Dit is het derde jaar op rij dat wij thuis op een moment gevulde kalkoen eten tijdens de kerstdagen. Terwijl ik vroeger altijd dacht dat de bereiding daarvan niet te doen was en dat de kalkoen waarschijnlijk droog uit de oven zou komen, weet ik nu dat je je daar absoluut geen zorgen over hoeft te maken. Mits je een goede kwaliteit kalkoen koopt, daar valt of staat je eindresultaat mee.
De Copas kalkoen die je bij Boers & Boers kunt bestellen is zo’n kalkoen. Op het Engelse Copas-landgoed groeien de kalkoenen in een normaal tempo in de buitenlucht op. Dit resulteert in mals vlees met een dikke vetlaag. Daardoor hoef je de borst niet te bekleden met een marinade of plakjes bacon. En zelfs bedruipen in de oven is niet nodig, want de vetlaag doet al het werk voor je. Hoe het nou precies zit met deze kalkoenen kun je lezen in de reportage die ik vorig jaar maakte. Wat wij vinden van hun reeds gevulde kalkoen en hoe je die bereidt, lees je hier.
Iedereen kan zelf een kalkoen vullen
Dit jaar gaan we nog een stapje verder en vul ik de kalkoen zelf. Daarvoor heb ik laatst al een kalkoen besteld om uit te proberen. Want als ik iets niet eerder heb gedaan, wil ik altijd eerst proefdraaien. Het zal mij niet gebeuren dat iets mislukt tijdens het kerstdiner, is trouwens gelijk een van mijn beste anti-kerststress tips.
De kalkoen van bijna 6 kg werd gebracht en de heren Boers waren ook nog zo lief om mij te voorzien van wat inspiratie voor de vulling en gaven me de Copas-instructies voor het braden van de kalkoen in de oven. Dat is nog eens beslagen ten ijs komen.
Ik ben aan de slag gegaan en het hele proces viel me alles mee. Waar je rekening mee moet houden is dat je ‘s ochtends al begint met je voorbereidingen en de kalkoen ‘s middags in de oven zet zodat je er ‘s avonds van kunt genieten. De totale oventijd die je nodig hebt is afhankelijk van het gewicht, reken dit vooraf even goed uit zodat je niet in tijdsnood komt.
Wat stond er op tafel tijdens het kalkoen kerstdiner
Na een paar uur in de keuken te hebben gestaan en een oven die nog 3 uur en 30 minuten (in ons geval) zijn werk had gedaan was het dan zover. Tijdens het diner serveerde ik een goudbruin geroosterde, malse kalkoen die gevuld was met een mengsel van kastanje, rode ui, knolselderij, gele biet, truffel aardappel, appel, tijm en knoflook. De overgebleven vulling had ik opgebakken en werd ernaast geserveerd. Ook hadden we spruitjes met balsamico en pommes duchesse van zoete aardappel. Bij Boers & Boers hadden we nog de ‘jus de veau’ besteld die alleen even opgewarmd hoefde te worden. De ‘granny’s chutney’ van groene tomaten en ‘coronation sauce’ met abrikozen zijn trouwens een mega aanrader, smaakt zalig bij de kalkoen! En de restjes smaken de volgende dag ook heel goed op je ‘turkey sandwich’.
Met kerst zou ik er zelf ook nog cranberry compote en stoofpeertjes bij maken. Nou, dan heb je wel een feestmaal op tafel staan waar met gemak 8 tot 10 personen van kunnen eten.
Wat je nodig hebt voor een gevulde kalkoen voor 8 – 10 personen
-
- 1 hele, ongevulde kalkoen van 5 tot 6 kg
- 500 gr gepofte kastanjes (groenteboer of bij grotere supermarkten)
- 1 rode ui
- ¼ knolselderij
- 1 gele biet
- 250 gr truffel aardappelen (als je toch bij je groenteboer bent)
- 1 goudreinet appel
- 8 takjes tijm
- 4 teentjes knoflook
- olijfolie
- 6 sneetjes oud witbrood
- zeezout
- witte peper
- optioneel: 50 gr bacon
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 30 minuten / Oventijd: 30 – 35 minuten per kg (kalkoen van 6 kg heeft dan tussen de 3 en 3,5 uur nodig in de oven) / Rusttijd: 30 minuten
-
- Zorg dat de kalkoen tijdig ontdooid en op kamertemperatuur is voordat je ‘m gaat vullen, maar zeker voordat deze de oven in gaat.
- Hak de kastanjes, rode ui, knolselderij, biet, truffel aardappelen en appel in kleine blokjes. Meng met elkaar in een grote schaal. Rits de blaadjes van de takjes tijm en hak de knoflook fijn. Voeg toe aan de rest en schenk er een flinke scheut olijfolie bij. Verkruimel de sneetjes brood en voeg toe samen met een flinke snuf zout en peper en eventueel de bacon in kleine blokjes. Meng alles met je handen goed door elkaar.
- Vul de kalkoen helemaal met het mengsel en bind daarna de poten bij elkaar met vleestouw. Smeer de buitenkant van de kalkoen royaal in met zout en peper.
- Verwarm de oven voor op 230 graden (conventionele oven). Leg de kalkoen op de borst in een braadslede en dek helemaal af met aluminiumfolie. Zet de braadslede in de oven en braad de kalkoen 30 minuten op deze temperatuur.
- Zet de temperatuur daarna terug naar 190 graden en braad verder. De totale tijd die je nodig hebt is afhankelijk van het gewicht. Vermenigvuldig het gewicht met 30 minuten en haal daar de eerste 30 minuten vanaf. Zo lang moet de kalkoen nog in de oven.
- Voor de laatste 30 minuten haal je de braadslede eerst uit de oven. Verwijder het aluminiumfolie en draai de kalkoen om. Zet de braadslede weer terug en braad de laatste 30 – 45 minuten. De kalkoen zal nu goudbruin kleuren.
- Om te testen of de kalkoen gaar is kun je twee dingen doen: 1) Steek een prikker in het dikke deel van het dijbeen. Er loopt dan vocht uit. Als dit helder is, is de kalkoen gaar. Komt er roze vloeistof uit dan heeft de kalkoen nog 20 – 30 minuten nodig. 2) Steek gedurende de bereiding een vleesthermometer in de kalkoen (in het vlees, niet tegen het bot aan) en als deze een temperatuur tussen de 58 en 60 graden aangeeft dan is de kalkoen gaar.
- Haal de kalkoen uit de oven en pak ‘m in aluminiumfolie. Laat nog 20 tot 30 minuten rusten op het aanrecht. In de tussentijd kun je de bijgerechten en jus warm maken en vast op tafel zetten. De vulling die je over hebt, kun je in die tijd ook opbakken in hapjes- of koekenpan met een flinke klont boter. Tip: maak je bijgerechten alvast eerder op de dag zodat alles al klaar staat.
Bijgerechten: de spruitjes hebben we schoongemaakt en kort geblancheerd. Daarna roergebakken met sjalot en ook nog wat paarse flower sprouts. Op het laatst afgeblust met een scheutje balsamicoazijn en op smaak gebracht met peper en zout. Het recept voor de pommes duchesse van zoete aardappel komt snel online.
Kerstmenu suggestie
Voorgerecht
Risotto alla Milanese met paddenstoelen en bacon
Hoofdgerecht
Gevulde kalkoen met bijgerechten
Dessert
Cranberry trifle met sinaasappel
Nou, zo vul je dus zelf een hele kalkoen en serveer je een pracht van een kerstmaaltijd. Hebben jullie er trek van gekregen? Ben benieuwd wie deze ook gaat maken met kerst. Laten jullie het me weten?
Voor dit recept zijn producten gebruikt die we gratis hebben ontvangen. Lees hier onze disclaimer.