Vegetarische erwtensoep

Ik had al langere tijd de vegetarische erwtensoep op mijn lijstje staan om eens te maken. En toen ik bezig was met een budgetmenu en óók nog een vegetarische rookworst kreeg opgestuurd om uit te proberen, was de keuze snel gemaakt.

Het is vooral de geur van erwtensoep waar ik zo van hou, vanaf het moment dat je de pan op het vuur hebt staan pruttelen met de spliterwten. Alleen al door die geur kan ik de soep al bijna proeven. Dat proeven doe ik met een lepel waarvan ik hoop dat deze rechtop blijft staan in mijn kom, want het liefst heb ik mijn erwtensoep lekker dik. Ook als deze vegetarisch is. Eigenlijk is een vegetarische erwtensoep heel makkelijk om te maken. Je hebt er alleen wat tijd voor nodig, zoals altijd bij erwtensoep. Maak ‘m daarom de avond ervoor vast, dan kun je de volgende dag snel aan tafel.

Ik gaf al aan dat we een vegetarische rookworst hadden toegestuurd gekregen van Unox om uit te proberen. Het idee vond ik echt geniaal en de rookworst rook ook als het echte werk toen ik de verpakking openmaakte, maar helaas vond ik de smaak minder geniaal. Toen de plakjes eenmaal door de soep waren geroerd, was het wel prima. Maar ik zal ‘m zelf niet snel kopen. Ik heb daarom de vegetarische rookworst uit de ingrediënten gelaten. Voeg eventueel uitgebakken vegetarische spekjes toe als je nog iets wilt toevoegen of laat de soep zoals ‘ie is. Of voeg een echte rookworst toe, maar ja dan is de erwtensoep niet meer vegetarisch 😉

Deze maaltijd voor 4 personen heeft in totaal circa € 3,25 gekost (exclusief eventuele vleesvervangers) en er bleef ook nog wat over. Dat heb ik de volgende dag als lunch gegeten.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

 • 250 gr gedroogde spliterwten
 • 1 groentebouillonblokje
 • 1 ui, gesnipperd
 • 1/2 winterpeen, in stukjes
 • 1 prei, in dunne halve ringen
 • 1 knolselderij, in kleine blokjes
 • 2 laurierblaadjes
 • zwarte peper
 • zout
 • serveer erbij: sneetjes volkoren brood

Wat je gaat doen voor de vegetarische erwtensoep

Bereiden: 2 uur (wat voornamelijk wachten is tot de soep klaar is met pruttelen)

1. Was de spliterwten en meng ze met 1,5 liter water en 1 groentebouillonblokje in een soeppan. Breng aan de kook en laat 1 uur pruttelen met de deksel schuin op de pan.

2. Roer daarna de ui, winterpeen, prei, knolselderij en laurierblaadjes erdoor. Voeg eventueel nog extra heet water toe tot alles net onder staat. Breng opnieuw aan de kook en laat nog 45 minuten op laag vuur pruttelen. Roer geregeld door.

3. Proef de vegetarische erwtensoep en breng verder op smaak met peper en zout.

4. Serveer eventueel naar eigen inzicht met vegetarische spekjes of vegetarische rookworst en zet ook wat sneetjes brood op tafel om mee in de soep te dopen.

Recept & fotografie: Francesca

Op zoek naar meer vegetarische recepten? Kijk dan ook eens hier.

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Vegetarische erwtensoep”

  1. *in de prullenbak gegooid. Bah wat smerig is dat ding!! Gevalletje goed idee, slechte uitwerking.

 1. Ik heb jouw recept gebruikt maar de soep wordt lang niet zo dik als op jouw plaatje! Hoe kan dit en hoe verhelp ik het?

   1. Ja het was wel storend… Maar ik ben er nu achter dat als ik hem 1 dag vantevoren maak, dat hij dan de dag erna perfecte dikte is!

    Hoelang kan je deze soep trouwens bewaren in de koelkast als je geen (vegetarische) rookworst gebruikt?

 2. Heerlijke erwtensoep. Bij mij was de soep ook eerst aan de dunne kant maar door dan even de pan zonder deksel verder te laten pruttelen werd deze dikker.

  1. Om de soep dikker te krijgen, doe ik er op ’t laatst nog een geraspte aardappel bij en pruttel die dan nog +/_ 5 minuutjes mee. Proef je niets van, maar werkt perfect. De grootte moet je effe uitproberen. Je kunt dan de soep dezelfde dag eten. De volgende dag is natuurlijk wel altijd lekkerder.

Reacties zijn gesloten.