Chocoladekoekjes kerstboom

Ik hou van indrukwekkende desserts. Waar mensen stil van worden als je ze op tafel zet, je even aankijken en zeggen “nee, echt, mag ik dat opeten?”. Bij kinderen is het nog leuker. Jessey heeft de gave om zijn mond te laten openvallen en dan heel hard “woooooohhhhhhhh” te roepen. …

Ik hou van indrukwekkende desserts. Waar mensen stil van worden als je ze op tafel zet, je even aankijken en zeggen “nee, echt, mag ik dat opeten?”. Bij kinderen is het nog leuker. Jessey heeft de gave om zijn mond te laten openvallen en dan heel hard “woooooohhhhhhhh” te roepen. Daar doe ik het voor, het maakt mijn dag. Dus mijn doelstelling was duidelijk toen ik op zoek ging naar het dessert voor het kids kerstmenu. En toen kocht ik het Engelse BBC GoodFood magazine (wat trouwens een enorme aanrader is!) en op de cover stond een gigantische chocoladekoekjes kerstboom. Hoppa, verkocht!

Chocoladekoekjes kerstboom_2

Dit werd het dessert en ik kon niet wachten op het koppie van mijn peuter bij het zien van al dat lekkers. Het mooie van dit dessert is dat je ‘m helemaal kunt voorbereiden. Wel een belangrijke tip: de kerstboom moet even opstijven in de koelkast en hij is niet geheel klein. Houd daar rekening mee bij het inrichten van de koelkast, dat scheelt een hoop gedoe op het moment suprême.

Wat je nodig hebt

– 200gr extra pure chocolade
– 500ml slagroom
– 36 kleine chocoladekoekjes
– 250gr mascarpone
– 100gr poedersuiker

Wat je gaat doen

Breek de chocolade in stukjes en doe samen met 150ml slagroom in een steelpan. Laat de chocolade langzaam smelten terwijl je af en toe roer met een garde. Als de chocolade helemaal is gesmolten houd je een iets dikkige chocoladepasta over. Roer goed door en zet daarna gelijk het vuur uit. Laat iets afkoelen totdat je het kunt uitsmeren.

Leg 18 koekjes op een rijtje en smeer op ieder koekje een royale laag chocoladepasta. Leg hier een ander koekje op en druk iets aan. Neem een grote kom en meng hier de resterende slagroom, mascarpone en poedersuiker in. Klop met een handmixer totdat je een dikkig mengsel hebt wat net z’n vorm houdt als je het op de koekjes smeert.

Neem een groot bord, plateau of taartschaal en leg 7 koekjes in een ring. Het 8e koekje leg je in het midden. Doe onder ieder koekje een toef van je slagroom-mascarpone zodat het stevig ligt. Hierop schep je rommelig een laag slagroom-mascarpone, gevolgd door een ring van 5 koekjes. Het 6e koekje leg je weer in het midden. Dan weer een laag slagroom-mascarpone, gevolgd door een ring van 3 koekjes, slagroom-mascarpone, 1 koekje en als laatste nog een toefje slagroom-mascarpone.

Versier de chocoladekoekjes kerstboom met kerstsnoepjes om ‘m nog vrolijker te maken. Laat goed opstijven in de koelkast en serveer de kerstboom direct uit de koelkast tijdens het kerstdiner. En geniet van al die koppies om je heen als je de schaal op tafel zet 🙂

Chocoladekoekjes kerstboom_genieten

Tip voor de volwassenen: mocht je deze chocoladekoekjes kerstboom nou alleen voor grote mensen gaan maken, roer dan ook nog een flinke scheut Baileys door de slagroom en mascarpone voordat je gaat kloppen.

Alle kerstinspiratie op een rijtje? Klik dan hier!

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)