4 van 10 stemmen

Pulled beef burritos

4 uur 10 min
Hoofdgerecht
Tex Mex

Burritos zijn een perfect Tex Mex gerecht om restjes rijst, groenten en bonen in te verwerken. Ik ben er dol op, maar mijn absolute favoriet zijn deze pulled beef burritos. Het malse vlees en de krachtige saus combineren fantastisch met de rijst, zwarte bonen, cherrytomaten, koriander en jalapeños. Als je …

Burritos zijn een perfect Tex Mex gerecht om restjes rijst, groenten en bonen in te verwerken. Ik ben er dol op, maar mijn absolute favoriet zijn deze pulled beef burritos. Het malse vlees en de krachtige saus combineren fantastisch met de rijst, zwarte bonen, cherrytomaten, koriander en jalapeños.

pulled beef burritos 3

Als je het vlees een dag eerder vast stooft, kun je de volgende dag heel makkelijk de burritos maken. Of je maakt voldoende voor twee dagen. De ene dag eet je de pulled beef burritos en de dag erna maak je van de leftovers een rijstsalade met pulled beef. Of maak eens een ovenschotel met rijst, pulled beef, overgebleven bonen en cherrytomaten, wat overige groenten naar keuze en een topping van lekker veel geraspte cheddar en mozzarella.

pulled beef burritos 6
pulled beef burritos 8

Voor de vulling van burritos kun je trouwens onbeperkt combineren, naast vlees ook met gevogelte. Zo zijn onze kinderen dol op krokante kip burritos. Maar je kunt ook deze vega burritos maken met tofu. En ben je even vergeten hoe je burritos ook alweer vouwt? Nou, dat doe je zo! Eerst vouw je de linker- en rechterkant van de wrap over vulling en daarna vouw je ‘m van onder naar boven op. Super simpel en heel makkelijk om te eten.

pulled beef burritos 7

Ingrediënten

Voor de pulled beef:

  • 750 gr runderriblappen
  • 1 zakje Santa Maria Burrito Seasoning Mix
  • bakolijfolie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 10 gr boter
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl pimentpoeder
  • 1 sinaasappel, uitgeperst
  • 1 blik (400 gr) gepelde tomaten
  • 250 ml water
  • 1 el appelciderazijn
  • 1 rundvlees bouillonblokje

Voor de burritos:

  • 250 gr gekookte witte rijst, is 100 gr ongekookte rijst
  • 150 gr zwarte bonen uit blik, afgespoeld en uitgelekt
  • 100 gr cherrytomaten, in kwarten
  • 5 gr verse koriander, fijngehakt (of vervang door platte peterselie)
  • 50 gr geraspte cheddar, optioneel
  • 1 potje Santa Maria Jalapeños, optioneel, voor de liefhebbers
  • 1 verpakking (6 stuks) Santa Maria Tortilla Wraps Large

Aan de slag!

  • Snijd het vlees in grove stukken en meng deze in een kom met de helft van de burrito specerijen en een scheutje bakolijfolie. Laat dit 30 minuten afgedekt staan.
  • Verhit een braadpan en schenk er een scheut bakolijfolie in. Braad de stukken vlees om middelhoog vuur in delen om en om aan tot ze een bruin korstje krijgen. Zorg dat het vlees de ruimte heeft, want dan bakt het goed aan. Als je te veel vlees tegelijk bakt, gaat het stoven in plaats van aanbraden. Schep daarna uit de pan.
  • Zet het vuur wat lager en fruit de uien 10 minuten aan met nog 1 eetlepel van de burrito specerijen en de boter. Roer geregeld en zet het vuur lager als de uien te snel bruinen. Roer de laatste minuut de knoflook, tomatenpuree en pimentpoeder erdoor en bak mee.
  • Blus af met het sinaasappelsap en schraap de bakresten van de bodem los. Schenk de gepelde tomaten, water en appelciderazijn in de pan en verwarm. Verkruimel het rundvleesblokje erboven en roer door.
  • Schep het vlees terug in de pan en roer door. Zorg dat het vlees helemaal onder het vocht staat. Draai het vuur lager tot het heel zachtjes pruttelt en laat het vlees circa 3 uur stoven, met de deksel iets schuin op de pan, tot het helemaal uit elkaar valt. Proef halverwege de saus goed en voeg eventueel nog wat burrito specerijen toe naar smaak.
  • Schep het vlees uit de pan en laat iets afkoelen. Zet het vuur hoger en laat de saus lekker inkoken (zonder deksel) tot een mooie, dikke saus. Trek ondertussen het vlees in sliertjes. Als de saus naar wens is, roer je het vlees erdoor en verwarm je het nog circa 10 minuten op laag vuur.
  • Voor het vullen van de burritos zet je bakjes klaar met alle ingrediënten. Dus de pulled beef, gekookte rijst, zwarte bonen, cherrytomaten, koriander en optionele cheddar en jalapeños voor de liefhebbers.
  • Leg een tortila wrap op je werkvlak en schep aan de onderkant wat witte rijst en daarop wat pulled beef en de overige ingrediënten naar smaak. Vouw daarna de tortilla wrap links en rechts over de vulling en rol daarna van onder naar boven op. Dit is je hele burrito en als je ‘m doormidden snijdt heb je een halve burrito. Zie ook de foto’s hierboven.
  • Als je ze rechtop in een ovenschaal zet, kun je ze nog even kort opwarmen in de oven op 120 graden. Je kunt ze dus ook perfect eerder op de dag vast maken en afgedekt bewaren in de koelkast. Of pak ze per stuk in aluminiumfolie en neem er zo eentje mee voor onderweg.

Notities

  • Met dit recept maak je 6 hele/12 gehalveerde burritos.
  • Hou je pulled beef over? Dat kun je perfect invriezen. Zie voor leftover tips de inleiding van dit artikel.
  • Voorbereiding, inclusief marineren: 35 minuten
  • Bereiding pulled beef: 3,5 uur
  • Bereiding burritos: 30 minuten
pulled beef burritos 5
pulled beef burritos 2

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)