Crème brûlée is zo’n klassiek dessert dat eigenlijk iedereen direct weet wat het is. In Spanje eet je het onder de naam crema catalan maar de meesten van ons kennen het onder de Franse naam crème brûlée. Dit dessert van custard met een gekarameliseerd suikerlaagje heeft iets magisch omdat je eerst door dat krokante suikerlaagje heen schept voordat je bij de heerlijke romige custard komt. Ik vind het een heerlijk dessert en bedacht toen dat ik ook weleens wilde proberen of ik een crème brûlée taart kon maken. Nou die is gelukt hoor! Een lekkere bodem van korstdeeg met de heerlijke custardvulling en een knapperig suikerlaagje, deze crème brûlée taart wil je!
Tip: blind bakken houdt in dat je deeg voor een taart eerst voorbakt met een steunvulling zodat de bodem niet gaat rijzen en het deeg zijn vorm behoudt. Leg hiervoor een vel bakpapier op het deeg en vul dat met blindbakbonen of bijvoorbeeld droge rijst of peulvruchten. Deze kun je hierna niet meer consumeren maar wel opnieuw gebruiken om deeg blind te bakken.

Kan het ook met splendastevia?
Voor zover ik kan vinden wel. Ik heb het nog nooit gebruikt maar suiker is 1 op 1 te vervangen door splenda dus dat zou moeten lukken!
Hoever van te voren kan je de taart maken? Ook 1/2 dagen van te voren?
Dat kan zeker! Je kunt wel het beste het suikerlaagje vlak voor serveren erop doen en afbranden want in de koelkast blijft dat niet knapperig. Bak ze!
Ik heb de helft van de custard over, is het niet te veel?
Hoi Henriëtte, het kan zijn dat je wat van de vulling over houdt maar de helft is wel veel. Heb je wel een vorm van 24 cm gebruikt? Op zich maakt het niet uit, als de taart maar niet overloopt.
wat is de reden dat je de taartbodem uit de vorm moet halen om daarna nog een keer te bakken op een ander bakblik.
Klopt de hoeveelheid van het deeg wel vind het beetje weinig?
De reden daarvoor is dat je anders de taart, wanneer de vulling erin zit, niet meer mooi uit de vorm krijgt. Nu schuif je hem vanaf de bakplaat zo op een serveerschaal 🙂
De hoeveelheid deeg klopt gewoon. Het is geen hele dikke laag.
Kan ik hem invriezen denk je? Ik heb eigelen over maar zou de taart liever op een ander moment eten.
Hoi Nathalie, je kunt de bodem van de taart wel invriezen maar niet de taart in zijn geheel. Dat blijft niet goed bij ontdooien. Eigeel invriezen is niet aan te raden. Het kan wel maar moet dan gemengd worden met suiker of zout. Fijn weekend, groeten Debbie
Hoi Francesca,
Ik ga zo dit recept maken (zondag) en wil hem woensdag eten. Is dat te laat denk je? Of kan ik hem zolang wel bewaren in de koelkast? Of raad je dan aan hem in te vriezen?
En waarom moet de taart uit de vorm en op een omgekeerde bakplaat of bakvorm? Nieuwsgierig!!! 😉
Groetjes,
Karen
Hoi Karen, je kunt de taart prima tot woensdag bewaren hoor. Invriezen zou ik niet doen, dat kan wel met alleen de bodem. De taart moet uit de vorm omdat je hem anders, wanneer de vulling erin zit, niet meer mooi uit de vorm krijgt zonder dat hij breekt. Als je hem in de vorm wilt serveren, kun je hem gewoon laten zitten. Fijne jaarwisseling!
Hoi, hoe dik moet het deeg ong. Zijn?
Hoi! Het deeg moet ongeveer 5 à 6 mm dik zijn. Fijne feestdagen!