Culinair weekend Oostende

Aan de kust van België ligt de vissersplaats Oostende. Hier moet je zijn voor verse vis uit de Noordzee. Maar dat is niet alles. Oostende is namelijk een heel charmant kustplaatsje waar veel te beleven is. Samen met co-blogger Wendy ga ik op onderzoek uit. Het kleinschalige Hotel Ramada is …

Aan de kust van België ligt de vissersplaats Oostende. Hier moet je zijn voor verse vis uit de Noordzee. Maar dat is niet alles. Oostende is namelijk een heel charmant kustplaatsje waar veel te beleven is. Samen met co-blogger Wendy ga ik op onderzoek uit.

Culinair Oostende_2

Het kleinschalige Hotel Ramada is onze uitvalsbasis voor het weekend. Centraal gelegen, net aan de rand van het centrum en pal naast het Kursaal Casino en het strand. Je loopt vanuit het hotel zo de winkelstraat in of slaat rechtsaf en loopt via Dikke Mathilde en de jachthaven naar de zee. Vooral deze laatste route is een heerlijke wandeling. Niet in de laatste plaats door de vismarkt waar de verse vis je naar binnen lokt.

Culinair Oostende_3

Ons hoofddoel deze dagen is een bezoek aan het à l’Ostendaise visfestival. Hier schreef ik al eerder over en het was een feest om hier langs alle kraampjes te wandelen waar de Oostendse restaurants hun creaties met lokale vis verkopen. Vooraf dachten wij dat het festival het hoogtepunt van ons weekend zou worden. Niets is minder waar, want Oostende blijkt een groot culinair feest te zijn en we hebben op plekken gegeten waar we met een glimlach van oor tot oor weer vertrekken. Beleef het mee van ontbijt tot nachtelijke cocktail.

Het beste ontbijt van België bij Bakkerij de Cock

Het hotelontbijt hebben we tijdens het weekend overgeslagen. We willen de deur uit en het liefst bij de bakker zelf ontbijten. De eerste ochtend mislukt dat, want patisserie Caruso (door iedereen aangeraden als topplek voor het ontbijt) is gesloten in verband met vakantie. Diezelfde dag lopen we in de middag langs Bakkerij de Cock en worden naar binnen getrokken door de fantastische etalage vol echte patisserie. In deze artisanale bakkerij daterend uit 1855 vind je de bakker in zijn ‘atelier’ aan het werk. De broden worden gebakken in een antieke gietijzeren oven en ik kan met geen pen beschrijven wat voor heerlijkheden hier in de toonbank liggen. Op maandagochtend komen we weer terug en ontbijten buiten op een wit tafeltje. We krijgen er spontaan een bubbeltje bij en onze maandagochtend kan niet meer stuk.

Culinair Oostende_4

Bistro Mathilda: voor een memorabele lunch

Op een steenworp afstand van ons hotel vinden we Bistro Mathilda. We strijken neer op het terras voor de lunch en genieten van de meest heerlijke gerechten. Met een amuse van zeebaars carpaccio, scheermes & vongole als voorgerecht en tongschar met jus van strandkrabbetjes maak je mij bijzonder gelukkig. Mijn tafelgenote heeft een prachtig mooi vegetarisch voorgerecht van cannelloni met komkommer, courgette en venkel en geniet zichtbaar van haar hoevekip als hoofd. Fijn om te merken dat ze hier net zo goed met vis als met andere ingrediënten kunnen koken. Hun tartaar met dikke frieten is trouwens in de hele regio bekend en wordt aan tafel bereid. Een echte aanrader, net als de zelfgemaakte garnalenkroketten De bediening is hier fantastisch, dat maakt de hele ervaring nog meer memorabel. Dineren kun je hier uiteraard ook.

Culinair Oostende_5

Borrelen bij Beau-Site

Op de boulevard, vlak aan zee, vinden we Bistro Beau-Site, tevens kunstgalerij. Hier borrelen we met cava, een kaasplankje en onze eerste garnalenkroketjes van Oostende. We bestellen nog maar een glas, want het leven bij Beau-Site is goed.

Culinair Oostende_6

Briljante bouillabaisse bij La Galleria

In een galerij middenin het centrum dineren we bij Bistro La Galleria. In deze charmante, kleine bistro wordt eerlijk en vers gekookt. Geen poespas, gewoon heel goed eten. Bij ons aperitief krijgen we een schaaltje Oostendse garnaaltjes die je zelf kan pellen. Vooraf eet ik een carpaccio van coquille en de bouillabaisse met halve kreeft als hoofdgerecht is misschien wel de klapper van het weekend. Met mijn kreeftslabber om (nee, ik schaam me er niet voor) stort ik me vol op mijn bord. Dit is te gek! Wendy heeft gekozen voor de traditionele fish & chips en ook dit gerecht is wederom bijzonder goed. We realiseren ons dat we tot dat moment nog niets gegeten hebben in Oostende wat ons niet of net iets minder gesmaakt heeft. Ze kunnen koken hier!

Culinair Oostende_7

Jazzy afsluiter bij Lafayette

In de uitgaansstraat van Oostende vind je de jazzclub Lafayette. Een bruine kroeg met historie. Waar de beste jazzy tunes nog gewoon op vinyl worden gedraaid. Waar grote foto’s hangen van Marvin Gaye die hier in de jaren 80 graag op bezoek kwam. Leuk verhaal, Marvin ontvluchtte in de begin jaren 80 het hectische sterrenbestaan en kwam tot rust in Oostende. Bij Lafayette drinken we een cocktail en bestellen er een bite bij. Je kunt hier kiezen uit geweldige kaasplankjes of echte droge worst.

Culinair Oostende_8

Oostende is een heerlijke bestemming voor een weekendje weg. In circa 2 uur rijd je erheen en ben je er echt even uit. Het leuke aan Oostende is dat je alles makkelijk te voet kunt doen. De meeste hotels zitten in of aan de rand van het centrum en dat maakt de bezienswaardigheden en restaurants goed bereikbaar. Naast goed eten (jullie zijn inmiddels wel overtuigd denk ik) is er nog veel meer te doen. Kunst- en cultuurliefhebbers komen aan hun trekken met de kleine galeries en musea en er kan ook goed geshopt worden. Vergeet ook niet de zee-excursies, die zijn echt aan te raden. In het Kursaal kun je een gokje wagen in het casino of naar een van de concerten of andere voorstellingen gaan. En ga vooral lekker wandelen over de boulevard of langs het strand. Benieuwd naar wat er allemaal verder nog te doen is? Breng dan een bezoekje aan de uitgebreide website van Visit Oostende.

Culinair Oostende_9

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)