Chinese zoetzure kip met rijst

Ik wilde heel graag eens zelf de ‘echte’ Chinese zoetzure kip met rijst maken. Niet alleen maar met stukjes kip in een zoetzure saus. Maar met malse stukjes kip die eerst krokant gebakken zijn voordat ze in de saus gaan. Die dus. Nou daar had ik wat hulp bij nodig, want ik ben niet zo erg thuis in de Chinese keuken. Ik deed daarom onderzoek online en kwam terecht op de mooie blog van Nagi, haar recept was precies wat ik zocht. Met een paar kleine aanpassingen hier en daar ging ik aan de slag.

Het eindresultaat was zó lekker! Ik moest mezelf echt inhouden om niet gelijk een hele portie op te eten nadat we de foto’s hadden gemaakt. Ik deel daarom het recept heel graag met jullie op deze comfort food-vrijdag. Laat het jullie net zo goed smaken!

Wat je nodig hebt voor 4 personen

 • 300 gr basmatirijst
 • 400 gr kipfilet, in grove blokjes
 • zeezout
 • 1 ei, losgeklopt
 • 40 gr maïzena + 1 el
 • arachideolie
 • 1 teentje knoflook, fijngehakt
 • 1 ui, in grove stukken
 • 1 groene paprika, in grove stukken
 • 1 rode paprika, in grove stukken
 • 70 ml appel-ciderazijn (deze blijft mijn grote favoriet)
 • 3 el ketchup
 • 1 tl sojasaus (bijvoorbeeld van Kikkoman)
 • 1 tl oestersaus (bijvoorbeeld van Lee Kum Kee)
 • 50 gr rietsuiker
 • 250 gr ananas uit blik met eigen sap (ik gebruik de blikjes van Fairtrade), ananas in grove stukken en sap bewaard
 • 3 lente-ui, in plakjes
 • ook nodig: plastic ziplock-zakje

Dit recept bevat relatief veel toegevoegde suikers, die horen er namelijk in. Het is niet mogelijk om dit te vervangen en voor een keer vind ik dat persoonlijk ook helemaal niet erg.

Wat je gaat doen

Bereiding: 45 minuten

1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

2. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.

3. Meng de blokjes kipfilet met een snuf zout en het losgeklopte ei in een kom. Haal daarna de blokjes uit de kom, klop overtollig ei af en leg ze in het ziplock-zakje. Strooi de 40 gr maïzena erbij en sluit het zakje. Schud deze daarna heen en weer totdat alle blokjes kip rondom een maïzenalaag hebben.

Maizena wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken voor deze toepassing. Het zorgt ervoor dat de kip aan de buitenkant lekker krokant wordt, maar mals vanbinnen blijft.

4. Verhit een wok of (grote) hapjespan en schenk er 4 el arachideolie in. Bak de blokjes kip rondom bruin, ze hoeven niet te garen, haal weer uit de wok en verdeel op de bakplaat. Doe dit eventueel in delen als je pan niet groot genoeg is. Zet de bakplaat daarna in de oven en bak nog 15 minuten tot de kip gaar en mooi krokant en bruin van buiten is.

Let op: het bakken van de kip in de pan kan gaan spetteren. Je kunt er trouwens ook voor kiezen om de kipblokjes te frituren als ze ‘gecoat’ zijn met de maïzena. Je hoeft de oven dan niet meer te gebruiken.

5. Maak je wok schoon met keukenpapier en schenk er een scheutje olie in. Bak de knoflook en ui tot ze gaan geuren en voeg dan de stukken paprika toe. Bak nog 2 minuten. Zet het vuur iets lager en voeg appel-ciderazijn, ketchup, sojasaus, oestersaus, rietsuiker en 3 el ananassap uit het blik toe. Blijf roeren tot de suiker is opgelost. Meng 1 el maizena met 2 el koud water tot een papje en roer daarna ook door de saus. Laat langzaam pruttelen tot de saus iets is ingedikt. Roer als laatste de stukken ananas erdoor.

6. Haal de kip uit de oven en roer de blokjes door de saus. Serveer de zoetzure kip met witte rijst en garneer met plakjes lente-ui.

Recept: geïnspireerd door RecipeTin Eats, Fotografie: DeedyLicious

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Chinese zoetzure kip met rijst”

 1. Heb dit vandaag gemaakt en oh mijn god wat was dit lekker!! Mijn ouders eten normaal altijd zoetzure saus uit een pot (want he, dat is gemakkelijk), maar nu ik terug thuis woon kook ik hier altijd vers. En zelfs zij vonden dit overheerlijk!
  Omdat onze oven stuk is, heb ik de gecoate kip noodgedwongen moeten frituren in wat zonnebloemolie en wij vonden dat echt een succes. De kip was krokant, maar tegelijkertijd ook lekker zacht vanbinnen, smaakte net zoals bij de Chinees hier. Dit recept gaat dus zeker de receptenmap in, merci! 🙂

 2. Ik lees dat er ‘maar’ 1 theelepel sojasaus en 1 theelepel oestersaus in gaan; moet dat niet een eetlepel zijn?

 3. Heerlijk recept! Zelf wil ik het de volgende keer aanvullen met een gesnipperde rode peper voor meer bite en een doosje champignons. En de suiker laten we weg: de ananas met sap maakt het al zoet genoeg!

 4. Al heel lang wilde ik weer eens kip in zoet-zure saus eten maar mijn meisje, die absoluut van de Aziatische keuken houdt, wilde dit nooit. Vond ze echt niet lekker, in ieder geval niet die ze kende want die kwam toch meestal uit een potje. Mijn zin toch maar eens doorgedrukt, waarop ze zei: “prima, maar dan wel vers en zelf gemaakt”. Toen dus op zoek naar een heerlijk recept. Jouw recept heb ik als één van de vele gevonden, maar sprak ons toch het meeste aan, eigenlijk als enige. En volledig terecht, mijn meisje is nu helemaal om en wil het zo snel mogelijk weer eten! Wat een Goddelijk recept! Ook eens een recept waarbij de verhoudingen van de ingrediënten gewoon 100% kloppen. We hebben nog wel wat gembersiroop (1 el) toegevoegd, want daar houden we heel erg van. Uitstekende aanvulling. Waar we normaal gesproken nog veel meer aan recepten sleutelen, doen we dat met dit recept absoluut niet! Een top aanvulling voor onze, toch al niet dunne, Aziatische/Indonesische recepten map. Dank je wel voor het plaatsen van dit recept, we gaan zeker veel meer van jouw recepten bereiden en proeven. Daar hebben we nu al zin in, bijvoorbeeld de Chinese tomatensoep 😉 en Babi Ketjap (met wat extra Indonesische ingrediënten). We houden je op de hoogte van onze bevindingen, maar je hebt er twee fans bij.

 5. dit recept voor 10 personen gemaakt ,erg lekker .Omdat ik geen ananas in huis had heb ik er lychees doorgedaan ,succes ,alles ging schoon op .
  met dank en groetjes van Bep

 6. Wordt hier vanavond voor de zoveelste keer gemaakt! Altijd met kipdijvlees, maar ik zag laatst een zelfde recept maar dan met varkenshaas. Gaan we ook een keertje proberen denk ik. In dit recept is het belangrijk (uit eigen ervaring) dat je het “zoet-zuur” in verhouding houdt. Meestal hou ik me 1 keer aan het recept en daarna begint het experimenteren…;-) dus dat gaat de ene keer beter dan de ander. Zo had ik n.l. veel sperziebonen in de moestuin, dus….kan wel maar het voegt niet veel toe, behalve dan dat je weer een maaltje sperziebonen ” kwijt” bent. Anyway, fan van Francesca Kookt!

 7. Was erg lekker. Ik heb het gemaakt voor 2 personen.. Kippendijenvlees gebruikt. Niet in de oven, geen tijd. Wel wat bloem eroverheen gedaan vóór het bakken. Alleen rode puntpaprika gebruikt, die had ik nog in huis. O ja, de kip gekruid met ras-el-hanout.

  1. Kan ook prima met kippendijen inderdaad :-). Zelf had ik niet gekozen voor ras el hanout, omdat dat niet gebruikt wordt in de Chinese keuken. Maar super dat het gelukt is!

 8. Heerlijk recept, ik heb er wat verse geraspte gember aan toegevoegd om het wat pit te geven.

 9. Te lekker dit recept………. heerlijk malse kip gefrituurd! Verse gember en pepertje door gedaan en bak champignons de helft minder suiker👍

 10. Bedankt Francesca voor dit lekkere recept. Als beginneling heb ik wat vragen.
  1- kun je dit gerecht een avond van tevoren maken en hoe warm je het dan het beste op?
  2- mag de tomatenketchup vervangen worden door puree, hoeveel?
  3- kan ik 1 tl oestersaus vervangen door 1/2 tl oestersaus + 1/2 theelepel woestersaus?
  4- waarmee kan ik de kip het beste kruiden/marineren ipv alleen zout?

  Hartelijke groet en nogmaals dank!

  1. Aanvulling vraag 3 🙂 Mijn man (ik niet) vond dat er ietwat een vervelend bijsmaakje aan zat en ik verdenk de oestersaus, vandaar mijn vraag. Ik heb de Panda gekocht, klopt het dat die behoorlijk vast en zeker niet vloeibaar is? Of was ie bedorven.. Ik heb geen idee hoe het eruit hoort te zien.

   1. Ik heb geen idee wat de bijsmaak kan zijn. Wellicht is het een smaak die hij niet geweld is. Ik koop altijd de Lee Kum Kee oestersaus (ook Panda brand) en die is perfect. Deze heeft een dikkige structuur (beetje zoals de consistentie van vla), maar mag zeker niet vast zijn. Dan is ‘ie niet goed en moet je ermee terug gaan naar de winkel.

  2. Jammer dat er geen antwoord kwam. Ik dacht dat domme vragen niet bestaan. En vergeet niet dat wat voor jou zo zelfsprekend kan zijn, voor een onervaren kok een raadsel kan zijn. En daarom maak je toch een blog, om anderen te onderwijzen? Als je toch niet wil (of geen tijd/zin hebt om te) antwoorden, kun je beter geen mogelijkheid geven om een reactie te plaatsen. Of is het alleen om lof te scoren?

   1. okee ik heb mijn antwoorden zelf bedacht:
    1- kun je dit gerecht een avond van tevoren maken en hoe warm je het dan het beste op?
    Antwoord:: ja dan vermengen de smaken zich nog beter / in de magnetron
    2- mag de tomatenketchup vervangen worden door puree, hoeveel?
    Antwoord: Nee, het moet echt culinair hoogstandje ketchup zijn, wat een domme vraag/
    3- kan ik 1 tl oestersaus vervangen door 1/2 tl oestersaus + 1/2 theelepel woestersaus?
    Antwoord: Ja, zie originele recept
    4- waarmee kan ik de kip het beste kruiden/marineren ipv alleen zout?
    Euroma Indische kruiden lijkt veilig voor nu

    1. En hierbij de antwoorden:
     1. Nee, ik zou het niet een dag eerder maken, want dan verliest de kip z’n krokante buitenlaagje. Het kan in theorie wel en dan kun je het ook opwarmen in de magnetron, maar dan moet je wel accepteren dat de kip weer zacht wordt.
     2. Ik weet niet wat je bedoelt met culinair hoogstaande ketchup, maar nee ik zou het niet vervangen. Ketchup en puree heeft een andere functie. En ketchup is veel geconcentreerder van smaak, waardoor het de overhand krijgt.
     3. Ja, dat kan.
     4. Je hoeft de kip niet te kruiden met meer dan zout, want de smaak van de saus trekt in de kip. Aanvullend kruiden heeft geen toegevoegde waarde. En Indische kruiden zou ik zeker afraden, dan wordt het een ratjetoe aan smaken (naast dat het twee verschillende keukens zijn).

   2. Hi Martine, ik ben een mens en geen machine. Deze blog wordt gelezen door honderdduizenden mensen per maand en ik krijg bizar veel vragen. Maar soms moet ik ook op vakantie, of heb zieke gezinsleden thuis waardoor mijn hele planning aan gort gaat. Je mag altijd een reactie achterlaten met vragen, en domme vragen bestaan zeker niet, maar ik reageer wanneer ik tijd heb en niet andersom. En nee, ik ben mijn blog nooit begonnen om andere mensen te onderwijzen, maar om mijn verhalen over eten te delen. Dat is een andere insteek :-). Groet, Francesca

Reacties zijn gesloten.