai daarna het vuur laag zodat het lekker kan sudderen. Laat het tenminste 2 uur op staan. Is het geheel daarna nog te waterig? Laat het even koken zonder deksel. Eet smakelijk!

Tip: Je kan hier natuurlijk zo’n beetje elke groente aan toevoegen die je lekker vindt. Ideaal om restjes op te maken!

Ook zo benieuwd of ze het echt de hele maand heeft volgehouden?

Met dank aan mijn collega’s en vriend heb ik het heel lang vol gehouden. Het was echt niet altijd even makkelijk en ik was ook zeker niet altijd even gezellig haha. Omdat het niet een overtuiging vanuit mezelf is, was het soms echt moeilijk om vol te houden. Alleen toen ik bij de Vrienden van Amstel Live was, chagrijnig door de file en ook niet direct een vegan hotspot, heb ik gespijbeld. Friet met mayo en een kaassoufflé. De mayo was vies dus daar heb ik omheen gegeten en van de kaassoufflé heb ik intens genoten. De laatste twee dagen die daarna kwamen, ben ik voor de vorm nog wel vegan geweest.

bo_goes_vegan_recap

Tussendoor heb ik voor mezelf een enorme Serranoham gekocht waar ik (en m’n kat) heel erg naar hebben uitgekeken tijdens de maand! En op de laatste dag van Veganuary zat mijn boodschappenmandje tjokvol kaas en vis.

Cadeautje van Bo: het ‘Groen is geweldig!’ kookboek

Omdat jullie me ook zo gesteund hebben tijdens de Veganuary maand heb ik nog een cadeautje om weg te geven. Het ‘Groen is geweldig!’ kookboek met daarin 150 hippe, lekkere en vegan recepten. Wil je hierop kans maken, laat dan een berichtje achter onderaan deze blog waarin je mij vertelt waarom je dit boek graag zou willen winnen. Ik kies daar op zondag 15 februari de leukste reactie uit. Meedoen kan dus t/m zaterdag 14 februari!

bo_goes_groen_is_geweldig_winactie

Dat was ‘m dan, mijn Veganuary challenge. Ik hoop dat jullie wat hebben gehad aan mijn ervaringen en recepten. En als jullie nog vragen hebben of iets willen delen, laat het me zeker weten!

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Tempeh stoofpotje”

 1. Het lijkt me erg leuk om eens een tijdje vegan te eten en te kijken of het bevalt!

 2. Omdat veganistisch eten enorm lekker is en mensen om me heen meer te inspireren.
  Om meer inspiratie op te doen voor een driegangenmenu voor vrienden, hun commentaar te noteren en aan het eind vertellen dat alles vegan was.
  En vooral om meer te genieten

 3. VEGAN staat voor mij voor: vrolijkheid, energie, gezondheid, aandacht en natuur. Dit boek lijkt me echt de BOM. De cover ziet er alleen al geweldig uit. Heel fris, geen poespas…

  ‘Everyone has their own definition of a healthy lifestyle, and mine has come to mean making health a priority but not an obsession’. -Daphne Oz

  Ik ga duimen… en zet alvast de pannetjes klaar in mijn keuken. Superleuke actie! Dit boek zal absoluut niet ergens in een kast gaan verstoffen… Leuk om uit te koken voor mijn familie, vrienden en mezelf.

 4. Nu we een gezin zijn is het koken van gezonde gerechten voor ons belangrijk geworden. Hier horen ook maaltijden zonder vlees bij. Maar als vleeseter is het wel moeilijk inspiratie op te doen voor een lekker gerecht waar ik iedereen blij mee kan maken. Ik denk dat dit kookboek wel eens een eye opener voor ons kan zijn

 5. Ik ben al sinds mijn 15de vegetarisch, na het zien van een docu over het slachten van kippetjes kreeg ik geen nugget meer door mijn keel. Ook mijn zus en haar vriend zijn vega. We komen eens per maand bij elkaar en koken dan om de beurt iets lekkers. Dat word steeds meer een uitdaging. Niet alleen om vernieuwend bezig te zijn, maar ook om rekening te houden met de allergieen en overgevoeligheden van ons drietjes. Zo is melk en koeien kaas niet toegestaan (dus ook geen heerlijke kaassouflee). Geen cacao of chocolade, jeetje wat jammer & ook geen eieren. Laatst zei mijn zus nog “we zijn niet vegetarisch maar bijna-veganist”. Laat ik daar nou juist geen kookboeken over hebben. Steeds het internet afzoeken naar geschikte en vooral smakelijke maaltijden en snacks is ook niet alles. Vandaar dat ik heel graag meedoe met deze leuke actie, fingers crossed….

 6. Heb het stoofpotje gemaakt met temphe: buiten de laurier, oregano, thijm en paprika toegevoegd. De temphe blokjes als ze afgebakken waren gekruid met vegan kippenkruiden. Het was lekker. Heb het gemaakt v mijn man , zelf ben ik niet vegan .

Reacties zijn gesloten.