Ik heb nu drie barbecue boeken van Jord Althuizen in de kast staan en eigenlijk heeft nog geen enkel recept me teleurgesteld. Kan ook bijna niet anders, want deze man (die je wellicht ook kent van Smokey Goodness en de Black Smoke restaurants) weet echt alles over de kunst van het barbecueën. Op zijn nieuwste boek Burgers & BBQ Bites zie ik onderaan zelfs de titel ‘pyro-culinair avonturier’ staan. Nou heb ik niet de ambitie om dat ooit te gaan evenaren (en ik weet ook nog niet precies wat het inhoudt), maar als ik met zijn boek waanzinnige lekkere burgers kan maken op mijn barbecue, ben ik allang heel blij.
In Burgers & BBQ Bites vind je onder andere recepten voor sappige burgers, sandwiches, shakes, snacks en taco’s. Achterin nog een kleine toegift met recepten voor grotere stukken vlees (denk aan brisket) en tussendoor lees je verhalen over de Smokey Goodness avonturen. De fotografie is wederom subliem met, voor mijn gevoel, dit keer nog meer rook en vuur erin verwerkt. Ik wil trek krijgen als ik door een kookboek blader, van dit boek kreeg ik het vanaf de eerste pagina en aan het einde van het boek was ik de barbecue al aan het aansteken. Dat zegt genoeg.
Deze keer vind je ook recepten in het boek waarmee je sneller aan tafel kunt, oftewel ook makkelijk doordeweeks even iets kunt maken. Al dan niet met wat voorbereiding waarvoor je ’s ochtends al iets in de marinade hebt gelegd. Dat vind ik fijn. Want ook al hou ik er enorm van om in het weekend uren bezig te zijn, doordeweeks wil ik ook weleens binnen 30 minuten nadat de barbecue heet is aan tafel kunnen. En daar vind je zeker goede recepten voor!
Jullie weten dat ik altijd een recept test voordat ik mijn review schrijf. En mijn keuze viel deze keer op niet een, maar twee recepten. Eigenlijk waren het vijf recepten, maar de rest komt later nog wel een keer ;-). Van de Beerbecue braised beef buns ga ik vandaag het recept met jullie delen, want die waren fenomenaal lekker! Geen andere woorden voor, echt te gek. Ingewikkeld om te maken is het ook absoluut niet, je hebt alleen tijd nodig. Tijd om je beefribs low & slow te laten voorgaren op je barbecue. Daarna laat je het vlees verder garen in het vocht van bier. Deze barbecuetechniek wordt ‘braising’ genoemd. En als je die gebruikt weet je dat het niet kan mislukken. Het vlees wordt zo mals en vol van smaak dat je blijft eten van de beef buns. Volgens het boek krijg je een grijs van oor tot oor, dat hebben we getest en het is een feit.
Lijkt me waanzinnig lekker maar dit is een sandwich, geen burger.
In het originele recept staat buns, geen burgers. De cursus azijnproeven lijkt me wel iets voor u.
Ik zeg ook niet dat het een burger is 😉