Champagne cupcakes

Nog een paar uur en dan sluiten we 2018 weer af! Ik hoop dat het voor jullie een mooi jaar is geweest. Oudejaarsdag is het perfecte (en enige) moment om terug te blikken op 2018 en om het nieuwe jaar feestelijk in te luiden! Natuurlijk hoort daar, naast een glaasje bubbels, ook iets lekkers bij en waarom zou je die bubbels alleen maar drinken als je ze ook nog in heerlijke champagne cupcakes kunt verwerken?!

De smaak van de champagne komt goed naar voren in deze heerlijke cupcakes die door het koolzuur uit de champagne bovendien extra smeuïg zijn! Dus dacht je eerst nog: wat zonde om de champagne voor de cupcakes te gebruiken, ik had die gedachte ook maar geloof me, het is het waard! Serveer ze extra feestelijk met sterretjes erin of maak er mini cupcakes van. En gaat een fles echte champagne boven je budget? Dan kun je de champagne ook vervangen voor prosecco. Ik wens jullie een fantastisch 2019!

Wat je nodig hebt voor 12 cupcakes

Voor de cupcakes:

  • 220 gr bloem
  • ½ tl baking soda
  • ½ tl bakpoeder
  • ¼ tl zout
  • 120 gr yoghurt
  • 120 ml champagne
  • 115 gr roomboter op kamertemperatuur
  • 200 gr kristalsuiker
  • 2 eieren, op kamertemperatuur
  • 1 tl vanille extract

Voor de frosting:

  • 250 ml champagne + 1 el
  • 225 gr roomboter op kamertemperatuur
  • 300 gr poedersuiker

Ook nodig: 12 cupcakevormpjes, 1 muffinbakblik, spuitzak met kartelvormig spuitmondje en sprinkles

Wat je gaat doen

Bereiding: 30 minuten + Oven: 18 – 22 minuten

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht) en zet de cupcake vormpjes klaar in een muffinbakblik.
  2. Meng de bloem met de baking soda, bakpoeder en zout.
  3. Roer de yoghurt met de champagne door elkaar.
  4. Klop vervolgens de boter met de suiker romig en luchtig.
  5. Voeg één voor één de eieren toe, gevolgd door het vanille extract.
  6. Klop dan in 3 keer om en om het yoghurt champagne mengsel en het bloemmengsel door de boter. Dus een beetje bloem, een beetje yoghurt en dat 3 keer.
  7. Stop met mixen zodra het één geheel is en verdeel het beslag over de vormpjes.
  8. Bak de champagne cupcakes in 18 – 22 minuten goudbruin en gaar.
  9. Maak ondertussen de frosting. Laat 250 ml champagne in een steelpan inkoken tot 2 eetlepels.
  10. Klop de roomboter met de poedersuiker heel licht en luchtig. Het wordt bijna wit en dit duurt wel een minuut of 5 – 10.
  11. Klop er tenslotte de ingekookte champagne en de extra eetlepel champagne door.
  12. Doe de frosting in een spuitzak en spuit mooie toeven op de afgekoelde champagne cupcakes.
  13. Versier ze desgewenst met mooie sprinkles. Hele fijne jaarwisseling!

Recept & fotografie: Debbie Bodewes

Debbie is sinds april 2018 nieuw in het team van Francesca Kookt. Als freelance (bak)redacteur maakt ze 2x per maand een zoet recept voor jullie. Lees meer over haar op deze pagina.

De laatste Eetkalenders
nu voor slechts € 14,95 incl. verzendkosten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *