Kip uit de oven met citroen, knoflook en zoete aardappel

Zoals zoveel mensen in de wereld heb ik iets bijzonders met Nigella. Ze popt ook de hele dag door in mijn leven op. Vooral via Twitter. Sinds kort ‘favoriet’ ik gerechten uit mijn Twitter feed die ik zelf ook een keer wil uitproberen. De gerechten van Nigella favoriet ik allemaal. Zo ook haar recept voor slow-roasted lemon & garlic chicken. Ik heb het recept gisteren iets aangepast en vervolgens de oven 3 uur lang zijn werk laten doen. Na het afkoelen heb ik de ovenschaal zo in de koelkast geparkeerd, zodat mijn mannen als ze vanavond thuis komen direct kunnen aanvallen.

Makkelijk, puur en vol van smaak. Zo mogen van mij alle gerechten zijn!

Wat je nodig hebt voor 3-4 personen:
1 hele scharrelkip (in 10 stukken gehakt) of je neemt losse kippenpoten en -bouten
500gr zoete aardappel
2 (biologische) citroenen
1 bol knoflook
5 takjes tijm
150ml droge witte wijn
4 eetlepels olijfolie extra vergine
zeezout
versgemalen zwarte peper

Wat je gaat doen:
Verwarm de oven voor op 150 graden.

Neem een grote, platte ovenschaal (om te braden) en leg hier de stukken kip in. Snijd de citroenen in grote stukken en leg die erbij. Haal de knoflookteentjes van de bol zonder ze te pellen en leg deze bij de kip. Rits met je handen de blaadjes tijm van de takjes af (hoeft niet heel precies), doe dit boven het bakblik. Giet de olijfolie over de kip en strooi er een klein beetje zeezout over. Meng nu alles met je handen heel goed door elkaar zodat er overal een laagje olijfolie op zit. Rangschik de kip weer zodat alle stukken kip met hun vel naar boven liggen.

Sprenkel de witte wijn over de ingredienten en strooi er als laatste wat zwarte peper over. Pak het bakblik goed in met aluminiumfolie en plaats deze voor 2 uur in de oven.

Schil ondertussen de zoete aardappel en snijd deze in grove stukken. Doe ze in een schaal en doe daar een beetje olijfolie en wat zeezout bij. Weer goed mengen. Voeg de stukken aardappel toe aan het bakblik na ongeveer een uur en laat deze dan rustig mee garen.

Na 2 uur haal je het bakblik uit de oven en verwijder je de aluminiumfolie. Zet de temperatuur omhoog naar 200 graden en zet de kip er nog circa 45 minuten in. Nu ontstaat de prachtige goudbruine gloed op alle ingrediënten. Maar vooral natuurlijk op die heerlijke sappige kip.

Je kunt het zo serveren of met nog een simpele salade erbij. Maar eigenlijk heb je er niet zoveel meer bij nodig :).

Smakelijk delen en printen
Eetkalender 2019
met 210 recepten, weekmenu’s en duurzame tips

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Kip uit de oven met citroen, knoflook en zoete aardappel”

  1. hai francesa ik heb gisteravond fiado gemaakt tot me spijt is t niet te eten ,me deeg was soepel ,maar heb opgelet dat t niet gereist was tijdens een tijdje te staan gelaten hebben maar t bleeeft zacht ,uit de owen gehaalt was vanmorgen hard niet te eten ,hoe zou komen mischien niet genoeg gist of melk gezt

  2. Vandaag dit recept geprobeerd en vond de kip erg lekker. Helaas vond ik de zoete aardappels wat zuur geworden door de citroen. Ik ga het zeker nog een keer maken alleen dan met een citroen minder.

  3. Ik vindt nigella echt leuk om naar te kijken. En super recepten.

    Ik heb jou recept nog iets aangepast. Heb 150ml bouillon gebruikt. En verder ook nog rode paprika en Cherry tomaten erbij gedaan. De Citroën verwijderd na de 2 uren. Voor het braden dus zonder de aluminiumfolie.

    Echt heerlijk!!!!! Kip valt van het bot af. Zo mals. Met een heerlijk korstje.

    De rest gaat in de koelkast voor mijn vriend morgen. Die zal smullen.