Crème brûlée taart

Crème brûlée is zo’n klassiek dessert dat eigenlijk iedereen direct weet wat het is. In Spanje eet je het onder de naam crema catalan maar de meesten van ons kennen het onder de Franse naam crème brûlée. Dit dessert van custard met een gekarameliseerd suikerlaagje heeft iets magisch omdat je eerst door dat krokante suikerlaagje heen schept voordat je bij de heerlijke romige custard komt. Ik vind het een heerlijk dessert en bedacht toen dat ik ook weleens wilde proberen of ik een crème brûlée taart kon maken. Nou die is gelukt hoor! Een lekkere bodem van korstdeeg met de heerlijke custardvulling en een knapperig suikerlaagje, deze crème brûlée taart wil je!

Tip: blind bakken houdt in dat je deeg voor een taart eerst voorbakt met een steunvulling zodat de bodem niet gaat rijzen en het deeg zijn vorm behoudt. Leg hiervoor een vel bakpapier op het deeg en vul dat met blindbakbonen of bijvoorbeeld droge rijst of peulvruchten. Deze kun je hierna niet meer consumeren maar wel opnieuw gebruiken om deeg blind te bakken.

Wat je nodig hebt voor 1 taart voor circa 12 personen

Korstdeeg:

  • 140 gr bloem
  • 65 gr roomboter + extra om in te vetten
  • 60 gr poedersuiker
  • ½ tl zout
  • ½ ei, losgeklopt

Custardvulling:

  • 300 ml slagroom
  • 160 ml volle melk
  • ½ vanillestokje of 2 tl vanille essence of 1 zakje vanillesuiker
  • 4 grote eidooiers
  • 1 ei
  • 6 el suiker
  • snuf zout

Topping:

  • 25 gr fijne kristalsuiker

Ook nodig: lage bakvorm van 24 cm, bakpapier en gasbrander

Wat je gaat doen

Bereiden: 30 minuten + Koelen: 30 minuten + Oven: 65 – 70 minuten + Afkoelen

1. Doe alle ingrediënten voor het korstdeeg in de kom van de foodprocessor en meng dit met de pulseknop tot een kruimelig geheel.

2. Kneed het deeg nog kort door op het werkblad, verpak in plasticfolie en laat minstens een half uur rusten in de koelkast.

3. Vet een ondiepe vorm van 24 cm doorsnede in en bekleed de bodem met bakpapier. Ik gebruikte een boterkoekvorm.

4. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit en leg in de vorm. Druk goed aan en snijd de randen mooi bij. Zet in de koelkast.

5. Verwarm de oven voor op 175 graden en bak de bodem 20 minuten blind en daarna nog 15 minuten zonder blindbakvulling.

6. Verwarm in de tussentijd de room met de melk en de vanille op middelhoog vuur. Laat van het vuur af nog 10 minuten trekken.

7. Klop de dooiers met het ei, 6 el suiker en een snuf zout in een kom. Voeg al kloppend het roommengsel eraan toe en haal door een fijne zeef.

8. Haal de taartbodem uit de vorm en zet deze op een omgekeerde bakplaat of bakvorm. Verlaag de oventemperatuur naar 150 graden Celsius.

9. Giet voorzichtig de custardvulling in de vorm en bak deze 30 – 35 minuten tot de vulling stevig, maar nog enigszins flexibel is.

10. Laat de crème brûlée taart volledig afkoelen en zet tot gebruik in de koelkast.

11. Bestrooi de crème brûlée taart vlak voor serveren met de fijne kristalsuiker en karameliseer dit met een gasbrander.

Recept & fotografie: Debbie Bodewes

Debbie is sinds april 2018 nieuw in het team van Francesca Kookt. Als freelance (bak)redacteur maakt ze 2x per maand een zoet recept voor jullie. Lees meer over haar op deze pagina.

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Crème brûlée taart”

    1. Dat kan zeker! Je kunt wel het beste het suikerlaagje vlak voor serveren erop doen en afbranden want in de koelkast blijft dat niet knapperig. Bak ze!

    1. Hoi Henriëtte, het kan zijn dat je wat van de vulling over houdt maar de helft is wel veel. Heb je wel een vorm van 24 cm gebruikt? Op zich maakt het niet uit, als de taart maar niet overloopt.

  1. wat is de reden dat je de taartbodem uit de vorm moet halen om daarna nog een keer te bakken op een ander bakblik.
    Klopt de hoeveelheid van het deeg wel vind het beetje weinig?

    1. De reden daarvoor is dat je anders de taart, wanneer de vulling erin zit, niet meer mooi uit de vorm krijgt. Nu schuif je hem vanaf de bakplaat zo op een serveerschaal 🙂
      De hoeveelheid deeg klopt gewoon. Het is geen hele dikke laag.

    2. Kan ik hem invriezen denk je? Ik heb eigelen over maar zou de taart liever op een ander moment eten.

      1. Hoi Nathalie, je kunt de bodem van de taart wel invriezen maar niet de taart in zijn geheel. Dat blijft niet goed bij ontdooien. Eigeel invriezen is niet aan te raden. Het kan wel maar moet dan gemengd worden met suiker of zout. Fijn weekend, groeten Debbie

  2. Hoi Francesca,
    Ik ga zo dit recept maken (zondag) en wil hem woensdag eten. Is dat te laat denk je? Of kan ik hem zolang wel bewaren in de koelkast? Of raad je dan aan hem in te vriezen?
    En waarom moet de taart uit de vorm en op een omgekeerde bakplaat of bakvorm? Nieuwsgierig!!! 😉
    Groetjes,
    Karen

    1. Hoi Karen, je kunt de taart prima tot woensdag bewaren hoor. Invriezen zou ik niet doen, dat kan wel met alleen de bodem. De taart moet uit de vorm omdat je hem anders, wanneer de vulling erin zit, niet meer mooi uit de vorm krijgt zonder dat hij breekt. Als je hem in de vorm wilt serveren, kun je hem gewoon laten zitten. Fijne jaarwisseling!

  3. De afkorting van gram is in de Nederlandse taal nog steeds een g .
    De afkorting gr staat voor graden.

Reacties zijn gesloten.