Boeuf bourguignon

 Boeuf bourguignon valt in de categorie ‘gerechten die je het liefst iedere week wil eten’. Zo lekker is deze versie. In de praktijk komt het er op neer dat je het misschien maar één, en als je mazzel hebt twee keer per jaar maakt. Het kost nou eenmaal tijd om deze fijne boeuf bourguignon te maken, maar als het dan klaar is…

Waar komt boeuf bourguignon vandaan?

Boeuf bourguignon komt uit de Franse Bourgogne-streek, de naam verklapt natuurlijk al een hoop. Ik heb begrepen dat dit gerecht ooit ontstaan is bij de arme boeren die op deze wijze de meest taaie stukken rundvlees nog smakelijk wisten te maken. Armeluiseten dus. Hedendaags is het een van de meest gewaardeerde culinaire recepten van Frankrijk. Mooi om te zien hoe dit zich heeft ontwikkeld in de loop der tijd.

Er zijn tal van recepten voor het maken van boeuf bourguignon en iedere Franse familie heeft waarschijnlijk een geheim familierecept. Maar wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben is dat je er de tijd voor moet nemen. Het genieten daarna zal groot zijn.

Wat je nodig hebt het boeuf bourguignon recept voor 4 personen

  • 100 gr gerookt spek, in blokjes
  • bakolijfolie
  • 1 kg rundvlees om te stoven (bijvoorbeeld riblappen), in grove stukken
  • bloem
  • ghee/boter
  • 1 ui, grofgehakt
  • 1 wortel, in blokjes
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 fles rode wijn (uit de Bourgogne)
  • 500 ml warme runderbouillon/-fond
  • 2 teentjes knoflook, geplet
  • 2 laurierblaadjes
  • 5 takjes tijm
  • bosje platte peterselie
  • zwarte peper
  • zeezout
  • 300 gr champignons, in vieren gesneden
  • 100 gr zilveruitjes

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 45 minuten / Stooftijd: minimaal 3 uur

1. Zet een grote braadpan op het vuur en bak het spek krokant in 1 el olie. Schep daarna uit de pan, maar laat het vet in de pan zitten. En vergeet niet: voor boeuf bourguignon moet je geduld hebben!

2. Bestrooi de stukken rundvlees licht met bloem en bak rondom bruin aan in het spekvet en een flinke lepel ghee of boter. Schep uit de pan en laat het vet weer in de pan.

3. Fruit de ui en wortel een aantal minuten in het vet. Roer de tomatenpuree erdoor en bak 1 minuut mee.

4. Zet het vuur lager en schenk de wijn en runderbouillon in de pan. Leg hierin het vlees, spekblokjes, tenen knoflook, laurier, 4 takjes tijm, 4 takjes platte peterselie, snuf zwarte peper en zout.

5. Laat het vlees minimaal 3 uur op een laag pitje stoven met de deksel op de pan. Controleer de inhoud ieder uur en pas als het vlees helemaal uit elkaar valt is de boeuf bourguignon klaar. Dit kan 3 uur duren, maar misschien ook wel 5. Daarom is het een perfect gerecht om op zondagochtend op het vuur te zetten, zoals ik ook deed.

6. Zet een koekenpan op middelhoog vuur en smelt daarin een flinke klont boter. Bak de champignons bruin aan met een snuf zout en blaadjes van 1 takje tijm. Als de champignons zacht zijn roer je de zilveruitjes erdoor en die bak je kort mee.

7. Vis de laurierblaadjes en kruidentakjes uit de pan met het vlees en roer de champignons en zilveruitjes erdoor. Laat nog 15 minuten op het vuur pruttelen (zonder deksel) en proef. Voeg eventueel naar smaak nog peper en zout toe. Vind je de saus nog te dun, dan kun je die binden met bloem en boter of een maïzenapapje (1 el maïzena + 1 el water).

8. Serveer de boeuf bourguignon met gehakte platte peterselie, aardappelpuree en een glas rode wijn uit de, jawel, Bourgogne.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

recept boef bourguignon

Een dag later is de smaak van de boeuf bourguignon nog lekkerder dus ik hoop dat je restjes hebt. Verwarm de inhoud van de pan op laag vuur en eet wat over is met stevig brood om in de saus te dopen.

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Boeuf bourguignon”

      1. Hi Riet, dat kan hoor 🙂 Heb je het ‘nieuwsbrief ontvangen’ aangevinkt toen je deze reactie achterliet? Anders kun je je helemaal rechtsonder inschrijven met je e-mailadres.

  1. Dag Francesca,

    Bedoel je zilveruitjes uit een potje?
    Ik hoop dat je me gauw antwoord geeft want over 3 uur is de boeuf klaar!

    Groeten
    Loes

    1. Is het nog gelukt Loes? Inderdaad de zilveruitjes uit een potje. Die van Kesbeke gebruiken we graag.

  2. Beste Francesca volgens mij is het veel lekkerder met verse zilveruitjes. Ook al spoel je het af, het geeft toch een heel andere smaak.
    De verse kleine uitjes worden juist zoetig.
    Niet iedereen weet van de verser zilveruitjes. Die je ook nog even moet schoonmaken net als de grote voor je ze kunt verwerken…

    1. Alcohol verdampt op tempratuur van 80 graden, na 3 uur koken op 100 graden is de alcohol zeker verdampt! U kunt dit veilig gebruiken. Vriendelijke groet Joan

  3. Ik vraag me af voor hoeveel personen dit recept is. Ik denk dat ik eroverheen lees….

    1. Het recept is voor 4 personen. Staat er inderdaad niet bij, maar dat zal ik nu even doen. Bedankt voor het doorgeven 🙂

  4. Hoi Francesca, heerlijk gerecht. Weet jij toevallig ook of het lekker blijft als je het invriest?
    Of of je het ook een dag van te voren klaar kunt maken? Groetjes Anja

    1. Hi Anja, een dag eerder maken zou ik zeker doen! Want dat komt de smaak alleen maar ten goede. Invriezen kan ook wel. Eerst goed laten afkoelen en daarna de vriezer in. Rustig laten ontdooien voordat je het weer verwarmd in een pannetje.

  5. Kan dit recept ook in de oven? En op hoeveel graden dan? En is de bereidingstijd dan even lang?

    1. Dat kan vast wel, maar ik heb het zelf nog nooit zo gedaan. Ik kan je daarom niet adviseren over de graden en de bereidingstijd 🙂

      1. Je kan dit gerecht prima in de oven laten stoven. Op 130 graden gaat dit perfect. Het voordeel is dat het dan nooit kan aanzetten in je pan.

  6. Raden jullie aan Runderbouillon te maken of gewoon zo’n pot runderfond te kopen?

    1. Runderbouillon zelf maken is natuurlijk het allerlekkerst. Maar er is ook goede kwaliteit runderfond te koop in de winkel. Bijvoorbeeld van Fundo of Lacroix.

  7. Hoi Francesca, wat een superlekker gerecht is dit. Het is zonde om het maar 2 x per jaar te eten. Vandaag ben ik het voor de tweede keer aan het maken. Vorige maand voor de eerste keer. Bedankt voor het delen van je recept.

    1. Ik zou dan 2 grote pannen gebruiken en per 7/8 personen in 1 pan bereiden. Heel belangrijk hierbij: het vlees moet je in meerdere batches gaan aanbraden in het begin. Het mag namelijk niet gaan stapelen, maar moet los van elkaar bruin worden. Anders schroeit het niet goed dicht. Verder kun je dezelfde bereiding aanhouden. Wel even goed kijken naar de kruiden en knoflook, die zou ik niet verdubbelen per pan maar x 1,5 doen.

  8. Al zo vaak dit recept gemaakt het is heerlijk bedankt dat je dit wil delen

  9. Ben bezig met dit heerlijke recept alleen , heb vlees gebakken zoals er staat maar zonder peper en zout toe te voegen, de saus is heerlijk maar het vlees smaakt flauw . kan ik hier nog iets aan doen?

  10. Beste Francesca,

    Vandaag voor het eerst je recept van Boeuf Bourguinon gemaakt. Een heerlijk recept terwijl ik nooit zo hou van wijn in gerechten. Dit gerecht is voor herhaling vatbaar.

  11. Fijn recept voor dit fijne gerecht! Duidelijke stappen, niet ingewikkeld, prima resultaat! Dank!

  12. Kan ik dit recept ook in de slowcooker maken? En zo ja, hoe lang zal t ongeveer moeten stoven?

  13. Graag nieuwsbrief ontvangen.
    Nu de boeuf aan het maken en ruikt al heerlijk in de keuken.

Reacties zijn gesloten.