Citroen tartelettes met een vleugje pistache

Eindelijk is het me gelukt om de perfecte citroen tartelettes te maken! Met veel plezier deel ik daarom vandaag dit recept met jullie in aanloop naar de paasdagen. Serveer ze als dessert na de paasbrunch of -diner en je gasten zullen met een grote glimlach van tafel gaan.

Het basisrecept voor de bodem heb ik ontfutseld van de blog van Gourmet Baking. In mijn zoektocht naar de ultieme krokante bodem kreeg ik het meeste vertrouwen in dit recept wat ik vervolgens nog iets getweakt heb. Ik heb er namelijk wat fijngemalen pistachenootjes aan toegevoegd en dat pakte bijzonder goed uit. Voor de vulling gebruikte ik mijn eigen lemon curd recept. Perfect moment om weer eens te testen of dit recept nog helemaal klopt en jawel, het was een voltreffer. Nou, zullen we maar gaan bakken?

Wat je nodig hebt voor 6 tartelettes

– 150gr boter in blokjes, kamertemperatuur
– 80gr poedersuiker
– 30gr amandelmeel
– 30gr fijngemalen pistachenoten (ongezouten) + extra voor garnering
– 1/2tl vanille-extract
– 1 ei, kamertemperatuur
– 250gr bloem
– 1/2tl zout
– 1 potje lemon curd (bekijk hier het recept)

citroen-tartelettes-2

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 40 minuten / Oventijd: 25 minuten / Wachttijd: minimaal 7 uur

Het deeg is zo gemaakt met een keukenmachine. Echter, je moet wel even de tijd nemen om het goed te laten koelen. Ik maakte het daarom de avond van tevoren. Klop de boter romig in de keukenmachine en zeef daarna de poedersuiker erboven. Klop dit mee totdat het net gemengd is en voeg daarna de amandelmeel, fijngemalen pistachenoten, vanille-extract en het ei toe. Wederom mengen, maar niet te lang. Zeef de bloem en zout erboven en meng door elkaar totdat het een deeg is, wederom niet te lang. Verdeel het deeg in 6 gelijke delen en duw ieder deel met je hand tot een platte schijf. Pak iedere schijf in vershoudfolie en leg minimaal 2 uur en liever een nacht in de koelkast.

In de tussentijd maak je de lemon curd en die laat je helemaal afkoelen, zet in de koelkast tot gebruik.

Vet 6 tartelette vormpjes (bij voorkeur met uitneembare bodem) in met bijvoorbeeld bakspray. Mijn vormpjes hebben een diameter van 10 centimeter. Rol iedere plak deeg uit tot een dikte van ongeveer een halve centimeter en bekleed hiermee de vormpjes. Druk de zijkanten goed aan en snijd de randjes netjes weg met een scherp mes. Zet de vormpjes vervolgens weer in de koelkast om nog 1 tot 2 uur te koelen voordat ze in de oven gaan. Dit zorgt ervoor dat de zijkanten mooi rechtop blijven staan als ze in de oven gaan.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Leg een stukje bakpapier op het deeg in het vormpje en vul met blindbakvulling, droge rijst of bonen bijvoorbeeld. Bak ze vervolgens 20 minuten in de voorverwarmde oven, haal het bakpapier met blindbakvulling weg en bak nog 5 minuten verder. Haal uit de oven en laat de bodems afkoelen op een rek. Haal in de tussentijd de lemon curd uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur kan komen.

Als de bodems helemaal zijn afgekoeld haal je ze uit de vormpjes. Vul ze netjes tot de rand met de lemon curd en zet weer in de koelkast zodat ze kunnen opstijven. Bij voorkeur zeker een uur of 3. Maal in de tussentijd wat pistachenoten fijn tot medium. Hiermee decoreer je de taartjes vlak voordat je ze serveert.

citroen-tartelettes-3

Tip: heb je nog wat deeg over? Rol het dan uit en steek er koekjes uit met een vormpje. Daarna bak je ze 20 minuten af op 175 graden. En overgebleven lemon curd smeer je gewoon op een witte boterham, roer je door de kwark of gebruik je voor deze scones.

Deze citroen tartelettes zijn een geweldig dessert in combinatie met deze Boschendal Vin d’Or dessertwijn of je serveert ze tijdens een brunch of bij een espresso. Ongeacht wat je ermee doet, iedereen zal genieten. Beloofd!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Citroen tartelettes met een vleugje pistache en de ultieme krokante bodem. Serveer deze citroentaartjes als dessert na de paasbrunch of het paasdiner #citroentaartjes #citroen #pasen

 

Volg Francesca Kookt ook op FacebookTwitterGoogle+  en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op 
Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Citroen tartelettes met een vleugje pistache”

 1. Ze zijn prachtig geworden. Oh en uit ervaring kan ik zeggen dat ze ook beláchelijk lekker zijn 😀

 2. Baksels met citroen zijn favoriet bij mij, dat zoete met dat zure, zo lekker fris! Wordt denk ik tijd dat ik naar de kookwinkel ga voor deze vormpjes en hiermee aan de slag ga.

 3. Wat zien deze er super mooi uit!
  Ik heb alleen geen tartelette-vormpjes; zou het denk je ook werken in een grote vorm?

 4. Hi ik ga dit recept gebruiken voor kerstavond, kan ik de tartalettes morgen al maken zijn de dan nog wel lekker zondag?

 5. Wat een heerlijke taartjes! Het is even geduld hebben, maar dan heb je ook wat. Delicious!,

 6. Hoi Francesca,
  Ik zie dit nu voor het eerst, via instagram, en dit mòèt ik maken want 2 van mijn favo eetbare dingen zitten er in! Namelijk citroen, lemoncurd waar ik zo rustig een potje van leeglepelen, en pistache! Voor die 2 dingen kun je me ‘s nachts wekken, zó lekker vind ik dat! En nu in 1 recept….dat móét voor mij gemaakt zijn en dus moet ik dat namaken.
  Nu wil alleen het feit dat ik wel de vormpjes heb, met gladde en met geribbelde rand, maar zonder uitneembare bodem. Is dat een probleem in dit recept? Ik hoop van niet, maar laat het aan jou over. In elk geval bedankt voor het zalige recept en ik wip zo nu en dan wel even langs om te zien of er meer is wat ik (en mijn man) graag eet.
  Nog een heel fijne zaterdagavond en een goede Zondag toegewenst.
  Een hartelijke groet,
  Marja

 7. Hi Fransesca, dankjewel voor dit recept. Ik sta te popelen om dit te maken met jouw lemon curd recept! Ik heb alleen geen tartalette vormpjes. Nu dacht ik, misschien kan ik mini tartalettes maken in siliconen muffin vormpjes (beetje op de bodem), of is dat geen goed idee? Dankjewel voor je heerlijke website ook!!! Groetjes, Tanja

Reacties zijn gesloten.