Cataplana van Diantha’s moeder

Nou was het eigenlijk de bedoeling dat ik vanochtend het recept voor mijn kaneeloliebollen met een vleugje sinaasappel zou posten. Maar dat is dus niet gelukt, want ik vergat afgelopen weekend olie te kopen en dan wordt bakken wat lastig. Morgen in de rebound dan maar en vandaag een heel …

Nou was het eigenlijk de bedoeling dat ik vanochtend het recept voor mijn kaneeloliebollen met een vleugje sinaasappel zou posten. Maar dat is dus niet gelukt, want ik vergat afgelopen weekend olie te kopen en dan wordt bakken wat lastig. Morgen in de rebound dan maar en vandaag een heel ander onderwerp op de blog: cataplana.

Voor wie het niet kent (je hebt wat gemist in je leven), cataplana is een Portugees gerecht en tegelijkertijd ook de naam van de pan waarin je het bereidt. Het is een soort dubbele wok die je op elkaar kunt klikken. Je kunt erin bakken en onder hoge druk stomen. Daar komen de lekkerste dingen uit, weet ik uit ervaring. Het goede nieuws is dat ik een prachtige koperen cataplana pan van The Mr. heb gekregen voor de kerst en dan weet je het wel. In januari gaan we daar eens flink mee experimenteren. Tot die tijd heb ik alvast het ongeëvenaarde cataplana-recept van co-blogger Diantha’s moeder. Heb je nou geen cataplana pan in huis (wat niet heel raar zou zijn), dan kun je het ook maken in een wok met een goed sluitend deksel.

Cataplana van Diantha's moeder_2

Wat je nodig hebt voor 6-8 personen

– 3 rode paprika’s
– olijfolie
– 2 chorizo (liefst de Portugese chouriço, als je die kunt vinden), in medium stukken gesneden
– 3 kipfilet of 6 kippendijen zonder bot, in medium stukken gesneden
– 4 grote uien, grof gesneden
– 2 winterwortels, ook in stukken
– 4 tenen (of meer) knoflook, grof gesneden
– 1kg schelpen (naar keuze), afgespoeld
– 500gr ongekookte grote garnalen, afgespoeld
– 2 blikken tomatenblokjes
– 1 laurierblad
– piri piri (olie met chili)
– 1 volle tl paprikapoeder
– zwarte peper
– zeezout
– grof geknipte koriander (of eventueel vervangen door peterselie)

Cataplana van Diantha's moeder_3

Wat je gaat doen

Bereiding: 30 minuten
Wachttijd: 60 minuten (paprika) + 20 minuten (stomen)

Verwarm de oven voor op 180 graden. Rooster de paprika’s ongeveer 1 uur in de oven. Ze moeten zwart worden.

Doe de paprika’s daarna in een plastic zak, bind dicht en laat afkoelen. Verwijder daarna het vel en de zaadlijsten. Schep het de stukjes in een schaal en giet er wat olijfolie en strooi er een snufje zeezout over. Snijd intussen de andere ingrediënten.

Verhit de onderste helft van de cataplana pan, schenk er wat olijfolie in en direct de stukken chorizo. Laat de worst kleuren en ‘smelten’. Om verbranden van de olie te voorkomen, schakel je het vuur uit en schep met een schuimspaan de chorizo op een bord.

Zet het vuur weer hoog en voeg de kip toe. Bak deze rondom aan en (vuur uit!) schep ook deze op een bord.

Nu gaat het vuur weer hoog en mag alles er achter elkaar in. Uien en wortel flink bakken (maar niet verbranden natuurlijk). Knoflook erbij, even omroeren en beetje laten kleuren. Kip en chorizo weer erbij en daarna de schelpen en garnalen.

Giet de blikken tomatenblokjes erover en doe daarna het laurierblad, beetje piri piri (niet te veel als je niet van pittig houdt) en paprikapoeder erbij. Breng op smaak met peper en zout en dan als pièce de résistance de geroosterde paprika er bovenop.

Nu kom je erachter dat je cataplana pan eigenlijk te klein is, maar je probeert het geheel toch voorzichtig om te scheppen.

Doe de deksel op de pan en sluit de klemmen; draai het vuur half hoog en na 20 minuten is het klaar. De pan is gloeiend heet en ook de stoom die onder de deksel vandaan komt, dus ovenwanten zijn een aanradertje… Open de pan aan tafel en strooi de koriander (of peterselie) over het gerecht. De deksel kun je gebruiken voor de lege schelpen.

Geef er een in grove stukken gesneden brood, een salade en vinho branco bij en stel je voor dat je hier zit te eten. Bom apetite!

Cataplana van Diantha's moeder_4

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer