Budget: Vegetarische erwtensoep

Ik had al langere tijd de vegetarische erwtensoep op mijn lijstje staan om eens te maken. En toen ik bezig was met mijn Minderen voor Kinderen budgetmenu en óók nog een vegetarische rookworst kreeg opgestuurd om uit te proberen, was de keuze snel gemaakt.

Het is vooral de geur van erwtensoep waar ik zo van hou, vanaf het moment dat je de pan op het vuur hebt staan pruttelen met de spliterwten. Alleen al door die geur kan ik de soep al bijna proeven. Dat proeven doe ik met een lepel waarvan ik hoop dat deze rechtop blijft staan in mijn kom, want het liefst heb ik mijn erwtensoep lekker dik. Ook als deze vegetarisch is. Eigenlijk is een vegetarische erwtensoep heel makkelijk om te maken. Je hebt er alleen wat tijd voor nodig, zoals altijd bij erwtensoep. Maak ‘m daarom de avond ervoor vast, dan kun je de volgende dag snel aan tafel.

Ik gaf al aan dat we een vegetarische rookworst hadden toegestuurd gekregen van Unox om uit te proberen. Het idee vond ik echt geniaal en de rookworst rook ook als het echte werk toen ik de verpakking openmaakte, maar helaas vond ik de smaak minder geniaal. Toen de plakjes eenmaal door de soep waren geroerd, was het wel prima. Maar ik zal ‘m zelf niet snel kopen. Ik heb daarom de vegetarische rookworst uit de ingrediënten gelaten. Voeg eventueel uitgebakken vegetarische spekjes toe als je nog iets wilt toevoegen of laat de soep zoals ‘ie is. Of voeg een echte rookworst toe, maar ja dan is de erwtensoep niet meer vegetarisch 😉

Deze maaltijd voor 4 personen heeft in totaal circa € 3,25 gekost (exclusief eventuele vleesvervangers) en er bleef ook nog wat over. Dat heb ik de volgende dag als lunch gegeten.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 250 gr gedroogde spliterwten
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1/2 winterpeen, in stukjes
  • 1 prei, in dunne halve ringen
  • 1 knolselderij, in kleine blokjes
  • 2 laurierblaadjes
  • zwarte peper
  • zout
  • serveer erbij: sneetjes volkoren brood

Wat je gaat doen

Bereiden: 2 uur (wat voornamelijk wachten is tot de soep klaar is met pruttelen)

1. Was de spliterwten en meng ze met 1,5 liter water en 1 groentebouillonblokje in een soeppan. Breng aan de kook en laat 1 uur pruttelen met de deksel schuin op de pan.

2. Roer daarna de ui, winterpeen, prei, knolselderij en laurierblaadjes erdoor. Voeg eventueel nog extra heet water toe tot alles net onder staat. Breng opnieuw aan de kook en laat nog 45 minuten op laag vuur pruttelen. Roer geregeld door.

3. Proef de soep en breng verder op smaak met peper en zout.

4. Serveer eventueel naar eigen inzicht met vegetarische spekjes of vegetarische rookworst en zet ook wat sneetjes brood op tafel om mee in de soep te dopen.

Van 1 t/m 7 november ben ik ambassadeur van Minderen voor Kinderen. Met mijn budgetmenu laat ik zien hoe je kunt besparen op de dagelijkse maaltijd, maar nog steeds lekker en voedzaam eet. Alles wat ik bespaar op het eten doneer ik aan Minderen voor Kinderen. Voor kinderen die dat echt nodig hebben, en dat zijn er meer dan je denkt. Doen jullie met me mee? Het is een kleine moeite en we kunnen er veel kinderen mee helpen.

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Budget: Vegetarische erwtensoep”