4.02 van 64 stemmen

Citroen-maanzaadcake uit Masterclass Cakes

1 uur 25 minuten
Gebak
Zoet

Mijn lieve en gewaardeerde collega Rutger van den Broek maakt bakboeken in een tempo wat ik bijna niet kan bijhouden. Maar ik weet ook dat hij aan ieder boek met evenveel liefde en passie werkt en dat alle baksels door hem persoonlijk uitvoerig getest worden. Wat een vakman, ik heb …

Mijn lieve en gewaardeerde collega Rutger van den Broek maakt bakboeken in een tempo wat ik bijna niet kan bijhouden. Maar ik weet ook dat hij aan ieder boek met evenveel liefde en passie werkt en dat alle baksels door hem persoonlijk uitvoerig getest worden. Wat een vakman, ik heb veel respect voor zijn bakkunsten.

Een tijdje terug kwam zijn nieuwe bakboek Masterclass Cakes uit. Met daarin een keur aan cakes, passend bij ieder seizoen. Hij vertelt in het voorwoord dat cake een van de eerste dingen was die hij als kind met zijn moeder bakte en dat het allerleukste was om de beslagkom uit te likken. Wie deed dat niet als kind, sterker nog… dat doe ik nog!

Ik ben erg enthousiast over het boek en er staan nog zeker een paar recepten op mijn wensenlijstje om uit te proberen. Zoals de olijfoliecake met mandarijn, rum-rozijnentulband, appel-kruimelcake, kokoscake met chocoladeganache en natuurlijk de Surinaamse bojo cake. Maar ik begon met de grote favoriet van zijn vriend, de citroen-maanzaadcake. Nou, volgens mij heb ik gelijk de beste cake uit het boek te pakken. Want deze is echt fenomenaal lekker. Hier ga je van genieten, beloofd!

Oh Rutger, wel één dingetje nog: ik mis de bereidingstijden bij de recepten. Zeker bij baksels vind ik die erg belangrijk, omdat ik me daar nog weleens op verkijk. Voeg je die in het volgende boek weer voor me toe? 😉

Ingrediënten

Voor het beslag:

 • 200 gr boter, op kamertemperatuur
 • 200 gr suiker
 • rasp van 1 citroen
 • ¼ tl zout
 • 4 eieren op kamertemperatuur
 • 200 gr bloem
 • 1 ½ tl bakpoeder
 • 2 el citroensap
 • 2 - 3 el maanzaad

Voor het roomkaasglazuur:

 • 100 gr roomkaas, op kamertemperatuur
 • 40 gr boter, op kamertemperatuur
 • 100 gr poedersuiker
 • rasp van ½ citroen

Verder nodig:

 • boter, om in te vetten

Aan de slag!

 • Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een cakevorm van 25 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.
 • Doe de boter, suiker, citroenrasp en het zout in een kom en klop dit enkele minuten tot een romig geheel. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen. Spatel de bloem en het bakpoeder door het beslag. Spatel tot slot het citroensap en maanzaad door het beslag.
 • Schep het beslag in de cakevorm, strijk de bovenkant glad en bak de cake in 55 - 70 minuten gaar.
 • Laat de cake kort afkoelen en haal hem vervolgens met behulp van het bakpapier uit de vorm. Laat hem verder afkoelen op een rooster.
 • Klop voor het roomkaasglazuur de roomkaas met de boter, poedersuiker en citroenrasp tot een glad glazuur en bestrijk de cake hiermee.

Notities

 • Met dit recept maak je 1 cake waar je ca. 10-12 plakken uithaalt.
 • Bereiding 30 minuten, oven 55 - 70 minuten.

Wil jij ook een exemplaar van Masterclass Cakes? Je koopt ‘m voor € 16,99 bij de boekhandel of hier bij bol.com.

Recept: Rutger van den Broek, Fotografie: DeedyLicious
Voor dit recept heb ik een gratis kookboek toegestuurd gekregen om te reviewen. Lees ook hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)