5 van 1 stem

Braised beef buns uit Burgers & BBQ Bites

4 uur 40 minuten
Hoofdgerecht
Barbecue

Ik heb nu drie barbecue boeken van Jord Althuizen in de kast staan en eigenlijk heeft nog geen enkel recept me teleurgesteld. Kan ook bijna niet anders, want deze man (die je wellicht ook kent van Smokey Goodness en de Black Smoke restaurants) weet echt alles over de kunst van …

Ik heb nu drie barbecue boeken van Jord Althuizen in de kast staan en eigenlijk heeft nog geen enkel recept me teleurgesteld. Kan ook bijna niet anders, want deze man (die je wellicht ook kent van Smokey Goodness en de Black Smoke restaurants) weet echt alles over de kunst van het barbecueën. Op zijn nieuwste boek Burgers & BBQ Bites zie ik onderaan zelfs de titel ‘pyro-culinair avonturier’ staan. Nou heb ik niet de ambitie om dat ooit te gaan evenaren (en ik weet ook nog niet precies wat het inhoudt), maar als ik met zijn boek waanzinnige lekkere burgers kan maken op mijn barbecue, ben ik allang heel blij.

In Burgers & BBQ Bites vind je onder andere recepten voor sappige burgers, sandwiches, shakes, snacks en taco’s. Achterin nog een kleine toegift met recepten voor grotere stukken vlees (denk aan brisket) en tussendoor lees je verhalen over de Smokey Goodness avonturen. De fotografie is wederom subliem met, voor mijn gevoel, dit keer nog meer rook en vuur erin verwerkt. Ik wil trek krijgen als ik door een kookboek blader, van dit boek kreeg ik het vanaf de eerste pagina en aan het einde van het boek was ik de barbecue al aan het aansteken. Dat zegt genoeg.

Deze keer vind je ook recepten in het boek waarmee je sneller aan tafel kunt, oftewel ook makkelijk doordeweeks even iets kunt maken. Al dan niet met wat voorbereiding waarvoor je ’s ochtends al iets in de marinade hebt gelegd. Dat vind ik fijn. Want ook al hou ik er enorm van om in het weekend uren bezig te zijn, doordeweeks wil ik ook weleens binnen 30 minuten nadat de barbecue heet is aan tafel kunnen. En daar vind je zeker goede recepten voor!

Jullie weten dat ik altijd een recept test voordat ik mijn review schrijf. En mijn keuze viel deze keer op niet een, maar twee recepten. Eigenlijk waren het vijf recepten, maar de rest komt later nog wel een keer ;-). Van de Beerbecue braised beef buns ga ik vandaag het recept met jullie delen, want die waren fenomenaal lekker! Geen andere woorden voor, echt te gek. Ingewikkeld om te maken is het ook absoluut niet, je hebt alleen tijd nodig. Tijd om je beefribs low & slow te laten voorgaren op je barbecue. Daarna laat je het vlees verder garen in het vocht van bier. Deze barbecuetechniek wordt ‘braising’ genoemd. En als je die gebruikt weet je dat het niet kan mislukken. Het vlees wordt zo mals en vol van smaak dat je blijft eten van de beef buns. Volgens het boek krijg je een grijns van oor tot oor, dat hebben we getest en het is een feit.

Ingrediënten

 • 1 kg beefribs, ik heb deze shortribs gebruikt, op kamertemperatuur
 • zout
 • gemalen zwarte peper
 • 1 witte ui, fijngehakt
 • 1 el tijmblaadjes
 • 2 tenen knoflook, fijngehakt
 • 1 blokje runderbouillon
 • 250 ml Guinness, of ander stout bier
 • 3 witte uien, in ringen
 • 3 el boter
 • 4 burgerbuns, liefst brioche
 • 3 el mosterd, ik gebruikte grove mosterd
 • 6 el coleslaw, die ik heel simpel maakte van geraspte witte kool, wortel, appel-ciderazijn, mayonaise, zout en peper

Ook nodig

 • barbecue met deksel voor indirect grillen
 • 5 rookhoutchuncks van circa 5x5 cm, liefst mesquite, hickory of eiken, ik had alleen hickory rookhuitsnippers in huis, werkte ook prima
 • ovenschaal, die groot genoeg is voor je ribs
 • aluminiumfolie
 • skillet of koekenpan

Aan de slag!

 • Steek je barbecue aan en bereid deze voor op indirect grillen. Verhit tot een temperatuur van 130 graden.
 • Kruid je beefribs/shortribs royaal met zout en gemalen peper.
 • Voeg 3 rookhoutchuncks toe aan de gloeiende kolen of voeg rookhoutsnippers toe. Rook de ribs 2 uur in de barbecue.
 • Meng in de tussentijd de fijngehakte ui, tijmblaadjes, knoflooktenen, het runderbouillonblokje en de Guinness in een ovenschaal. Het boek geeft aan dat je deze in de smoker moet opwarmen. Maar die heb ik niet dus na 1 uur en 3 kwartier heb ik de schaal circa 15 minuten op 180 graden opgewarmd in de oven.
 • Leg de ribben vervolgens in het warme vocht. Dek de schaal luchtdicht af met aluminiumfolie en zet de schaal in je barbecue. Laat nog 2 uur sudderen.
 • Haal daarna de schaal eruit en verwijder het aluminiumfolie. Trek het vlees van het bot in kleine draadjes. Vind je dat dat nog niet soepel genoeg gaat? Dan zet je de schaal (afgedekt) nog een minuut of 30 terug in de barbecue. Voeg al het vlees, in draadjes, toe aan het vocht in de ovenschaal.
 • Voeg nog 2 rookhoutchunks toe aan de kolen (of een paar handjes snippers) en zet de ovenschaal weer in de barbecue, onafgedekt. Laat het vlees en de saus nog circa 30 minuten inkoken en roken.
 • Bak in een skillet of koekenpan de uienringen met boter op laag vuur in 15 - 20 minuten tot ze goudbruin en gekaramelliseerd zijn. Schep over in een bakje en dek af met aluminiumfolie.
 • Snijd de burgerbuns open, smeer ze in met mosterd, beleg met coleslaw en daarop een royale hoeveelheid van de gegaarde ribs. Top af met de gekaramelliseerde uien en serveer de beef buns direct.

Notities

 • Met dit recept maak je 4 flinke burgers.
 • Voorbereiding: 10 minuten + Bereiding: 4,5 uur.

Wil je ook een exemplaar van Burgers & BBQ Bites? Je koopt ‘m voor € 22,50 bij je lokale boekhandel of online, bijvoorbeeld hier bij bol.com.

Recept: Jord Althuizen, Burgers & BBQ Bites, Fotografie: Francesca

Het boek Burgers & BBQ Bites heb ik gekregen van de uitgever, lees ook hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)