Chocolade meringue taart met aardbeien en frambozen

Wat is een leven zonder meringues. Ik heb echt geen idee. Klop wat eiwitten fijn, voeg er suiker aan toe, bak ze in de oven en zet je tanden in een brosse meringue met zachte yummy vulling. Laat die dingen maar aan mij over! Nou kun je de meringues ook …

Wat is een leven zonder meringues. Ik heb echt geen idee. Klop wat eiwitten fijn, voeg er suiker aan toe, bak ze in de oven en zet je tanden in een brosse meringue met zachte yummy vulling. Laat die dingen maar aan mij over! Nou kun je de meringues ook wat groter maken. Stapel ze op elkaar met een vulling van geklopte slagroom en fruit en je hebt een meringue taart. Of pavlova taart, dat kan natuurlijk ook. Geinspireerd door Nigella en What Katie Ate maakte ik deze chocolade meringue taart met aardbeien en frambozen voor het 2-jarig bestaan van Francesca Kookt. De perfecte taart voor mijn verjaardag, niet ingewikkeld om te maken en puur genieten! En ja, we hebben er gewoon mee ontbeten 😉

Wat je nodig hebt

– 6 eiwitten
– 250gr poedersuiker
– 3el cacaopoeder
– 1el goede kwaliteit balsamico azijn
– 500ml slagrom
– 3el suiker
– 250gr frambozen
– 250gr aardbeien
– garnering: cacaopoeder en grof geraspte pure chocolade

Francesca Kookt_chocolade meringue taart met aardbeien en frambozen_2

Wat je gaat doen

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakblik met keukenpapier en leg een bordje van ongeveer 10-12 cm doorsnede op z’n kop op het bakpapier zodat je met een potlood een cirkel kan trekken. Zo krijg je straks allemaal dezelfde grootte meringues. In totaal heb ik er 4 gebakken van 12cm doorsnede.

Klop de eiwitten met een handmixer of keukenmachine totdat het mengsel net zachte pieken krijgt. Voeg dan beetje bij beetje de poedersuiker toe en klop door tot het eiwit stijve pieken vormt. Pas op dat je niet te lang door blijft kloppen, want dan kun je weer overnieuw beginnen met nieuw eiwit.

Zeef de cacaopoeder boven het stijve eiwit en schep dit luchtig erdoor samen met de balsamicoazijn. Verdeel het eiwitmengsel vervolgens over je 4 rondjes op het bakpapier. Het is leuk als je meringues nog wat pieken bovenop hebben. Voor het rustieke effect zeg maar. Alhoewel je er later niets meer van terugziet dus maak je er niet te druk om.

Zet je bakblik in de oven en draai de temperatuur terug tot 140 graden. Bak de meringues in ongeveer 60-75 minuten gaar. Open de oven niet terwijl je ze bakt, maar kijk wel af en toe door het raampje. Als je de meringue licht ziet barsten aan de bovenkant dan zijn ze gaar. Haal de meringues uit de oven en laat ze volledig afkoelen. Ik heb de 4 meringues trouwens in 2 batches moeten bakken, omdat mijn oven niet groot genoeg was.

En dan nu het ‘tricky’ deel van het hele verhaal: de meringues losmaken van het bakpapier. Dit moet je met heel veel beleid doen, want anders breken je meringues alle kanten op. Wees lief en neem de tijd, dan komt het goed. Nog een trucje: als je een kunststof/rubberen spatel hebt, schuif je deze heel rustig onder de meringue. Draai de spatel vervolgens (wederom rustig) rond onder de meringue en zo maak je ‘m (meestal) zonder teveel breken los van het bakpapier.

Klop de slagroom stijf met de suiker en zet klaar, samen met een bakje frambozen en aardbeien. Ongeveer 3/4 van het fruit gaat tussen de laagjes en de laatste kwart komt bovenop. Tijd voor het bouwen van de laagjes. Onderop begin je met een meringue, vervolgens een laag slagroom en daarna een laag fruit. Dit herhaal je totdat je eindigt met een bergje fruit bovenop. Rasp hier royaal wat pure chocolade over en garneer met cacaopoeder (doe dit met een fijn zeefje zodat het mooi verdeeld is).

Gelijk serveren aan je gasten en genieten!

 

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Chocolade meringue taart met aardbeien en frambozen.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)