Culinaire mini trip naar ziltig Zeeland

Ik ben nu vier keer in Zeeland geweest en heb tot nu toe elke keer exact dezelfde steden bezocht: Yerseke, Goes en Middelburg. Waarvan ik het grootste deel van de tijd steeds in Yerseke ben, gevolgd door Goes en ik in Middelburg alleen op de trein stap. Doodzonde eigenlijk. Want …

Ik ben nu vier keer in Zeeland geweest en heb tot nu toe elke keer exact dezelfde steden bezocht: Yerseke, Goes en Middelburg. Waarvan ik het grootste deel van de tijd steeds in Yerseke ben, gevolgd door Goes en ik in Middelburg alleen op de trein stap.

Doodzonde eigenlijk. Want elke keer ben ik weer onder de indruk van hoe mooi Zeeland is, hoeveel afwisseling in natuur je hebt en dat er zo’n ontzettend rijk aanbod aan streekproducten is. Maar bijkomend voordeel is wel dat ik nu hele fijne tips heb voor dit specifieke stukje Zeeland en een kleine straal daarbuiten ;-).

Begin je middag met een Zeeuwse bolus

Dit sappige en kleverige broodje met bruine suiker is echt een perfecte start van je trip in Zeeland! Gelukkig zijn Zeeuwse bolussen heel goed verkrijgbaar. Je kan in elke willekeurige bakker in Zeeland deze traditionele zoete broodjes kopen. Maar ik kan ‘In de bakkerij’ in Goes van harte aanbevelen. Alles wat ze hier bakken is trouwens goddelijk – ik kon hun saucijzenbroodjes ook niet weerstaan en daar heb ik ontzettend van genoten.

Vaar mee met een Oesterbaron – een echte oesterboot

Wil je meer weten over het leven van een Zeeuwse oesterkweker en 2 heerlijke uren op de Oosterschelde doorbrengen? Stap dan eens aan boord van een echte oesterboot. Van juni t/m september vaart de Oesterbaron om 15.00 uur uit de haven van Yerseke, reserveren is nodig en betalen kan alleen contant. Je kunt er ook een oesterarrangement bij reserveren, wat echt een aanrader is want eerlijk: een oester smaakt nóg lekkerder als je hem direct op de Oosterschelde proeft. Als je liever een oester eet met vaste grond onder je voeten is dat uiteraard ook geen probleem want in heel Yerseke kun je oesters eten. De oesterputten waarvandaan alle oesters verkocht worden liggen namelijk aan de dijk en hieraan liggen weer talloze goede restaurants.

Een andere optie is om zelf je oesters te rapen. Dat kan bijvoorbeeld met de Oestour, waar we al eerder een blog over schreven.

Ga eten bij Nolet’s Vistro

Aan de andere kant van de dijk ligt Nolet’s Vistro, een echte vis bistro! Wij hebben hier zomers waanzinnig lekker gegeten (en gedronken). Ook interessant voor degenen die liever geen oesters eten. Ik heb hier bijvoorbeeld fantastische wilde gamba’s gegeten, maar ook de zeetong was fenomenaal.

Overnacht in Hotel Katoen

Het moderne Hotel Katoen ligt in het centrum van Goes. De bar en bistro zijn naast hartstikke mooi, ook drukbezocht. En dat is ontzettend gezellig! Een lege hotelbar vind ik namelijk een gruwel, maar daar hoef je hier niet bang voor te zijn. Ook de kamers zijn strak ingericht, je slaapt in een heerlijk bed en de badkamers zijn ook heel fijn. Kortom, hier ben je van een heel comfortabel verblijf verzekerd.

Bezoek de Seafarm

De Seafarm is een zeedierenboerderij op ’t land. Met een enorm weids uitzicht over de Oosterscheldekering, wat zowel met goed als slecht weer een spectaculair gezicht is. De Seafarm kweekt tarbot en op gezette dagen en tijden (10.45 uur) is het mogelijk om een rondleiding te krijgen. Wat echt heel interessant is! Want om tarbot te kunnen kweken is 30 jaar lang onderzoek gedaan en ze kennen het gedrag van de vis nu door en door. Daar vertellen ze je graag enthousiast over. Ik vind het bijvoorbeeld intens knap dat ze uit 50.000 vissen één enkele vis kunnen selecteren om hem individueel te wegen.

Bovendien is de Seafarm ontstaan vanuit de wens om duurzamer met vis om te gaan, zodat de generaties na ons óók kunnen blijven genieten van o.a. Tarbot. En delen zij dus ook hun kennis over het kweken van vis met Kingfish, waar we al eerder een bezoekje brachten.

Naast tarbot verhandelen ze ook diverse schaal- en schelpdieren. Die worden hier niet gekweekt, maar bevist. Ze komen op de Seafarm vervolgens tot rust in speciaal zilt bronwater.

Blijf vooral ook om te lunchen, want al die lekkernijen kun je hier kakelvers eten. De oesterbar en het fruit de mer plateau zijn tot ver over de landsgrenzen beroemd. En wat je niet op krijgt, mag je gewoon in een doggy bag mee naar huis nemen.

Tot zover mijn eerste reisblog over ziltig Zeeland, volgende week komt deel 2 online wat een waar ‘seafood’ feest gaat worden inclusief recepten die ik in Zeeland heb ontdekt!

Tekst & fotografie: Bo Blitz

Voor de mini trip naar Zeeland is Bo uitgenodigd door VVV Zeeland. Nolet’s Vistro heeft ze op eigen gelegenheid bezocht.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer