Dit is het derde jaar op rij dat wij thuis op een moment gevulde kalkoen eten tijdens de kerstdagen. Terwijl ik vroeger altijd dacht dat de bereiding daarvan niet te doen was en dat de kalkoen waarschijnlijk droog uit de oven zou komen, weet ik nu dat je je daar absoluut geen zorgen over hoeft te maken. Mits je een goede kwaliteit kalkoen koopt, daar valt of staat je eindresultaat mee.
De Copas kalkoen die je bij Boers & Boers kunt bestellen is zo’n kalkoen. Op het Engelse Copas-landgoed groeien de kalkoenen in een normaal tempo in de buitenlucht op. Dit resulteert in mals vlees met een dikke vetlaag. Daardoor hoef je de borst niet te bekleden met een marinade of plakjes bacon. En zelfs bedruipen in de oven is niet nodig, want de vetlaag doet al het werk voor je. Hoe het nou precies zit met deze kalkoenen kun je lezen in de reportage die ik vorig jaar maakte. Wat wij vinden van hun reeds gevulde kalkoen en hoe je die bereidt, lees je hier.
Iedereen kan zelf een kalkoen vullen
Dit jaar gaan we nog een stapje verder en vul ik de kalkoen zelf. Daarvoor heb ik laatst al een kalkoen besteld om uit te proberen. Want als ik iets niet eerder heb gedaan, wil ik altijd eerst proefdraaien. Het zal mij niet gebeuren dat iets mislukt tijdens het kerstdiner, is trouwens gelijk een van mijn beste anti-kerststress tips.
De kalkoen van bijna 6 kg werd gebracht en de heren Boers waren ook nog zo lief om mij te voorzien van wat inspiratie voor de vulling en gaven me de Copas-instructies voor het braden van de kalkoen in de oven. Dat is nog eens beslagen ten ijs komen.
Ik ben aan de slag gegaan en het hele proces viel me alles mee. Waar je rekening mee moet houden is dat je ‘s ochtends al begint met je voorbereidingen en de kalkoen ‘s middags in de oven zet zodat je er ‘s avonds van kunt genieten. De totale oventijd die je nodig hebt is afhankelijk van het gewicht, reken dit vooraf even goed uit zodat je niet in tijdsnood komt.
Wat stond er op tafel tijdens het kalkoen kerstdiner
Na een paar uur in de keuken te hebben gestaan en een oven die nog 3 uur en 30 minuten (in ons geval) zijn werk had gedaan was het dan zover. Tijdens het diner serveerde ik een goudbruin geroosterde, malse kalkoen die gevuld was met een mengsel van kastanje, rode ui, knolselderij, gele biet, truffel aardappel, appel, tijm en knoflook. De overgebleven vulling had ik opgebakken en werd ernaast geserveerd. Ook hadden we spruitjes met balsamico en pommes duchesse van zoete aardappel. Bij Boers & Boers hadden we nog de ‘jus de veau’ besteld die alleen even opgewarmd hoefde te worden. De ‘granny’s chutney’ van groene tomaten en ‘coronation sauce’ met abrikozen zijn trouwens een mega aanrader, smaakt zalig bij de kalkoen! En de restjes smaken de volgende dag ook heel goed op je ‘turkey sandwich’.
Met kerst zou ik er zelf ook nog cranberry compote en stoofpeertjes bij maken. Nou, dan heb je wel een feestmaal op tafel staan waar met gemak 8 tot 10 personen van kunnen eten.

Hi
Heb je ook de recepten van de granny’s chutney en de abrikozen?
Thanks
Nee, helaas. Die waren ook van Copas en kregen we erbij.
Dag Francesca,
Het recept van kerst op de taart staat niet meer op je site. Betekent dit dat het geen goed recept was? Ik heb het wel geprint maar vraag me nu af of het recept misschien niet klopt?
Hartelijke groet
Het recept staat er gewoon op op ;-). Misschien zag je ‘m niet meer op de homepage staan? En de taart was heerlijk! Dit is de link: https://www.francescakookt.nl/kerst-op-de-taart-winter-wonderland-cake/