4 van 4 stemmen

Klassieke carrot cake met roomkaas frosting

1 uur 15 minuten
Gebak
Zoet

Ik kwam erachter dat er nog helemaal geen recept voor carrot cake tussen al mijn taartrecepten stond, eeuwig zonde! Want wie houdt er nou niet van een carrot cake op zijn tijd? Hierbij dus hét perfecte basisrecept voor een klassieke carrot cake. Een waanzinnig lekkere taart met een subtiel kruidige …

Ik kwam erachter dat er nog helemaal geen recept voor carrot cake tussen al mijn taartrecepten stond, eeuwig zonde! Want wie houdt er nou niet van een carrot cake op zijn tijd? Hierbij dus hét perfecte basisrecept voor een klassieke carrot cake. Een waanzinnig lekkere taart met een subtiel kruidige bodem. En de roomkaas frosting maakt ‘m helemaal af.

Met een carrot cake kun je eindeloos variëren naar smaak. Als je basis maar goed is! En laat dit dus precies zo’n perfecte basis zijn die je naar eigen wens kan aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van verschillende noten (pistache, walnoten of pecannoten) of rozijnen door het beslag, maar experimenteer gerust ook met de frosting door hem wat frisser te maken met rasp van citroen, sinaasappel of limoen.

Ingrediënten

  • bloem om te bestuiven
  • 3 eieren
  • 200 gr bruine basterdsuiker
  • 180 ml bakolijfolie
  • 225 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1 grote appel, geschild en geraspt
  • 300 gr geraspte wortel, ik heb kant-en-klaar geraspte gebruikt
  • 100 gr grof gehakte pecannoten, + extra voor garnering
  • 1 volle el koek-/speculaaskruiden
  • zout
  • 200 gr monchou, op kamertemperatuur
  • 50 gr roomboter, op kamertemperatuur
  • 100 gr poedersuiker
  • 1 tl vanille extract

Ook nodig

  • springvorm van 24 of 26 cm
  • mixer
  • bakpapier

Aan de slag!

  • Verwarm de oven voor op 175 graden, bekleed een springvorm met een vel bakpapier en vet de randen in met boter en bestuif met wat bloem. Klop het overtollige bloem er dan weer uit.
  • Doe de eieren, basterdsuiker, en olijfolie bij elkaar in een grote kom en mix een paar minuten tot een egaal geheel. Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en mix door tot alles is opgenomen.
  • Voeg de geraspte appel, wortel, grof gehakte pecannoten, koek-/speculaaskruiden en een snuf zout toe en roer door het beslag tot het gelijkmatig verdeeld is.
  • Stort het deeg in de springvorm en bak 35 - 40 minuten in de oven. Check na 30 minuten vast even met een satéprikker hoe gaar de taart is en stem daar de baktijd op af. De carrot cake is gaar als de prikker schoon uit de taart komt.
  • Haal de taart uit de oven, laat iets afkoelen en verwijder dan de vorm zodat de taart helemaal kan afkoelen. Je kan dit eventueel een dag van tevoren maken, maar hoeft niet. Met een uurtje is ‘ie wel genoeg afgekoeld.
  • Maak dan de frosting door de monchou met roomboter, poedersuiker en vanille extract te mixen tot een romige massa. Mix minimaal een minuut of 5. Je ziet de structuur en kleur vanzelf veranderen.
  • Besmeer de carrotcake met de frosting en verdeel hier wat grof gehakte pecannoten over.
  • Bonus: je kan de taart direct eten! Maar je kan ‘m ook prima in de koelkast bewaren, als je daar het geduld voor hebt ;-).

Notities

  • Met dit recept maak je 1 taart met 12 punten.
  • Bereiding: 30 minuten + Oven: 35 - 40 minuten + Afkoelen.

Fotografie: Bo Blitz

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca