Citroen-maanzaadcake uit Masterclass Cakes

Mijn lieve en gewaardeerde collega Rutger van den Broek maakt bakboeken in een tempo wat ik bijna niet kan bijhouden. Maar ik weet ook dat hij aan ieder boek met evenveel liefde en passie werkt en dat alle baksels door hem persoonlijk uitvoerig getest worden. Wat een vakman, ik heb veel respect voor zijn bakkunsten.

Een tijdje terug kwam zijn nieuwe bakboek Masterclass Cakes uit. Met daarin een keur aan cakes, passend bij ieder seizoen. Hij vertelt in het voorwoord dat cake een van de eerste dingen was die hij als kind met zijn moeder bakte en dat het allerleukste was om de beslagkom uit te likken. Wie deed dat niet als kind, sterker nog… dat doe ik nog!

Ik ben erg enthousiast over het boek en er staan nog zeker een paar recepten op mijn wensenlijstje om uit te proberen. Zoals de olijfoliecake met mandarijn, rum-rozijnentulband, appel-kruimelcake, kokoscake met chocoladeganache en natuurlijk de Surinaamse bojo cake. Maar ik begon met de grote favoriet van zijn vriend, de citroen-maanzaadcake. Nou, volgens mij heb ik gelijk de beste cake uit het boek te pakken. Want deze is echt fenomenaal lekker. Hier ga je van genieten, beloofd!

Oh Rutger, wel één dingetje nog: ik mis de bereidingstijden bij de recepten. Zeker bij baksels vind ik die erg belangrijk, omdat ik me daar nog weleens op verkijk. Voeg je die in het volgende boek weer voor me toe? 😉

Wat je nodig hebt voor 1 cake van 10 – 12 plakken

Voor het beslag:

  • 200 gr boter, op kamertemperatuur
  • 200 gr suiker
  • rasp van 1 citroen
  • ¼ tl zout
  • 4 eieren, op kamertemperatuur
  • 200 gr bloem
  • 1 ½ tl bakpoeder
  • 2 el citroensap
  • 2 – 3 el maanzaad

 

Voor het roomkaasglazuur:

  • 100 gr roomkaas, op kamertemperatuur
  • 40 gr boter, op kamertemperatuur
  • 100 gr poedersuiker
  • rasp van ½ citroen

 

Verder nodig:

  • boter, om in te vetten

Wat je gaat doen

Bereiding: 30 minuten + Oven: 55 – 70 minuten

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een cakevorm van 25 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.
  2. Doe de boter, suiker, citroenrasp en het zout in een kom en klop dit enkele minuten tot een romig geheel. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen. Spatel de bloem en het bakpoeder door het beslag. Spatel tot slot het citroensap en maanzaad door het beslag.
  3. Schep het beslag in de cakevorm, strijk de bovenkant glad en bak de cake in 55 – 70 minuten gaar.
  4. Laat de cake kort afkoelen en haal hem vervolgens met behulp van het bakpapier uit de vorm. Laat hem verder afkoelen op een rooster.
  5. Klop voor het roomkaasglazuur de roomkaas met de boter, poedersuiker en citroenrasp tot een glad glazuur en bestrijk de cake hiermee.

 

Wil jij ook een exemplaar van Masterclass Cakes? Je koopt ‘m voor € 16,99 bij de boekhandel of hier bij bol.com.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Cake recept voor fenomenaal lekkere citroen-maanzaadcake uit het nieuwe bakboek Masterclass Cakes van Rutger Bakt. Met een heerlijke laag roomkaas glazuur met citroen natuurlijk.

Recept: Rutger van den Broek, Fotografie: DeedyLicious

Voor dit recept heb ik een gratis kookboek toegestuurd gekregen om te reviewen. Lees ook hier mijn disclaimer.

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Citroen-maanzaadcake uit Masterclass Cakes”

  1. Heerlijk recept cake met roomkaas glazuur kun je die ivm de glazuurlaag toch in vriezen. Gr

  2. Hoi! Kan ik de bloem vervangen door de glutenvrije meelmix van de ah? Daar zit aardappelzetmeel, maïszetmeel en rijstmeel in.

    1. Geen idee, heb ik zelf nooit geprobeerd. Maar het lijkt alsof het minder goed gaat rijzen als ik kijk naar de ingredienten. Maar wie weet! Ik zou het gewoon proberen 🙂

  3. Hi, Ik kan echt in geen enkele supermarkt maanzaad vinden… tips waar ik dat koop?

    1. Leonne, ik heb het bij de AH XL gevonden, in een potje van Verstegen, bij de kruidenafdeling. Ik weet niet of ze ook bij de kleinere AH’s te koop zijn

  4. Lijkt me heel lekker!
    Kan ik deze ook in een tulband vorm maken? Of moet je dan de hoeveelheden en baktijden aanpassen?

  5. Hi! Ik heb de cake gemaakt, nog niet geproeft omdat de glazuur beetje mislukt is.. tenminste hij oogt niet zo als op de foto. Me dochters worden heel misselijk van boter dus heb dat niet in de topping gedaan alleen: poedersuiker, roomkaas en citroen rasp. De topping werd enorm soepen een beetje waterig heb het maar laten intrekken in de koelkast en doe daarna nog een laag overheen.. iemand tips?

    1. Hi, het glazuur is waarschijnlijk mislukt omdat je de boter eruit hebt gelaten. Als je alleen roomkaas opklopt dan wordt het inderdaad waterig. Je kunt proberen om nog 100 gram poedersuiker toe te voegen voor stevigheid. Heb je weleens de plantaardige boter Flora getest? Dat is misschien een goed alternatief voor de volgende keer. En anders geen glazuur meer maken waar boter in verwerkt zit (eruit laten is vaak niet de oplossing). Je kunt het proberen te maken met roomkaas, poedersuiker en slagroom.

  6. Hi, kan ik de boter voor het beslag ook vervangen met zonnebloem olie. Zo ja hoeveel ml heb ik dan nodig?

    Alvast bedankt!

  7. Hi,

    Hoe moet deze cake bewaard worden? Door de roomkaas zou ik denken aan de koelkast maar droogt hij dan niet uit?

Reacties zijn gesloten.