Cranberry trifle met sinaasappel

Vandaag heb ik een zalig dessert voor jullie wat zeker niet zal misstaan als afsluiter van het kerstdiner. Het is een cranberry trifle met sinaasappel waarvoor ik de onderdelen bijna allemaal zelf heb gemaakt; de cranberry cake, custard en cranberry compote. En het leuke hieraan is dat je al die onderdelen ook nog voor andere momenten tijdens kerst kunt gebruiken, van ontbijt tot bijgerecht.

Die zou je natuurlijk allebei kunnen kopen (cake en vanillesaus), maar dat is echt niet zo lekker. Terwijl het bakken van de cake en het maken van de custard in een uurtje is gedaan. Je kunt alles voorbereiden en na het diner stel je alleen nog de trifles samen. Benieuwd wat voor kerstmenu ik heb samengesteld met dit dessert? Deze vind je onderaan deze blog!

Wat je nodig hebt voor 4 personen (met de hoeveelheden hieronder kun je ook een dessert voor 8 personen maken)

Cranberry cake (per glas heb je maar 1 dikke plak cake nodig en de rest bewaar je voor het kerstontbijt of bij de koffie)

  • 200 gr boter, kamertemperatuur
  • 150 gr suiker
  • 4 eieren
  • 200 gr bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl vanille extract
  • zout
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 50 gr gedroogde cranberries

Custard (bewaar de overgebleven custard afgedekt in de koelkast en eet bij het ontbijt (pancakes) of maak er nog een toetje van met gebakken appeltjes)

  • 500 ml volle melk
  • 100 ml slagroom
  • 1 vanillestokje
  • 4 eidooiers
  • 2 tl maizena
  • 30 gr witte basterdsuiker

Cranberry compote (serveer de rest van de compote bij het hoofdgerecht)

  • 350 gr verse cranberry’s
  • 1 sinaasappel
  • 3 el suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 4 el water

Samenstellen

  • Sinaasappellikeur
  • 250 ml slagroom (serveer de overgebleven slagroom bij de kerstkoffie na het diner of maak er warme chocolademelk mee de volgende dag)
  • 2 takjes rode bessen
  • 1 tl honing
  • 1 tl kristalsuiker

Wat je gaat doen

Voorbereiding: 1 uur / Samenstellen na diner: 10 minuten

1. Cranberry cake: Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een cakeblik met bakpapier. Klop de boter en de suiker lichtgeel en romig in een grote kom. Voeg een voor een de eieren toe en klop erdoor. Zeef de bloem en bakpoeder erover en schep erdoor samen met het vanille extract, mespunt zout, sinaasappelrasp en de gedroogde cranberries. Zorg dat het goed gemengd is en schep daarna over in het cakeblik. Bak de cake 45 – 50 minuten in de oven totdat deze gaar is (doe de test met een satéprikker). Laat afkoelen en bewaar (ingepakt in aluminiumfolie) tot gebruik.

2. Custard: Schenk de melk en slagroom in een steelpannetje en leg het vanillestokje erin. Verhit tot het kookpunt (niet laten koken!) en laat 10 minuten op heel laag vuur staan. Klop ondertussen de eidooiers met de maizena en suiker los in een hittebestendige kom. Zet het vuur uit, vis het vanillestokje eruit en schenk in een heel dun straaltje bij het eimengsel terwijl je flink klopt met een garde. Het is belangrijk dat de boel in beweging blijft, want anders stollen de eieren en kun je overnieuw beginnen. Schenk het mengsel terug in de pan en zet het vuur laag aan. Blijf nu rustig roeren met een garde of pollepel en zorg ervoor dat het niet kookt. Als het gaat koken, krijg je klontjes en is het ook klaar met je custard. Langzaam zal het indikken tot een romige custard. Ik vind ‘m goed als er een laagje achterblijft op mijn pollepel als ik die uit de pan haal. Zet het vuur uit, laat iets afkoelen en dek af met vershoudfolie tot gebruik. Custard kun je trouwens gewoon weer opwarmen tot lauw op laag vuur. Wederom niet laten koken.

img_6069

3. Cranberry compote: Doe de cranberry’s met de rasp van 1 sinaasappel, suiker, kaneelstokje en water in een medium pan. Breng aan de kook op middelhoog vuur terwijl je af en toe roert. Zet daarna het vuur lager en laat 10 – 12 minuten zachtjes pruttelen. Wederom af en toe roeren. Als alle cranberry’s zacht zijn geworden is de compote klaar. Haal het kaneelstokje eruit en roer er wat vers sinaasappelsap door. Je kunt ook wat sinaasappellikeur mee laten koken voor de smaak. Proef en als je de compote nog te zuur vindt, kun je er eventueel wat poedersuiker door roeren.

Cranberry-compote_2-680x450

4. Samenstellen: Leg 4 dikke plakken cranberry cake naast elkaar en besprenkel met de sinaasappellikeur. Verarm de custard tot lauw en klop de slagroom bijna stijf (zonder suiker, want er zit genoeg suiker in het dessert). Haal de rode bessen van de takjes en rol ze door de honing en kristalsuiker. Zet 4 mooie glazen naar en bouw je trifles in laagjes op: custard, 1/2 plak cake, cranberry compote, slagroom, custard, 1/2 plak cake, cranberry compote, slagroom en garneer met bessen en eventueel nog wat geraspte sinaasappelschil.

Tip: in plaats van mini trifles kun je er ook een grote trifle van maken in een glazen schaal.

Kerstmenu suggestie

Voorgerecht
Risotto alla Milanese met paddenstoelen en bacon

Hoofdgerecht
Gevulde kalkoen met bijgerechten

OF

Lamsbout met rozemarijn en knoflook

Dessert
Cranberry trifle met sinaasappel

De cranberry trifle is wat ons betreft een ideaal kerstdessert. Uitbundig, zalig van smaak, maar niet te zwaar. Serveer er nog een glaasje sinaasappellikeur bij om het helemaal af te maken en geniet! Ga je dit dessert maken? Deel dan een foto met #francescakookt en #kerstchef. Vinden we tof om te zien!

Smakelijk delen en printen
Eetkalender 2019
met 210 recepten, weekmenu’s en duurzame tips

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Cranberry trifle met sinaasappel”

  1. Hoi, dit recept klinkt echt heerlijk! Wel had ik een klein vraagje: zou ik de sinaasappellikeur evt ook weg kunnen laten ivm kinderen? (Of vervangen door iets?) Of doet dat teveel af aan de smaak? Alvast heel erg bedankt!